Yaz kış demeden her daim göz zevkimizi ve damak tadımızı tatmin eden kokteyller her yaştan insanın içeceği. İçine istediğimiz malzemeyi koyma özgürlüğümüz bir yana o nefis görüntüleri yaratma zevkini de bize sınırsızca yaşatmayı başarıyor.
Kokteyl içmek çağdaşlık ifadesiydi bir zamanlar. Çok değil, bundan 15-20 yıl öncesi, kibar sofralara oturulmadan önce, evin erkeği konuklara, onların isteklerini sorduktan sonra kokteyllerini hazırlar, ikram ederdi. Bu aperitifler içildikten sonra, yemeğe geçilirdi. Kokteyller mutfakta hazırlanmazdı kuşkusuz. Yine şık evlerin salonlarında bir bölüm “Amerikan bar” olarak dekore edilirdi. Gündelik yaşamda genellikle kapısı kapalı duran ve konuklar geldikçe açılan geleneksel “misafir odası” düzeninden,” içinde her daim yaşanan modern “salon salomanje” sistemine geçildiğinde, salon ne kadar küçük olursa olsun, bir köşenin Amerikan bar olarak ayrılması yazılı olmayan kural haline getirilmişti. İthal içkinin bulunmadığı, kokteyllerde kullanılacak temel içkilerin yurtdışına gidenlerin beraberinde getirdikleri o dönemlerde, çağdaş olmaya özenen en beceriksiz erkek bile hiç değilse “Cin Fizz”, “Bloody Mary”, “Martini” gibi temel birkaç kokteyl karıştırmayı bilmek zorundaydı.
Zaman içinde kokteyl modası geriledi. Amerikan barlar, önemli bir bölümünü işgal ettikleri salonlardan sökülüp atıldı. Ardından kapılar ithal içkilere aralandı. Artık uluslararası markaların önceden karıştırılarak şişelenmiş içkileri satın alınıyor, doğrudan kadehlere servis yapılabiliyordu. Kimileri de viski gibi herhangi bir işlemden geçirilmeden doğrudan kadehe aktarılan kolay içkileri seçiyordu. Nihayet bundan on yıl önce şarabın sınıf atlayışına tanık olduk. Artık yemeklerde şarap ikram ediliyor, pek çok kişi yemek öncesinde farklı bir içki yerine, yemekte içeceği şaraba bir an önce başlamayı tercih ediyordu. Günümüzde kokteyl genellikle ev dışında, barlarda içiliyor. Bunun en önemli nedeni, gençlerin evde kokteyl yapma alışkanlığını henüz edinmemiş oluşları, ileri yaştakilerin ise çoktan eski kokteyl deneyimlerini unutmaları. Kuşkusuz sosyal yaşamın giderek evlerden bar ve restoranlara kayması da bir başka faktör. Yine de yemeğe hazırlayıcı bir içki olarak kokteylin yeri bambaşka ve bu yer hala doldurulamadı.
Hazırlaması kolay içecek
Dilediğinizde yemekten önce aperitif olarak, dilerseniz de yemek sonrası dijestif olarak alacağınız kokteylleri çok çeşitli meyva suları ile hazırlamak mümkün. Karışık içecek anlamına gelen kokteyller, değişik içeceklerin farklı oranlarda bir araya getirilmesiyle insanoğlunun efsanevi tatlar arayışına çözüm olmuştur.
Kimi zaman farklı meyva sularının bir araya gelmesiyle, kimi zaman da alkolün katılmasıyla değişik tatlar yaratılan kokteyllerde portakal, limon, elma, muz, çilek, vişne, kayısı, kivi ve ananas el altında bulundurulması gereken meyvaların başında gelir. Kokteyl yapımında kullanılan meyvalar ya taze sıkılmış olarak ya da küçük parçalara doğranarak kullanılmalıdır. Çünkü meyvalar taze olarak kullanıldığında vitamin ve mineralleri yok olmadığı gibi lezzette de farklılık yaratılır.
Kalabalık yaz davetlerinin vazgeçilmez kokteyli olan bollerde ana ve tek içki olarak beyaz şarap kullanılırken tek kişilik hazırladığınızda ise likörden tekilaya kadar yelpazeyi genişletmek mümkündür. Kullanılacak meyvalarda tercih damak zevkine göre değişirken alkol oranı da soda ile seyreltilebilir.
Kokteyl nasıl hazırlanır?
Kokteyl hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir nokta da kullanacağınız buzlar. Kokteyl özel bir karışım olduğundan, diğer malzemelerin ölçüsü kadar buzun ölçüsü ve şekli de önemlidir. Öyle ki buz miktarına dikkat etmediğiniz takdirde, yakaladığınız lezzet bir anda kaybolabilir.
Önemli olan aromaların uyumlu, malzeme ve ölçülerin ahenkli olması. Kokteyller üçe ayrılıyor. Yemek öncesi iştah açıcı, çok tatlı olmayan bir kokteyl seçilmeli. Margarita, Bloody Mary gibi. Yemek sonrasında ise tatlı kokteyller tercih ediliyor; Brandy Alexander gibi. Long drink de günün her saati içilen, ne çok tatlı ne çok ekşi bir kokteyl.
Kokteyl hazırlarken önce shaker’ı ve bardağı soğutacaksınız. Malzemeler alkollüden alkolsüze ya da miktarı fazla olandan aza doğru sırayla konulacak.