Mersin mutfağının en bilinen tatlısı olan cezerye için, yüksek kalorili özelliği ile yöresel bir enerji yiyeceğidir diyebiliriz. İsmini havucun Arapça adı “cezer“den alan cezerye, geçmişten günümüze Mersin-Tarsus yöresinin en bilinen tatlısıdır. Havuç, ceviziçi (Bazen yerfıstığı ya da Antep fıstığı da kullanılabilir), şeker ve hindistancevizi ile yapılan bir tür pestil tatlısı olan cezerye Mersin’den Türkiye’ye yayılmış…

Güneyin sıcak ili Mersin, Silifke’sinden Tarsus’una zengin bir mutfak kültürüne sahip bir yerleşim. Tarih boyunca zengin bir kültürel birikime sahip olan Mersin, Toros dağlarının serinliğini, Akdeniz’in sıcak maviliğine katan iklimiyle aynı anda birden fazla mevsimi yaşayabilen bir yer. Bu iklim farklılığı lezzetlerinin zenginliğine yansımış durumda. Mersin mutfağı denildiğinde ilk akla gelen elbette tantuni ve cezerye.…

Kerebiç, Mersin yöresine ait biraz da ramazan ayıyla özdeşleşmiş bir tatlı. Bu yüzden ramazan ayında yoğun olarak yapılıyor ve tüketiliyor. Beyaz bir köpüğün içinde yatan irmikle yapılmış, içi fıstık veya ceviz dolu, içli köfte şeklinde oldukça şekerli değişik bir tatlı. İlk lokmada hoşlanmasanız da devam etmeyi deneyin, çünkü ilk lokma daha önce kerebiçi tadmamış birisi…