“Mutlu Mutfaklar” fikri ile yola çıkan ve mutlu sofraların en zorlu bulaşıklarını temizleyen Fairy, bu kez Yiyecek İçecek Danışmanı Osman Serim ile birlikte bir kısmı anonim bir kısmı yöresel özellikler taşıyan Türkiye’nin 7 bölgesine ait 50’ye yakın köfte tarifini “Türkiye’nin Köfteleri” kitabında buluşturdu.
Fotoğraflardan tasarımına kadar profesyonel bir ekip tarafından titizlikle hazırlanan “Türkiye’nin Köfteleri” kitabı, Türkiye’nin köfte envanteri niteliği taşıyor.
Dünyanın önde gelen mutfakları arasında yer alan Türk mutfağının en geniş kategorilerinden birini şüphesiz köfteler oluşturuyor. Bir kısmı anonim, önemli bir kısmı ise yöresel özellikler taşıyan yüzlerce köfte, mutfak envanterimiz içinde yer alıyor. Başka hiçbir milli mutfağın köfte çeşitliliği konusunda Türk mutfağının yanına bile yaklaşamadığı, konunun uzmanları tarafından bilinen ve dile getirilen bir gerçek…
Mutfağımızın “Başyapıt”ları köfteler…
Mutfağımızda kırmızı veya beyaz etlerden, kuru ve yaş sebzelerden oluşturulan yumruların çeşitli teknikler ile çiğ veya pişmiş olarak sunulmasına jenerik olarak “köfte” deniliyor. Yani köfte bir yemeğin değil bir kategorinin adı aynen tencere yemekleri veya zeytinyağlılar gibi…Dövülmüş, ezilmiş, yoğrulmuş ve kıyılmış özellikleri, köftelerin çiğnemesi ve sindirmesi kolay yemekler haline gelmesine de neden oluyor. Dolayısı ile köfteler, 7’den 70’e herkesin en sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Bir masa etrafında yenilebildikleri gibi ekmek arası tabir ettiğimiz sandviç ve piknik yemeklerinin de “Başyapıt”ları aynı zamanda köfteler… Ülkemizin özellikle Güneydoğu mutfaklarının vazgeçilmezi olan “kıyma kebabı” tabir ettiğimiz kebapları da aslında bir nevi köftelerden oluşuyor.
“Türkiye’nin Köfteleri” kitabının tanıtım toplantısında, Osman Serim, başka hiçbir milli mutfağın köfte çeşitliliği konusunda Türk mutfağının yanına bile yaklaşamadığı konunun uzmanları tarafından bilinen ve dile getirilen bir gerçek olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:
“Rahatlıkla başka hiçbir milli mutfakta bu sayıda ve çeşitlilikte köfte olmadığını söyleyebiliriz. Zaten bunu sadece biz değil çok saygın uluslararası uzmanlar da birçok kez ifade ediyorlar. Fairy, sayıları yüzleri bulan köftelerin belki de en çok bilinen 50’ye yakınını bir kitapta toplayarak, günün birinde mutlaka akademik çevrelerce gerçekleştirilmesi gereken Türk mutfağının büyük envanterine küçük de olsa bir katkıda bulunmayı hedefledi. Türk mutfağının zenginliğini, yemek kültürümüzü tanıtmak, bilmek ve yaymak çok önemli. Umarım bu gibi projelerin devamı gelir ve sofralarımıza gelen birbirinden güzel lezzetleri geniş kitlelerle paylaşmaya devam edilir.”