FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Mekanlardan
Posted in

Antep mutfağının geleneksel elçisi: Nezih

Gaziantep Mutfağı’nı lezzete, doğallığa ve geleneklere bağlı kalarak sunan Nezih Kebap Yuvalama, Boğaz’ın en güzel köşelerinden biri olan Rumeli Hisarı’nda gerçek Antep yemeklerini tatmak isteyenleri ağırlıyor.

Geleneksellikten ödün vermeyen mekanda et, tıpkı yüzyıllar öncesindeki gibi zırhtan çekilerek kıyma halini alırken, yemekler eskiden olduğu gibi bakır tencerelerde pişiriliyor.

Nezih Kebap Yuvalama’nın hikayesi, İsmail Hakkı Öztürk‘ün 1981 yılında Gaziantep lezzetlerini Eminönü Mercan Yokuşu’na getirmesiyle başlıyor. Gaziantep Mutfağı’nı İstanbul’a ilk getiren mekan, bugün üçüncü kuşak temsilcisi Galip Öztürk tarafından lezzet yolculuğunu sürdürüyor. Mercan Yokuşu’ndan sonra 1990 yılında Erenköy Kazasker’de ilk şubesini kuran Nezih Kebap Yuvalama, ikinci şubesini Boğaz’ın en güzel köşelerinden biri olan Rumeli Hisarı’nda açıyor ve merkezini buraya taşıyor. Lokasyon seçiminde herkesin kolaylıkla ulaşabileceği bir noktayı seçtiklerini belirten Galip Öztürk, “Biz sadece kebabı değil, dünyanın lezzet kültür miraslarından biri olan Antep Mutfağı’nı lezzete, doğallığa ve geleneklere bağlı kalarak sunuyoruz” diyor.

Doğal ve geleneksel öğelerden vazgeçilmiyor
Rumeli Hisarı’nda denize nazır bir konumda olan Nezih Kebap Yuvalama, açık alanında 90, kapalı alanında 100 kişi olmak üzere yaklaşık 200 kişiye kadar konuk ağırlayabiliyor. Mekanın iç dekorasyonunda Galip Öztürk’ün eşi Burcu Öztürk’ün imzası var. Bahçe bölümünde ahşap ve ferforje detayların birlikteliği, iç kısımda yerine sadece ahşaba bırakmış. İç mekanda konukların yedikleri ürünlerin nasıl hazırlandığını görebilecekleri bir açık mutfak bulunuyor. Hazırlık, üretim ve imalatın tamamı bu kısımda yapılıyor. Daha çok iş yemeklerine ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Öztürk, “Herkesin rahat edebileceği bir mekan kurduk. Her kesim ve herkesin bizim yemeklerimizi yemesini istiyoruz” diyor.

Sabah 08.30’da serpme kahvaltı servisiyle güne başlayan Nezih Kebap Yuvalama, akşam 24.00’a kadar hizmet veriyor. 30’dan fazla çeşide sahip serpme kahvaltıda doğal ve geleneksel öğelerden vazgeçilmemiş. Mekan, Gaziantep’e özgü tatlarının üretimini kendi gerçekleştiriyor; diğer lezzetleri de yörelerinden özel olarak alıyor. Trabzon’un tereyağı, Ezine’nin peyniri, Kars’ın gravyeri, Afyon’un sucuğu ve kaymağı, Kayseri’nin pastırması, Artvin’in balı, Gemlik ve Ayvalk’ın zeytini, Edremit’ in zeytinyağı bunlardan bazıları… Ayrıca burada günün her saati kahvaltı servisi almak mümkün oluyor.

Lezzeti yöresinden geliyor
Nezih Kebap Yuvalama’ya gerçek Gaziantep yemeklerini tatmak isteyenler geliyor. Geleneksellikten ödün vermeyen mekanda et tıpkı yüzyıllar öncesindeki gibi zırhtan çekilerek kıyma halini alırken yemekler, eskiden olduğu gibi bakır tencerelerde pişiriliyor. Antep Mutfağı’nın olmazsa olmazı el işlemeli bakır tabaklar, bakraçlar sunumlarda baş köşeyi alıyor. Zengin mönüsündeki yemeklere gavurdağından bademli roka salatası, ezmeden zahter salatasına kadar yöresel 15 çeşit salata ve meze eşlik ediyor. Bumbar dolması, firik pilavı, içli köfte, kiremitte Gaziantep peyniri, ciğer kavurma, mevsimde erik tava, şıveydiz, borani, keme mantarı gibi lezzetler ise yöre lezzetlerine alıştırma niteliğinde ara sıcak olarak geliyor. 40 çeşit kebabın oluşturduğu, 100 çeşit yemeğin yer aldığı mönüde Antep lahmacun, Halep lahmacun, semsek gibi taş fırın yemekleri; sebzeli kebap, ala nazik, kuzu küşneme, testi kebabı, Kilis tava gibi lezzetler damak çatlatıyor. Yemeğin sonunda ise Antep’in baklavası, katmer, künefe ve kadayıf ağızları tatlandırıyor.

Nezih Kebap Yuvalama‘nın lezzet sırlarından biri, ürün tedariği… Etler Trakya’nın ve Balıkesir’in dünyaca ünlü kıvırcıklarından elde ediliyor; kuyruk yağı kullanılmadan kebaplara ve Antep yemeklerine dönüşüyor. Kaz Dağları’ndan toplanmış dağ kekiği ise zahter salatasında en doğal haliyle yer buluyor. Üretimi Gazintep’te gerçekleştirilen baklavasında ise Urfa’nın sade yağı ve Antep in boz iç cinsi fıstığı usta ellerde geleneksel bir lezzete dönüşüyor.

Aliye Gümüş

Kaynak: www.gastronomi.com.tr

Comments are closed.