Posted inGenel

Beşiktaş Kültür Merkezi

Posted inGenel

Necati Akpınar ve Yılmaz Erdoğan, Beşiktaş’ taki eski Mıstık Sineması’nı, Beşiktaş Kültür Merkezi adıyla, kentin önemli kültür- sanat merkezlerinden birine dönüştürdüler. 11 Kasım 1994′ de açılışı yapılan salon, yıllardır İstanbul’ da yaşanan salon sıkıntısını gidermede büyük katkılarda bulundu.

Perde…

İstanbul’a önemli ve çağdaş bir salon kazandıran BKM, geniş oyuncu kadrosuyla kendi yapımlarını seyirciye sundu. Tiyatrodan televizyon dizisine, tek kişilik oyundan sinema filmine kadar farklı yapımlara imza atan BKM, 24 Şubat 1995′ te prömiyerini yapan “Otogargara” oyunuyla perdelerini açtı.

BKM’ye daha sonra Nejat Uygur Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, Lale Oraloğlu Tiyatrosu, Genç Uygurlar Tiyatrosu, Cem Özer ( “…Ve Cem Özer…” ), Tiyatro Mie, Tiyatroom, Masal Gerçek Tiyatrosu, Tiyatro Alkış, Bugay Yapım ( “Oğlum Adam Olacak” ) ve Kandemir Konduk Tiyatrosu ( “Medya Medya Nereye” ) gibi birçok topluluk çeşitli oyunlarla konuk oldu.

Cem Yılmaz’ın hızlı ve keskin mizahının ilk çıkışı olarak sahnelediği “Bir Tat Bir Doku”, yıllarca BKM’de sahne aldı.

Yılmaz Erdoğan’ın tek kişilik oyunu olan “Cebimde Kelimeler”, BKM‘nin başarılı bir yapımı olarak Temmuz 1995’ten itibaren tiyatroseverlerle buluştu. Yılmaz Erdoğan’ın hayata dair biriktirdiği ne varsa seyirciyle paylaştığı gösteri, her oyunda yapılan güncel değişikliklerle seyirciye hep ilk günkü heyecanla aktarıldı.

BKM Oyuncuları’nın “Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?” adlı oyunu ise, henüz birinci yılını doldurmadan 200 kez seyirci karşısına çıktı ve bu kısa süre içinde gösterdiği büyük başarının yanısıra toplam 10 ödüle layık görüldü.

Altan Erkekli’nin 1996-97 sezonunda AST’ta oynadığı “İnadına Yaşamak” adlı tek kişilik oyunu da, 2001’de BKM’de sahnelendi. 1996-97 tiyatro sezonunda Altan Erbulak ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ödüllerini alan oyun, çıktığı turnelerle birçok kentte seyircilere ulaştı.

Bir yandan kendi yapımlarıyla seyirci karşısına çıkan BKM, bir yandan da bünyesinde oluşturduğu BKM Organizasyon ile birçok yapımın gerçekleştirilmesine katkıda bulundu. Bugüne kadar birçok konser, gösteri, şenlik, panel, seminer gibi etkinliklere evsahipliği yapan BKM, seyircinin sanatla buluştuğu önemli bir adres haline geldi.

Asıl amacı tiyatro yapmak olan BKM, ayrıca BKM Organizasyon ile bir çok özel tiyatronun yurtiçi ve yurtdışı turnelerini düzenleyerek ülkenin tiyatro yaşamına da büyük katkı sağladı.

Yıllar önce İstanbul’da var olan “Pazartesi Konserleri” geleneğini tekrar canlandırmak isteyen BKM, “Pazartesi Konserleri” adı altında gerçekleştirdiği organizasyonlarla birçok ünlü sanatçıyı da dinleyicisiyle buluşturmaya başladı.

tiyatrodan beyazcama…

Cem Yılmaz’ın “Bir Tat Bir Doku” adlı gösterisi, yine BKM’nin gerçekleştirdiği bir yapımla sahnedeki başarısını ekranlara taşıdı.

BKM yapımı olan “Bir Demet Tiyatro” adlı televizyon dizisi ise, ilk kez 1995 yılbaşı gecesinde “MTV-Meclis TV” adıyla yayınlanmasının ardından büyük beğeni kazandı ve 2001 yılına kadar süren “Bir Demet Tiyatro”nun keyifli ve hızlı yolculuğu başlamış oldu. Her kesimden ve her yaştan milyonlarca seyircinin beğeniyle izlediği “Bir Demet Tiyatro”, Çıtır ailesi ile çevresindeki insanların komik öykülerini yıllarca aynı ekranda anlatmayı sürdürdü. Sevilen dizi, 7 yıl boyunca yaşanan birçok acı-tatlı günün ardından, Mayıs 2002’de ekranlara veda etti.

BKM, bu süreçte, “Bir Demet Tiyatro”nun yanısıra “Dış Kapının Mandalları”, “Güneş Yanıkları”, “Korsan TV” ile “Aşk ve Gurur” gibi başarılı televizyon yapımlarına da imza attı.

beyazcamdan beyazperdeye…

Tiyatro, televizyon dizisi derken, BKM kendi bünyesinde kurduğu BKM FİLM ile Şubat 2001’de gösterime giren bir sinema filmine de imza attı.

Yılmaz Erdoğan’ın senaryosunu yazdığı “Vizontele”yi Yılmaz Erdoğan ve Ömer Faruk Sorak birlikte yönetti. Türk sinemasının en büyük bütçeli filmi olma özelliğini taşıyan “Vizontele”, yaklaşık 3,500,000 kişiye ulaşan izleyici sayısıyla, Türkiye’de tüm zamanların en çok izlenen filmi oldu; gösterime girdiği Almanya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerde de büyük ilgi gördü.

2002 yılında kadrosunu genişleten BKM FİLM, yeni sinema ve televizyon yapımlarına hazırlanırken, önce “Vizontele” filminin, ardından da “Otogargara”, “Bir Tat Bir Doku”, “Cebimde Kelimeler” ve “Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?” oyunlarının DVD ve VCD’lerini hazırlayarak, bu unutulmaz yapıtları sanatseverlerin kolayca ulaşabileceği ve arşivlerinde yer verebileceği hale getirdi.

http://www.bkmonline.net/images/bkmTiyatro/ulasim_main.gif