Tadımlık Sayfalar

Funda’nın Mutfak Rehberi

Yazar Alev Alatlı‘nın kaleme aldığı Funda’nın Mutfak Rehberi yemek kitabında 100 menü ve 700’den fazla yemek tarifi var. Kitabında ünlü yazar çalışan kadınlar için pratik, lezzetli yemek tarifi ve menüleri bir araya getirmiş. Bu kitap çoğu kadının mutfaktaki yeni yardımcısı olacak. Özellikle bayram günü ne yapacağım diye düşünüyorsanız Alev Alatlı‘nın tarifleri sizi yormadan zengin bir menü hazırlamanızı sağlayacak. Alev Alatlı kitabına şu sözlerle başlıyor, ‘Bu kitap başta Funda’m olmak üzere, elleri muhtelif çantaları, narin omuzlarını kanırtan laptopları, sabah yedi, akşam en az yedi koşuşturan kariyer sahibi genç annelerin hayatlarını kolaylaştırmak için yazıldı‘. Funda’nın mutfak rehberi’nin bir diğer başlığı ‘Kariyer de yapılır, yemek de!‘…

Bu sözler kitabı tam anlamıyla özetliyor. Funda, Alev Alatlı’nın kızı. Yazar bu satırları kızı Funda, damadı ve torunlarıyla yaşadığı Beykoz’daki evinde yazmış. Kızının yoğun çalışma temposunu bilen Alev Alatlı, kitabında da kızının hayatına gönderme yapmış. Kızı gibi hem çalışan hem de evine bakan kadınlara adamış kitabını. Kadınların, işten geriye kalan kısıtlı zamanlarında lezzetli ve doyurucu yemekler yapmasını istemiş. Kitapta Anadolu’nun işkembe dolmasından İskandinav gravlaks’a Çerkez tavuğundan Meksikalı tako tariflerine kadar birçok çeşide yer verilmiş.

800’ü aşkın tarif içeren kitapta 100 de menü var. Bu menüler milli bayramları, kandilleri, mezuniyetleri, Kadınlar Günü gibi belli başlı anma günlerini referans alıyor. Alev Alatlı bu menülerin geleneksel, yarı-geleneksel ve modern tercihleri yansıtmasına özen göstermiş. Böylece en tutucu aile büyüğünün de, en yenilikçi akrabanın da, hamburger üstüne yemek tanımayan çocukların da güvenle ağırlanabileceği bir yemek seçkisi oluşturmuş. Yazar kitabında kadınlara bazı tavsiyelerde de bulunmuş, işte sizin için derlediğimiz tavsiyeler. Ailenize hazırlayacağınız bir bayram sofrası için bu tüyolar çok işinize yarayacak!

* İster bayram sofrası olsun, ister 23 Nisan partisi yemek pişirme olayına proje bazında yaklaşın. Menüyü oluşturan münferit yemekleri, gerekli malzemeleri, mutfak gereçlerini, sofra takımlarını, hepsinden önemlisi, zamanlamayı ve maliyetleri önce kağıt üstünde kotarın.
* Gerekli kap kacağı, delikli kepçe, kızartma maşası, tel çırpıcı vb. gibi gereçleri de işin en başından hazır edin ki pişirme işleminin ortasında aranmayasınız, daha da kötüsü, aradığınızı bulamayıp dağılmayasınız!
* Kimler için ve ne amaçla pişirdiğinizi gözden kaçırmayın! İster özel bir sofra kuruyor, ister günü kotarıyor olun, hane halkı için pişiriyorsanız, kimin neyi sevdiğini aşağı yukarı bilirsiniz. Öyleyse tekil tariflerden yola çıkarak, kendi menülerinizi oluşturun. Daha da iyisi, önerilen menülerle oynayın.
* Misafir için pişiriyorsanız, doğrudan soracak kadar samimiyetiniz de yoksa, et/balık/tavuk, sıcak/soğuk, zeytinyağlı/tereyağlı gibi farklı seçenekler sunan menüler tercih etmenizde yarar var. Böylece bir yemekten hazzetmeyene diğeri uygun düşebilecektir.
* Etini çok pişmiş seven bir konuğunuza az pişmiş rozbif denetmekte ısrarcı olmayın. Daha da iyisi o gün rozbif pişirmeyin de mesela kuzu tandır hazırlayın. En başarılı yemek davetinin sofranın silinip süpürüldüğü davet olduğunu unutmamalısınız. İyi yemek yapmak demek, yiyenleri mutlu etmek demektir. Sofranız seyirlik değil, yenilip yutulmalık olmalı.
* Ağır yemek hafif yemek gibi kavramların günün eğilimleri doğrultusunda her an değişime uğradıklarını da unutmayın. Makul miktarlarda tüketilen en ağır yemek bile son tahlilde hafiftir.

Alev Alatlı’dan tarifler…

Bademli güllaç

Malzemeler
1 lt süt
500 gr şeker
200 ml süt kreması
10 yaprak güllaç
200 gr çiğ badem
1/2 nar
Antepfıstığı
Hazırlanışı
Tencerede ısıttığınız sütte şekeri eritin. Tamamen eridiğinden emin olduktan sonra, şekerli sütü derince bir tepsiye dökün, soğusun. Bademleri sıcak suda beklettikten sonra kabuklarını soyun, dövün. Tatlıyı servis yapacağınız kabı kararlaştırın; üç parmak derinliğinde ve yuvarlak olmasında fayda var. Güllaç yapraklarını birer birer alın, ılık sütlü karışıma daldırın, yumuşatın. Bu işlem birkaç dakika sürecektir; yaprakların zedelenmemesine dikkat edin. Yumuşayan yaprakları, servis tabağına, aralarına bademleri dökerek, üst üste yerleştirin. (Tabağınız büyük ihtimalle güllaç yapraklarından daha küçük olacaktır, önemli değil; yaprakları büzüştürüp sığdırabilirsiniz). Kalan şekerli sütü, krema ile karıştırın, güllacın üzerine dökün. En az 4 saat demlensin. Nar taneleri ve dövülmüş antepfıstığı ile süsleyip sunun.

Hamiş: Süt mutlaka ılık olmalı. Sıcak olursa yapraklar erir; soğuk olursa hem şeker erimez, hem de yapraklar zor yumuşar, bekleme süresi uzar. İşlemi hızlandırmanın bir yolu, sütün yarısını şeker ile karıştırıp, kaynatırken, diğer yarısını buzdolabında tutmak; ikisini karıştırıp ılıtmak.

Maş salatası

Malzemeler
3 su bardağı maş fasulyesi
2 kök roka, roka
2 kök tere
1/2 demet maydanoz
1/2 demet yeşil soğan
1-2 sap taze nane
2 yaprak kırmızı lahana, lahana
3 domates
Zeytinyağı, limon suyu ve/veya, nar ekşisi
Tuz, karabiber, kimyon ve kekik – 2 yemek kaşığı sumak
Hazırlanışı
Maşı, tuz ilave ettiğiniz bol kaynar suda haşlanmaya koyun. Rokayı, tereyi, maydanozu, yeşil soğanı, naneyi, kırmızı lahanayı incecik kıyın. Domatesleri küp küp doğrayın. Haşlanan maşı süzün. Soğuduktan sonra sebzelerle karıştırın. Bir başka yerde birlikte çırptığınız zeytinyağı ve limon suyu/nar ekşisine tuz, karabiber, kimyon, kekik ve sumak ekleyin. Sebzeli maş karışımına katın, harmanlayın. Servisten önce 15 dakika dinlendirin. Hamiş: Gaziantep fasulyesi olarak da bilinen maş küçük yeşil taneli, oval biçimli bir baklagil. Kıymetini bir bizim Güneydoğulular, bir de Çin halkı biliyor. Büyük marketlerin hemen hepsinde olduğu gibi, organik reyonlarında da mevcut. Maş, tahmininizden çok daha hızlı pişer. Haşlarken dikkat etmezseniz, çorbaya dönüşecektir.

Elbasan tava

Malzemeler
2 kg kemiksiz parça kuzu eti
3 soğan
1/2 su bardağı fındık yağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı sıcak su
2 su bardağı un
3 su bardağı yoğurt
6 yumurta
Tuz, karabiber, pul biber, kekik
Hazırlanışı
Kuzu etini kasabınıza kaz yumurtası büyüklüğünde parçalara kestirin. Soğanları irice doğrayın. Yağı harlı ateşte kızdırın, etleri katın, şekeri serpiştirin, renkleri dönüşünceye kadar dağlayın. İrice doğradığınız soğanları ekleyin, birlikte harmanlayın, 1 bardak sıcak su, tuz, karabiber koyun, altını kısın, kapağını kapatın. Arada kontrol ederek en az 1 saat kadar pişirin. Etin suyunu çektirmek gibi bir kaygıya düşmeyin; onu meyanede kullanacağız. Fırını yakın, 180 dereceye ayarlayın. Pişen etleri delikli kepçe ile ateşe dayanıklı bir cam kaba yerleştirin. Yumurtaları bir kaseye kırın, çırpın. Yoğurdu ve unu ekleyip tekrar çırpın. Etten su kalmışsa onu da ekleyin. Boza kıvamında bir meyane elde edeceksiniz. Meyaneyi etleri kapatacak şekilde dağıtın. Fırına atın, üstü kızarıncaya kadar pişirin. Kekik ve pul biberi ayrıca servis yapın.

Geleneksel imambayıldı

Malzemeler:
10 orta boy patlıcan
10 soğan
1 baş sarmısak
2 demet maydanoz
4 iri domates
2 orta boy domates
2 dolmalık biber
3/4 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker
1/2 su bardağı fındık yağı
1 su bardağı su
Tuz
Hazırlanışı
Patlıcanları alacalı soyun, yıkayın, kurulayın. Soğanları piyaz biçiminde, sarmısakları enlemesine, incecik kıyın. Maydanozları doğrayın. İri domatesleri soyun, tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Orta boy olanları incecik dilimleyin. Dolmalık biberleri halka halka incecik kesin, çekirdeklerini temizleyin. Ocağın bir gözünde yarım su bardağı zeytinyağı koyduğunuz tencerede üstlerine şeker serptiğiniz soğanları kısık ateşte pişmeye bırakın. Ara sıra karıştırın, tencerenin ağzını kapalı bırakın. Bu arada, ocağın diğer bir gözüne yerleştirdiğiniz tavaya fındık yağı koyun, kızdırın. Patlıcanları orta ateşte bütün halinde kızartmaya başlayın. Soğanlar şeffaflaştığında sarmısakları ve domatesi ekleyin. Tuzunu katın, ateşin altını açın (ortadan biraz fazla), domateslerin suyunu çektirin. Arada karıştırmayı ihmal etmeyin. Pişmeye yakın, maydanozları katın, harmanlayın. Fırını 180 dereceye ayarlayın, kızdırın. Patlıcanları büyük bir fırın tepsisine sıralayın. Ortalarından karnıyarık yapar gibi yarın, bir yemek kaşığının arkasıyla harcı yerleştirmek için yer açın. Domatesli soğan karışımını yarıklara doldurun. Halka halka kestiğiniz domates ve biber dilimlerini üstüne yerleştirin. 1 su bardağı su ilave edin. Fırında 20-25 dakika, biberler pişip sönünceye kadar pişirin. Soğuk servis yapın.

Hamiş: İmambayıldı pişirildikten sonra bekletilirse daha lezzetli olur. Bir gece öncesinden pişirilmesinde fayda var.

Kaynak: Posta Gazetesi

Funda’nın Mutfak Rehberi
Alev Alatlı

Yayınevi: Alfa Basım Yayım Dağıtım
Baskı Tarih: Haziran 2011
Sayfa: 712