Yavruvatan Kıbrıs, adaya özgü lezzetlerinde Akdeniz, Anadolu, Ortadoğu ve Türk-Yunan mutfaklarından izler taşıyan (Hatta çok uzun bir süre İngiliz sömürgesi altında bulunması nedeniyle İngiliz mutfağından esintileriyle de) bir yemek kültürüne sahip. Adanın ünlü “hellim peyniri“nin de bu kültürde ayrı bir yeri var. Pilavından kebabına, tatlısından hamurişlerine Kıbrıs mutfağına ait lezzetlerin tariflerini sizin için derledik…
Malzemeler
- 1 adet kuzu gömleği
- 500 gram karışık kıyma
- 1 demet maydanoz
- 2 adet soğan
- 2 adet domates
- 5 adet sivribiber
- Tuz, karabiber, kimyon
Yapılışı
Kuzu gömleğini ılık su dolu bir kabın içerisine koyun. Yumuşasın sarma işlemi kolaylaşır ve gömlek açılıp büyür gerçek ölçülerine ulaşır. Soğanı rendeleyin. Maydanozları ayıklayın ve çok ince kıyın. Kıymayı soğan, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyon ile birlikte iyice yoğurun. Buzdolabında 1 saat dinlendirin. Daha sonra kıymayı 5 eşit parçaya ayırın. Kuzu gömleğini de makas ile ayırdığınız köfteleri sarabilecek büyüklükte 5 parçaya bölün. Kuzu gömleğinden bir parça alın. Üzerine bir parçada köfte koyun. Yaprak sarar gibi içindeki köfte görünmeyecek şekilde sarın. Üzeri nar gibi kızarıncaya kadar ızgarada 25 dakika pişirin. Yine ızgarada pişirilmiş domates ve biberle birlikte servis edin. Afiyet olsun…
Not: Tarif www.seftalikebabi.com sitesinden alınmıştır.
Asma Yaprağında Hellim Peyniri
Malzemeler
- Taze asma yaprağı
- Hellim peyniri
- Cherry domates
- Az miktarda tuz
- Karabiber
- Zeytinyağı
Yapılışı
Taze asma yaprağı yaklaşık olarak 20 dakika suda kaynatılıp, tuzu iyice alındıktan sonra soğutulur. Soğutulduktan sonra dilim halinde kesilmiş olan hellim peyniri yaprağın içine sarılır. Izgarada yüksek ısıda her iki tarafı da kızartılır ve tabağa alınır. Cherry domatesle süslenip zeytinyağı serpilerek servis edilir. Afiyet olsun…
Tarif için Sayın Altan Aydemir‘e (Girne Grand Pasha Hotel Executive Şefi) teşekkür ederiz.
Hamuru için: 4 bardak un, 1 çay bardağı zeytinyağı, ½ bardak yoğurt, ½ bardak ılık süt, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 yumurta, 1 paket kuru maya, 1 tatlı kaşığı tuz, istenirse mahlep, tarçın
İçi için: 1 adet hellim peyniri, 1 adet yumurta, 1 yumurtanın akı, 2 çorba kaşığı irmik, 1 paket kabartma tozu, 1 çorba kaşığı kuru üzüm, 1 çorba kaşığı kuru nane, 1 çorba kaşığı gannavuri (çetene, kenevir tohumu), 1 tatlı kaşığı mahlep, 1 çay kaşığı mezdeki (sakız)
Üstü için: 1 yumurtanın sarısı, susam, çörek otu
Hamuru için unu eleyin. Ilık süt içinde mayayı eritin, şekeri ekleyin ve kabarmasını bekleyin. Mayalı süt kabarınca un ve diğer malzemeler ile karıştırın ve yoğurun. Üstünü örterek 1 saat dinlendirin. Bu arada harcını hazırlayın. Hellimi rendeleyin. Sakızı biraz tuz ile havanda dövün. Bir bütün yumurta ve bir yumurtanın akını hellime katın. İrmik, kabartma tozu, kuru nane, dövülmüş sakız, mahlep, kenevir tohumu ve kuru üzümü ekleyip iyice karıştırın.
Hamuru tekrar yoğurun ve yumurtadan biraz iri bezelere bölün. Her bezeyi ufak birar tabak büyüklüğünde açın. Ortasına harçtan 1-2 çorba kaşığı kadar koyun. Kenarları ortaya doğru üçgen biçiminde katlayın, üstüne yumurta sarısı sürün, susam ve çörek otu serpin. Önceden 180 dereceye kızdırılmış fırında yaklaşık 25 dakika altı ve üstü iyice kızarana kadar pişirin. (Not: Tarif Sayın Cumhuriyet Dergi gurme-yemek yazarı Aylin Öney Tan’dan alınmıştır.)
Malzemeler
- Herselik buğday
- Susam
- Harnup (keçi boynuzu) Pekmezi
- Gül Damlası Otu
- Festikan Otu
Yapılışı:
Herselik buğday geceden ıslatılır. Büyük bir tencerede pişirilmeye başlanır. İçerisine susam konur ve oda iyice pişirilir. Harnup pekmezi eklenerek hafif ateşte saatlerce karıştırılarak pişirilir. Gül damlası otu ve festikan otu konarak ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün ve diğer gün bu pişirme işlemine devam edilir. Soğuk bir şekilde servis edilir. Dayanıklı, sağlıklı, az maliyetli ve saklaması kolay bir tatlı. Kolesterol ve zararlı madde içermez. Buzdolabında günlerce saklanabilir. Otel ve restoranların bu ve buna benzer tatlıların üretimini ve tanıtımını üstlenmeleri gerekir. Tüm sektör çalışanlarına saygılar. (Tarif Hotel Piabella F&B Müdürü Kozan Tunç’tan alınmıştır)
Malzemeler
- 2 su bardağı pilavlık pirinç
- 3 su bardağı su veya et suyu
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ, tuz
- 1 çay bardağı bezelye
- 2 boy havuç
- 2 orta boy patates
- Yarım demet dereotu
Hazırlanışı
Pirinçler, sıcak tuzlu suda 1,5 saat bekletilir. İki üç defa yıkanıp, suyu süzülür. Sebzeler ayrı bir kapta haşlanır. Patates ve havuçlar, küp şeklinde doğranır. Tencereye içine yağ katılarak su konur. Su kaynayınca pirince tuz katılarak 5 dakika yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Piştikten sonra tencere ile kapağı arasına kağıt havlu konulur ve dinlenmeye bırakılır. Pirinç dinlendikten sonra, hazırlanan sebze ve ince doğranmış dereotu ilave edilerek pirinçler ezilmeyecek şekilde karıştırılır. Ardından servis yapılır.
Malzemeler
- 1 küçük karnabahar,
- ½ limonun suyu,
- 1 limonun rendesi,
- 4-5 çorba kaşığı sızma zeytinyağı,
- 1 demet taze kişniş (Kıbrıs’ta “kolyandro” denir),
- 1 dolu tatlı kaşığı hardal (mümkünse sarı İngiliz hardalı),
- ½ tatlı kaşığı bal,
- ½ tatlı kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Karnabaharı hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Süzün ve çiçeklerine ayırın. Taze kişnişi veya dereotunu ince kıyın. Diğer bütün malzemeyi bir kavanoza koyun ve iyice karışana kadar çalkalayın. Karnabaharın üstüne dökün. Kişniş veya dereotunu ekleyin ve alt üst edin. (Not: Tarif Sayın Cumhuriyet Dergi gurme-yemek yazarı Aylin Öney Tan’dan alınmıştır.)