Yararlı Bilgiler

Turşu yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Turşu damaklarımızın aranan tadı. Özellikle sonbahar dönemi turşu kurulma hazırlıkları başlar.

Salatalarda ve mezelerde katkı olarak veya tek başına da yenebilen sevilen bir tattır. Her mevsim sofraların mayhoş lezzeti olan turşunun kalitesi ve keyifle yenilebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle tuz miktarı önemli. İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde, turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması halinde ise, bakterilerin üremesine ve yumuşamaya neden olabilir.

Turşu nasıl yapılır?
Turşu yapımında sebzeler, % 4-5 oranındaki tuzlu suda ekşimeye bırakılır. Sebzeler üzerine salamura döküldügünde, sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır. Bunun için, hazırlanacak salamuranın, baslangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır. Bu nedenle tuz katkısı yapılmalıdır. Salamura, turşusu kurulacak sebze üzerine döküldügü zaman, tuzun bir kısmı sebzenin içerisine girer. Böylece birkaç gün sonra tuz oranı %4’e düşer ve daha aşağı inmez.

Salamura hazırlanırken;
%8 tuzlu su yapmak için; 80 gr. tuz 1 litre suda eritilir. Eger bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.

Eğer tuz tartılamıyorsa, o zaman %8 tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her litresi için 5 yemek kaşığı silme tuz hesap edilir.

%10 tuzlu su hazırlamak için 100 gr (veya 6 yemek kaşığı) tuz 1 litre suda eritilir. Eğer istenirse, turşuya, salamuranın %10’u oranında sirke ilave edebilirsiniz.

Sebze Seçerken;
Kullanacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa dayanma süresi de o kadar artar. Tuz olarak mutlaka iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.

Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta yaklaşık olarak 4-6 hafta bekletin.

Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin. Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin.

2 Replies to “Turşu yaparken dikkat edilmesi gerekenler”

  1. Hakan

    Genelde kendi turşumuzu kendimiz yaparız.Maalesef günümüzde bir çok kişi bu lezzetli gıdayı yapmasını bilmiyor.Turşu bağırsaklar için çok gerekli olan fermente bir üründür.Tuzlu olmasının dışında sağlığa faydası vardır zararı yoktur.Yukarıdaki tarif benim kullandığım ölçülerdir.%8 civarında tuz ile %20 sirke bizim ideal damak lezzetimizi yakalıyor.
    Turşunun daha da lezzetli olması için bir kaç öneri de benden:
    Turşunun içine;dilimlenmiş limon,sarımsak,nohut,tane karabiber koymayı ihmal etmeyin.Nohut mayalanmayı hızlandırır.Diğerleri lezzet verir.

  2. behcet çakan

    Bir litre suya birer silme yemek kaşığı limon tuzu ve toz şeker koyarsanız turşu hem daha lezzetli hemde daha uzun ömürlü ve diri olur.

Comments are closed.