Bu böreğin memleketini bulmak zor. Doğu Anadolu olarak biliniyor fakat Karadeniz bölgesinde de yapılıyor. İsmi biraz değişik siron diyorlarmış. Şöyle ki Erzurum, Gümüşhane, Bayburt birbirlerine yakın şehirler ve yemekleri de benziyor. Malzemeler: Yufka 1 kg. Yoğurt 750 gr. Tereyağ 500 gr. ceviz içi 4 diş sarımsak Pişirmek için sac Hazırlanışı: Yoğurt koyu ayran kıvamında sulandırıp,…
Doğaba, Doğu Anadolu yöresine ait bir yemek. Bölgenin yemek kültürüne bağlı kalarak yine ana malzemesi et olan bir yemek çeşidi. Yöresel lezzetleri yakalamak isteyenler bu tarifi evlerinde kolaylıkla deneyebilir… Malzemeler: 6-8 kişilik 1.5 su bardağı aşurelik buğday 750 gram kemikli et (kol veya kaburga) 500 gram süzme yoğurt 1 yumurta 1 çorba kaşığı un 2…
Bitlis mutfağının ünlü yemeklerinden biridir ciğer taplaması. Bulgurla karılarak hazırlanan bir tür ciğer köftesidir. Basit bir tarifi şöyle… Malzemeler 1 koyun ciğeri 1 kg bulgur 1 kaşık reyhan otu 1 kaşık pul biber 100 gr katı yağ Karabiber, tuz Yapılışı Ciğerleri kıyma makinesinde çektirin. Bulgurla iyice yoğurun, içine tuz, karabiber, reyhan otu ekleyin. Hamur haline…
Her ne kadar kuru kayısı olarak bilinse de Doğu Anadolu ve Çemişkezek kültürünün vazgeçilmez bir tatlısı Eşbabiye… Kayısılarıyla meşhur olan Malatya yöresinde de Eşbabiye yine “kuru kayısı” olarak biliyor. Kuru kayısı tatlısı olan Eşbabiye, hem yapımı çok kolay hem de çok lezzetli… Malzemeler: 500 gr. kuru kayısı 350 gr. toz şeker 200 gr. tereyağ 1…
Şıgıl Muhşi doğu kültürüne ait bir yemek. Görünüşü itibariyle karnıyarıka benziyor. Hazırlanışı da bir o kadar basit olan Şıgıl Muhşi, farklı bir patlıcan yemeği denemek isteyenler için lezzetli bir alternatif.. Malzemeler: 3 adet Patlıcan 3 adet Domates 3-4 diş Sarımsak 300gr az yağlı Kıyma 1 demet Maydanoz Yarım su bardağı Sıvı Yağ 1 orta boy…
Malzemeler 25′er adet kofik (kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcanın yöresel adı) 750 gr pirinç 5 adet kuru soğan 2 su bardağı zeytinyağı Yeteri kadar tuz Karabiber Kırmızı biber Yapılışı Kofikler sıcak suda haşlanır. Ayrı bir tencerede ince ince kıyılansoğanlar pembeleşince yıkanmış pirinç ve diğer baharat ve tuz karıştırılarak kavrulur. Pirinç ölçüsü ile bir ölçü su…
Malzemeler 2 su bardağı ince bulgur, 1,5 su bardağı sıcak su, 2 çorba kaşığı kuru nane, 1 soğan, 2-3 çorba kaşığı un, 1 yumurta akı, 1 su bardağı yoğurt, 2-3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı margarin, 1 tatlı kaşığı pul biber, tuz. Hazırlanışı Bulgur ayıklanır. Geniş bir kaba alınıp sıcak su ilave edilir. Kapak kapatılıp…
Çorti Aşı bir Bitlis yemeği. Çorti, salamura lahana turşusudur ancak bu sirkeyle yapılmaz. Çorti aşını yapmak için büyük bir tencerenin içine kemikli ve yağlı etler konur. Bunun üzerine bol miktarda çorti ile döğme ilave edilerek bir miktar da su alınır ve pişirilmeye bırakılır. Etlerin pişmesine kadar devam eder. Çorti aşı yörede genellikle kışın sevilerek yenen…
Ağrı toprağı ve ikliminin sebze tarımına fazla elverişli olmaması yüzünden sebze üretimi yetersizdir. Onun için Ağrı mutfağında tahıl önemli yer tutar. Kış mevsiminin uzun sürmesi, un ve una dayalı yemek çeşidini çoğaltmıştır. Süt ve süt ürünleri de bes lenmenin temel öğelerindendir. Ağrı’da hemen hemen her köylü ailesi sonbaharda bulgurunu kaynatır, eriştesini keser; (bilhassa hamur yemeklerinde…
Van ve Hakkari yöresinin sevilen etli yemeklerinden biri olan sengeser, soğuk kış ikliminin egemen olduğu yerler için oldukça besleyici, kuvvetli bir yemek. Sengeserin önemli özelliklerinden biri, tarifinde “kurut” kullanılması. Kurut, bir çeşit kurutulmuş süttür. Yağsız yoğurt veya ayranın torbalarda süzülerek, geri kalan katı posanın ellerde topak yapılıp, güneşte kurutulup sertleştirilmesi ile yapılır. Özellikle Doğu Anadolu’da…