Mutfakta pratik olmak, lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlamak her ev hanımının hayalidir. Hele de günümüzün yoğun temposunda zaman kısıtlığı da cabası. Bu yazıda, salatalardan et yemeklerine, reçellerden çorbalara kadar mutfakta hayat kurtaran pratik ipuçlarını sizlerle paylaşacağız. Bu ipuçları sayesinde yemeklerinizi daha lezzetli, sağlıklı ve kolay bir şekilde hazırlayabileceksiniz.

Et ve Sebze Hazırlığı

Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için: Bir kaba soğuk su ve tuz koyun. Eti bu suya batırın. Bu yöntem etin daha hızlı çözülmesini ve besin değerlerini kaybetmemesini sağlayacaktır.
Mısır haşlarken daha lezzetli olması için: Haşlama suyuna bir tatlı kaşığı şeker ekleyin. Bu sayede mısırlar daha tatlı ve lezzetli olacaktır.
Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri uzun süre dayanmaları için: Meyveleri pudra şekerine bulayın. Bu sayede meyveler oksitlenmeyecek ve uzun süre taze kalacaktır.
Reçel yaparken: Reçeli kaynatırken karıştırmanız gerekiyorsa, tahta kaşık kullanın. Metal kaşıklar reçelin rengini karartıp tadını bozabilir.
Kızartma yaparken tavadaki yağın patlaması için: Yağın içine bir tutam tuz atın. Bu sayede yağın patlama riski azalacaktır.
Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz: Salatanızı hazırlarken önce sirkeyi veya limonu tuzla karıştırın ve salatanıza dökün. Sonra zeytinyağını ekleyin. Bu sayede lezzetlerin daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Patates pişirirken: Pişirme suyuna bir kaşık sirke ekleyin. Bu sayede patatesler daha sarı ve lezzetli olacaktır.
Sosisleri çatlamadan kızartmak için: Sosisleri kızartmadan önce birkaç yerinden iğne ile delin. Bu sayede sosislerin patlaması engellenecektir.
Hazırlanacak etleri pişirmeden 1 saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece etler daha yumuşak ve lezzetli olacaktır.
Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız: Hemen içine irice dilimlenmiş birkaç patates atın. Patatesleri piştikten sonra çıkarın. Fazla tuzun patateslere geçeceğini göreceksiniz. Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir.
Patates püresi yaparken: Kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız patates püresi daha iyi koyulaşır ve lezzetlenir.
Soğan kavururken renginin canlı olması için: Soğanları kavurmadan önce biraz tuz serpin. Bu sayede soğanlar daha canlı bir renk alacaktır.
Balığın çıtır çıtır kızarması için: Balığı önce süte batırın. Sonra unlayıp tavaya atın. Bu sayede balık daha çıtır çıtır olacaktır.
Kalamar kızartırken: Kalamarı kızartmadan önce süte batırın. Bu sayede kalamar daha yumuşak olacaktır.
Pilavınızı tekrar ısıtırken: Bir kabın içinde ateşe su koyup kaynatın. Tencerenizi bu suyun içine oturtun. Bu sayede pilavınız tane tane kalacak ve tazeliğini muhafaza edecektir.

Et Suyu ve Tavuk Haşlama

Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir: Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü alın, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla kapatın.
Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa: Haşlama suyu çok lezzetli olur.

Mayonez ve Domates

Mayonez yaparken zeytinyağı yerine susam yağı kullanırsanız: Mayonezin daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. Susam yağı, zeytinyağı gibi oksidasyona uğrama eğiliminde değildir. Bu sayede mayoneziniz daha uzun süre taze kalacaktır.
Domateslerin kabuğunu kolay soymak için: Kaynar suya daldırın ve bıçağın tersiyle domatesin üzerinde gezdirin. Bu sayede domateslerin kabukları kolayca ayrılacaktır.

Diğer Faydalı Öneriler

Domateslerin kabuğunu kolay soymak için: Kaynar suya daldırın ve bıçağın tersiyle domatesin üzerinde gezdirin. Bu sayede domateslerin kabukları kolayca ayrılacaktır.
Patates soyarken: Üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturun. Bu sayede patatesler daha kolay soyulacaktır.
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca: Tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için: Soğanı su dolu bir kap içinde soyun. Bu sayede soğanın keskin kokusu gözlerinizi yaşartmayacaktır.
Ayva reçeli yaparken: Eğer ayvanın yumuşak suyunun pelte gibi olmasını istemiyorsanız, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalara atılmamalıdır. Yahut ayvaları önceden yumuşayana kadar pişirin, sonra şekerini katıp hafif ateşte pişirin. Bu yöntem sayesinde reçelinizin rengi daha güzel olacaktır.
Açtığınız hamurun daha hafif olması için: Maden suyu katabilirsiniz. Bu sayede hamur daha kabarık ve hafif olacaktır.
Etin yumuşak olması için: Pişirmeden önce zeytinyağında ya da çiçek yağında bir süre bekletin. Bu sayede et daha yumuşak pişer.
Patlıcanların acılığını gidermek için: Doğranmış patlıcanlara tuz serpip en az yarım saat ıslak olarak bekletin. Bu sayede patlıcanların acısı azalacaktır.
Pişireceğiniz mantarların daha lezzetli olması için: Pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin. Bu işlem mantarların daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun: Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse daha lezzetli olur.
Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız: Ellerinizin temizlenmesi daha kolay olacaktır.
Tereyağını kızartırken içine 1 damla zeytinyağı koyarsanız: Tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz.