Her yıl ikamet iznimizi yenilemek için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne gitmek zorunda kalıyoruz. Bu angaryanın tek olumlu tarafı, Anadolu’nun dört bir yanından İstanbul’a gelenlerin açtığı birçok ilginç lokantanın bulunduğu Aksaray’dan geçmek. Mahalledeki en son keşfimiz Akdeniz Hatay Sofrası. 1985 yılında Hataylı Mehmet Bey’in kurduğu aile işletmesi lokanta, bölgenin yöresel lezzetlerini sevenleriyle buluşturuyor. Ne zaman gitsek…
Malzemeler (4 Kişilik) 8 adet etli taze kırmızı biber ½ çay bardağı zeytinyağı 2 çorba kaşığı sumak Tuz Hazırlanışı Biberler közlenir, soyulur, iri parçalar halinde doğranır. Sumak bir tülbente alınarak üzerine sıcak su dökülmek suretiyle şişmesi sağlanır. Bunun sıkılmasıyla elde edilen sumak suyu alınır ve biberin üzerine dökülür. Daha sonra zeytinyağı eklenip harmanlandıktan sonra servis…
Mahluta, Antakya yöresine özgü bir kırmızı mercimek çorbasıdır. Anadolu ve Ortadoğu’nun kesişme noktası Antakya, bu özelliği ile zengin bir mutfak kültürüne sahip. Eşsiz Antakya mutfağının tüm lezzetleri gibi mahluta çorbası, yakın coğrafyada da (Lübnan, Suriye gibi) sevilen bir yemek. Malzemeler 8 su bardağı et suyu, 4 kahve fincanı kırmızı mercimek, 4 kahve fincanı un, 5…
Ortadoğu mutfaklarının, özellikle Lübnan mutfağının lezzetlerinden zahter salatası, coğrafi yakınlık nedeniyle Antakya-Hatay mutfağının da başlıca mezelerindendir. Zahter salatası , zahter otu, soğan, maydanoz, kırmızı biber, zeytinyağı ve nar ekşisinden yapılan bir salatadır. Zahterin ferahlık veren tadı ve zeytinyağının damakta kalan meyve tadı bir araya gelince daha önce hiç tatmadığınız bir lezzet ortaya çıkar. Malzemeler: 1…
Hatay-Antakya mutfağının kıyma ile hazırlanan yöresel bir yemeğidir tepsi kebabı. Sini kebabı da denir… Malzemeler Yarım kilo orta yağlı kıyma 1 demet maydanoz 1 çay kaşığı karabiber 1 baş taze acı kırmızı biber 1 diş sarımsak 1 yemek kaşığı domates salçası 1 adet domates 1 adet kırmızı biber Yapılışı Biberin tohumları çıkarılır, maydanozla beraber çok…
Hatay-Antakya mutfağının yöresel lezzetlerinden kaytaz böreği, Antakya’da odun fırınlarında pişirilir. Ev fırınlarında aynı derecede (her iki tarafı da) pişirilmesi zor olduğ için öncelikle kıymanın pişmesine öncelik vermelisiniz. Ayrıca Antakya’nın ünlü nar ekşisi ile kimyon eklemeyi unutmayın. Malzemeler (4 kişilik) 2 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı kuru maya, tuz ve ılık…
Şeyh Mualla Antakya yöresine ait, yöreyi çok iyi betimleyen bir yemek… Şeyh Mualla diye bir ‘kişilik’ de varmış Antakya/Hatay mutfağında, Deniz Görsoy‘un ‘Yöresel Mutfağımız’ kitabında (Oğlak) bu bilgilere yer veriliyor: Nohut ya da yeşil mercimek, patlıcan, soğan, sarmısak, kırmızı biber ve pek tabii ki nar ekşisiyle yapılan bir yemek. Malzemeler: 1/2 su bardağı zeytinyağı 1…
Antakya mutfağından söz açıldığında şöyle bir durmak gerekiyor. Coğrafi konumu sayesinde Anadolu ve Ortadoğu‘nun kesiştiği bu topraklar, doğal olarak mutfak kültüründe de çeşitliliğe, zenginliğe neden olmuş yüzyıllarca. Türk, Arap, Kürt, Latin, Ermeni, Musevi mutfaklarının birbiri içine geçmesi ile hiçbir yöreye nasip olmayacak kadar geniş ve bereketli bir sofra meydana gelmiş Hatay ve çevresinde. Artık bu…
Oruk, Hatay mutfağının ana yemeklerinden biridir. Et, bulgur, baharat yoğrulup elle oyulduktan sonra içine ceviz veya fıstık ile yağda kavrulmuş kıymanın doldurulup kapatılarak fırında veya yağda kızartılmasıyla yapılan bir çeşit içli köftedir. Malzemeleri: İç harç için: 500 gr orta yağlı kıyma 5 adet kuru soğan 1 su bardağı kıyılmış ceviz içi 100 gr margarin 1…
Semirsek, tarihiyle olduğu kadar mutfağıyla da ünlü Hatay’ın muhteşem lezzetlerinden biri… Baklavalık yufka ile yapılan bu börek, oldukça pratik ve tadına doyulmaz…. Malzemeler (4 kişilik) * 4 adet baklavalık yufka (ince açılmış) * 300 gram kuşbaşı et (orta yağlı) * 1 adet soğan (rendelenmiş) * 1,5 çorba kaşığı tereyağı * 1 çay kaşığı tuz *…