FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Mekanlardan
Posted in

Artık iş yemeğinde mozarella yeniyor

Henüz birkaç günlük lokanta Obika, İtalyan mutfağından yemekleri ile özellikle de mozarella peyniriyle kısa sürede tutuldu. Levent civarında çalışan üst düzey genç yöneticiler öğle yemeklerinde burayı dolduruyor. Özellikle öğle yemeği saatlerinde rezervasyonsuz yer bulmak şans işi.Kanyon’da yaklaşık 15 gün önce açılan Obika, mozarellayı pizzanın üzerindeki peynir olmaktan çıkarıp, başlı başına bir öğün olarak da tüketilebileceğini göstermeyi hedefleyen özel bir mekan.

Sahibi Sinan Altun, İtalyan bir yemek zinciri olan Obika’yı Japonya’da keşfetmiş ve Tokyo’daki şubede yediklerini unutamayınca da peşine düşmüş. 150 kişilik Obika haftanın her günü saat 11.00-02.00 arasında hizmet veriyor. Şimdiden müdavimleri oluşmaya başlamış. Özellikle öğlen yemekleri tıklım tıklım. Takım elbiseli işadamlarıyla tayyörlü işkadınları burada mozarella yiyip toplantıda yarım kalan tartışmalarına devam ediyorlar. Mekan akşamları ise daha sakin; romantik yemeklere ve aile toplantılarına ev sahipliği yapıyor. Sinan Altun’u “Birazdan maraton başlıyor” dediği öğlen servisine yakın bir saatte ziyaret ettik. Obika’nın hikayesini ve bundan sonraki planlarını konuştuk.

Obika dünyaya yayılmış bir İtalyan markası. Onu Türkiye’ye getirme fikri nasıl oluştu?
Obika’nın Japonya’da, Amerika’da ve Kuveyt’te de şubeleri var. Onu Türkiye’ye getirme fikri aklıma Japonya’daki şubesine adımımı attığım an geldi. Sade dekorasyonu, Japon gelenekleriyle İtalyan lezzetini birleştirmesi çok hoşuma gitti.

O dönem özel bir şirkette (Coca-Cola) üst düzey yöneticiydim ve işim gereği dünyanın birçok yerini geziyordum. Obika farklı geldi. Tokyo’nun göbeğinde mozarella yiyordum ama sanki İtalya’daydım. Kısacası ilk görüşte aşk gibi bir şeydi. Hemen ailemi de o restorana götürdüm, fikirlerini aldım, onlar da bayılınca işimi bıraktım ve Mekassa adlı şirketimi kurup Obika’nın Türkiye şubesi için görüşmelere başladım.

Türkiye’de bir sürü İtalyan restoranı var. Obika’nın onlardan farkı ne?
Obika standart bir İtalyan restoranı değil ama bugüne kadar basına yansıdığı gibi sadece mozarella barı olan bir işletme de değil. İkisinin ortasında. Şöyle özetleyebiliriz: Obika İtalyan mutfağının sevilen yemeklerini ve İtalya denilince akla ilk gelen şeylerden biri olan mozarellayı en saf, katkısız haliyle sunan yer. Soslarımızda soğan ve sarmısak kullanmıyoruz, bu konuda da Türkiye’de ilkiz. Obika “İşte burada, bak” demek. Bu “Esas malzemenin tadına bak” anlamına geliyor. Biz de peynirlerimizin, makarnalarımızın, etlerimizin tatlarını sarmısak ve soğanla örtmek istemiyoruz.

Biraz da mozarella barınızdan bahsedelim…
Mozarella çoğu kişi için pizza, salata üzerine konan veya marketlerde içi su dolu paketlerde satılan pahalı bir peynir çeşidi olarak bilinir ama o kadar basit bir şey değil. Burada İtalya’nın Campana bölgesinde özel olarak üretilen üç çeşit mozarellayı sunuyoruz. Fümelenmiş, klasik ve kremsi mozarella. Amacımız da, bu peynirin başlı başına bir yemek olarak da tüketilebileceğini göstermek. Yanına dilerseniz organik domates, dilerseniz de domuz jambonu alabilirsiniz. Bir de mozarella roll’larımız var. O da bizim bildiğimiz dürümün mozarelladan yapılmış hali. Peynir hamur gibi açılıyor ve içine dilerseniz sebze dilerseniz de et konuluyor. Dilim halinde servis ediliyor.

“Müşteriler ‘İtalya’da bile bu kadar iyi risotto yemedim’ diyorlar”

Daha yeni açıldınız. Tepkiler nasıl? Mozzarellanın bu hali sevildi mi?
Bayramın birinci günü açıldık, çok yeniyiz ama şimdiden öğlen saat 12.00-14.00 ve akşam 18.00-20.00 arasında çok dolu oluyoruz. En çok tercih edilen yemeğimiz ise risotto. “İtalya’da bile bu kadar iyisini yemedim” diyenler oluyor. Başlangıç ve salatalarımız 15-32, pizzalarımız 22-36, şaraplarsa kadeh başına 15-32 TL arasında değişiyor. Kısacası iki kişi öğlen yemeğine 50’şer TL, şaraplı bir akşam yemeğine de 100’er TL ayırırsa yeterli olur.

Mozarellanın bir topunda 270 kalori var
Bilardo topu büyüklüğünde servis edilen mozarella, ismini İtalyancada koparmak anlamına gelen “mozzare” kelimesinden alıyor. Yapılışı ise şöyle: Manda sütü kesilip ve maya ile karıştırılıyor. Ardından istenen kıvama gelene kadar yoğuruluyor ve Maraş dondurmasını andıran kıvama geldiği zaman da top şeklinde koparılıp tuzlu suya bırakılıyor. Bu su, mozarellanın içindeki sıvının akışkan kalması için gerekli. Yaklaşık 100 gramlık bir topun kalorisi ise 270.

Kaynak: Milliyet

Comments are closed.