Malzemeler 2 adet domates, 2 adet taze soğan , 2 adet yeşil biber, yarım demet maydanoz, 5 diş sarımsak, 2 adet limon, 1 yemek kaşığı nane, 1 çay kaşığı pul biber, yeteri kadar tuz Yapılışı Domates, maydanoz, biber ve taze soğan bir kabın içine çok ince doğranır. Sarımsaklar rendelenir ve eklenir. Nane ve limon suyu…
Barbunya, baklagiller familyasından, pembe-kırmızı renkli bir tür fasulyedir. Kabuğu pembe beyaz, iç taneleri benekli kırmızı-beyazdır. Özellikle zeytinyağlı yemeklerde, mezelerde tercih edilen, pişmiş hali soğuk veya sıcak yenilebilen barbunya, Türk mutfağının sevilen lezzetidir. (Bkz: Barbunya pilaki) Barbunyanın faydaları ise şöyledir: Vücuda güç ve enerji vererek, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Vücudun gelişimini ve onarımını destekler. Kemikleri…
Yaz mevsiminde gidilebilecek en güzel yerlerden biri şüphesiz Antalya. Antalya’nın denizi, kumu, güneşi bir yana dursun, tahinli piyazı da çok ünlü. Cumhuriyet Yazarı Nilhan Aydın, Antalya’yı ve tahinli piyazı böyle anlatıyor: Hiç piyaz tek başına bir yemek olarak yenilir mi? Ya hiç piyaz ılık olarak yenir mi? Peki ya hiç piyaz tahinli yenir mi? Evet,…
Yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin ünlü 44 mezesini belirlendi. Çalışması kapsamında Türkiye’nin hemen her bölgesine özgü yemek çeşitlerini araştırdığını anlatan Birol Toraman, ”Araştırmalarımın sonucunda, Türk mutfağı ile bazı ülke mutfakları arasında benzerlikler gördüm. Ama Türk mutfağını diğer mutfaklardan ayıran en belirgin özellik tencere yemekleridir. Yemeklerimizde protein, vitamin ve mineraller bir aradadır. Bu özellik hiçbir ülke mutfağında…
Daha çok meze olarak yenilen Çerkes tavuğu, Anadolu mutfağına Kafkaslardan gelen özel bir lezzettir. Hazırlanması oldukça maharet ister. Farklı malzemelerle yapılan birçok tarifi vardır. Elbette geleneksel Çerkes tavuğu lezzetini ancak Çerkes mutfağı konusunda usta bir elden tatmanız gerekir. Ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç’in hazırladığı bir tarif ise şöyle… Malzemeler 1 adet tavuk, 2 adet soğan,…
Saganaki, beyaz ve kaşar peynir, domates, sivribiber, zeytinyağı ile hazırlanan bir Yunan mezesi. Tek başına meze olarak yenilebileceği gibi, karides ekleyerek oldukça lezzetli bir deniz ürünü yemeği hazırlayabilirsiniz. Malzemeler 12 adet jumbo karides 2 çorba kaşığı tereyağı 1 adet soğan 4 diş ince kıyılmış sarmısak 2 adet domates Yarım çay kaşığı tozşeker 1 çorba kaşığı…
Öğlen ev yemekleriyle civardaki işyeri çalışanlarını besleyen Mekan, akşam Ermeni ve Sefarad lezzetleri sunan bir Beyoğlu meyhanesine dönüşüyor. Mutfakta ortaklardan Mari Esgici var. Dört yıldır açık Mekan, Beyoğlu’nun tanınan meyhanelerinden. St. Antoine Kilisesi’nin yan sokağındaki lokantanın sıra sıra dizili masalarında öğleyin çoğunlukla ev yemekleri, akşamları da mezeler, Ermeni ve Sefarad yemekleri yeniliyor, rakı, şarap içiliyor.…
Ayvalık’taki Nesos lokantası, kabuklu deniz ürünleri, zeytinyağlıları ve mezeleriyle öne çıkıyor. Midilli usulü mezelerde, yemeğin tadını örtecek hiçbir baharat kullanılmıyor. Geçen hafta sonu Ayvalık’taydım. Ayvalık’ın dar, tarihi sokaklarını dolaştım. 19. yüzyılda buraya ‘Osmanlı Rönesansı’ tanımını kazandıran sanat ve kültür yaşamının kalıntılarını gezdim. Her zaman olduğu gibi Cunda Adası’nda yemek yedim. Bu güzel ilçemiz yazlıkçılar gittikten…
Haydari Türk mutfağının en önemli yoğurtlu mezelerinden biri. Özellikle de rakı mezesi olarak oldukça çok tercih edilir. Haydari yapmak için önce sarmısakları ezelim. Beyaz peynir rendesi, süzme yoğurt, nane, zeytinyağı, kimyon ve tuzla beraber karıştıralım. Arzuya göre sivri biberleri ince ince kıyıp ilave edelim. Üzerine kırmızı biber serperek servis yapalım.
Semizotunun kök kısımlarını ayıklayıp, bol suda yıkayalım. Sarmısakları havanda döverek, yoğurda ekleyelim. Yoğurda çok az su ilave edelim. Koyu ayran kıvamına gelinceye kadar bir çatal yardımıyla iyice çırpalım. Yıkanmış semizotunun suyunu süzdükten sonra bir ekmek tahtasının üzerine koyup, keskin bir bıçak yardımıyla yarım santimetre aralıklarla doğrayalım. İri iri doğradığımız semizotunu ve tuzu, çırptığımız yoğurdun içine…