Türkiye’nin dört bir yanı birbirinden leziz yöresel tatlara sahip. Hele ızgara köfte denince Karadeniz’den Trakya’ya, Ege’den Güney Anadolu’ya zengin lezzetlerle dolu. İşte bu özel lezzetlerin tarifleri…
Malzemeler
- Yarım kg koyun kıyması
- (bir sefer çekilmiş)
- Yarım kg kuzu kıyması
- (bir sefer çekilmiş)
- 1 kahve fincanı irmik
- 1 tatlı kaşığı kimyon, karabiber
- 1 adet kesmeşeker
- 1 çay kaşığı karbonat
- Yarım fincan süt, 1 adet soğan
- 1 diş dövülmüş sarımsak
- 1 dilim kepek ekmeği
- Bir buçuk tatlı kaşığı pul biber ve tuz
Hazırlanışı
İrmik, kimyon, karabiber, kesme şeker ve karbonatı sütün içinde iyice eritin. Rendenin en ince tarafından rendelenmiş soğan ve sarmısağı ilave edip bütün malzemeyi karıştırın. Kepek ekmeğini elinizle ufalayın. Koyun ve kuzu kıymasını, pul biber ve tuz ekleyip 15 dakika yoğurun. Kabın ağzını streç filmle örterek buzdolabında 1 gün bekletin. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle köfte şekli verin. Mangalda ya da ızgarada pişirin.
Malzemeler
Akçaabat köftesine dana eti, bayat ekmek, sarımsak, iç yağı, yemeklik tuz dışında hiçbir katkı maddesi katılmaz. Bu malzemelerin kullanım oranları ise;
Yüzde 76,2 –73,2 oranında et
Yüzde 14 – 15 oranında ekmek
Yüzde 8 – 10 oranında iç yağ
Yüzde 1 oranında tuz
Yüzde 0,8 oranında sarımsaktan oluşmalıdır.
Köftede kullanılacak etin %30’luk bölümü döş kısımdan, geri kalan %70’lik bölümü ise kol, kaburga, büftek ve gerdan kısmından kullanılmalıdır.
Hazırlanışı
Akçaabat köftesi pişirilmemiş köfte hamurunun kalıpta veya elde şekil verildikten sonra soğutmak suretiyle hazırlanan üründür. Katılacak katkı maddeleri yukarıda belirtilen oranlarda olmalıdır. Akçaabat köfte hamuru hazırlanırken kasaplık hayvan gövde etlerinin tercihen kasaplık dana gövde etleri kemiklerden ayrılır. Gerekli temizlik ve ayrışımlar yapılarak küçük parçalara ayrılır. Yapılacak hamurun miktarına göre iç yağ eklenir. Yine belirli oranlarda sarımsak eklenir. Belirli gramajda ekmek katılır. Bu katılan ekmek etin zerreciklerinin birbirine yapışmasını ve kaynaşmasını sağlar. Fazla veya az katılan ekmek köftenin damak tadını bozar. Belirlenen gramajda katılması uygundur. Yemeklik tuz eklendikten sonra kıyıma geçilir. Çekme şekli kıyma makinesinde yapılır. Çekim işlemi bittikten sonra yoğurma işlemi yaklaşık 1 saat devam eder. Bu yoğurma esnasında fazla veya az yoğrulma sağlıklı olmayabilir, normal kıvamının verilebilmesi gerekmektedir. Bu noktada ustalık ön plana çıkmaktadır.
Köfte hamuru hazırlandıktan sonra normal gramajlarda kesime başlanır. Akçaabat köftesi en çok 2 cm kalınlığında aynı şekil ve büyüklükte olmalıdır. Bir adet köftenin 33- 40 gr arasında olması gerekmektedir. Şekillendirme işlemi bittikten sonra 2 saat dinlendirilir.
Pişirilme yeri standartlara uygun olmalıdır. Bu standartlar belirli ölçülerde ocaklar olup bu ocakların yanabilmesi için odun kömürü kullanılmalıdır. Pişirme esnasında vantilatör ve rüzgar yapıcı cihazlar kullanılmaz. Tabakta közlenmiş olarak sivri biber, domates ile sunumu yapılır. (Kaynak: Cemil Usta)
Malzemeler
- 500 gr koyun döş eti
- 1 adet kuru soğan
- 3 dilim bayat ekmek
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 2 adet domates
- 12 adet sivri biber
- 1/4 demet maydanoz
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çorba kaşığı sıvıyağ
- 1 su bardağı kemik suyu
- Yeterince tuz
Hazırlanışı
Köftelik et, diğer malzemeleriyle birlikte 2 kez makinadan çekilir. Temiz kap içinde elle yoğrulur. Her biri 20 gramlık parçalar halinde koparılıp köfte şekli verilip (Yuvarlak olmayan, uzun ince parmak şeklinde de olmayan, küçük oval parçalar halinde) mangal kömürlü ızgarada pişirilir. Diğer tarafta kaynamakta olan kemik suyundan başka bir tencereye alınır. Tuz, sıvıyağ ve kırmızı toz biber ilavesiyle sos hazırlanır. Bir gün önceden alınmış karafırın ekmeği dilimlenir, sosa batırılarak ızgarada kızartılır. Yanında yarım kesilmiş domates ve bütün sivribiberler de ızgarada pişirilir. Servis, tabakta altta ekmek, üstte köfte, tekrar ekmek, domates, biber olacak şekilde sunulur.
Malzemeler
- 750 gr. kıyma
- 1 çorba k. tuz
- Tereyağı
- Yarım kg. domates
- 1 demet maydanoz
- 1 kase yoğurt
Hazırlanışı
İlk olarak tire köftesini hazırlayın.Bunun için 350 gr.dana döş ve 400 grdana kolu iki sefer makinadan geçirin.Köfteyi 1 gece buzdolabında bekletin.2.gün tekrar köfteyi makinadan geçririn.Tire köftesini şişlere geçirin ve pişirin.Daha sonra yarım kg.domatesi iri olarak kesin.Tavaya domatesleri ilave edin ve domatesleri soteleyin.1 demet maydanozu ince olarak kesin.
Servis tabağına yoğurdu alın ve iyice yayın.Yoğurdun üzerine teire köfteleri dizin.Köftelerin üzerine sotelemiş olan domatesleri ilave edin. Üzerine ince kıyılmış maydanozu ilave edip servis edin.
Malzemeler:
- 1 kg. dana kaburga kıyması
- 2 çay kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet soğan orta boy
Hazırlanışı:
Kıymayı bir gün önceden bir kere çektirin. Kıymaya karbonat karıştırarak yoğurun. Bir gün bekletin.
İkinci gün robotta bir adet soğanı çekerek süzgeçte yıkayın. Köfteye karıştırın. Tuzunu ilave edip iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp üzerini bastırarak mangal ateşinde pişirin.
Yanında piyaz ile beraber servise sunun. Afiyet olsun…
Kofte cesitleri muhtesem istahimi actiniz tessekurler
köfte tarifleri mükemmel ve sayfanızı ilgi ile takip ediyorum.
teşekkürler…
Mmmmmmmm! tam öğle vakti, kahvaltı da yapmamıştım, fena acıktım. Görüntüler nefiiissss!
Ben de sizlere Antalya köfte tarifi vereyim dostlar
Takribi ölçüler şöyle:
1 kg Oğlak kıyması (kalın çekim)
100 gr kuyruk yağı (kıymaya katılacak ve makineden çekilecek)
100 gr böbrek yağ ( ” ” ” ” ” )
2 kaşık tepeleme un
1 kaşık tepeleme tuz
kıyma ve un-tuz karışımı elle yoğurulup kalın şişlere takılacak yada ahşap bir kaşık sapı ile şiş köfte haline getirilip sıyırılacak
mutlaka alevi sönmüş mangalda pişirilmeli ne kuruyacak kadar mangal da tutulmalı ne de pembe kalmalı. burada pişirme esası yağların ateşin etkisi ile köftelerden süzülmesi ama kurutulmaması.
Yanına yakışan Antalya piyazını başka bir zman anlatırım inşallah. Afiyet olsun