Artık marketlerde gördüğümüz et sularına, bulyonlara, tavuk sularına ve tatlandırıcılara hiç bakmıyoruz. Çünkü et suyu nasıl yapılır birazdan size anlatacağız ve siz de evde kendi et sularınızı yapabilecek, bunları koruyabilecek ve ihtiyacınız olduğunda çıkarıp kullanabileceksiniz.
Bildiğiniz gibi satın aldığımız pek çok üründe tatlandırıcılar ve katkı maddeleri yer alıyor. Bunların yanı sıra MSG yani monosodyum glutamat yani Çin tuzu bulunuyor. MSG, ilk bakışta herhangi bir anlam ifade etmese de size kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:
Çin tuzu, beyninizdeki reseptörlerdeki algılarla oynayıp tokluk hissini ortadan kaldırıyor. Bu nedenle daha fazla yemek yemek istiyorsunuz ve doyduğunuzu anlamıyorsunuz.
Özellikle son zamanlarda artan doğal hayat, doğal yiyecekler ve organik yiyecekler de bu nedenle ortaya çıkmış durumda. Pek çok üründe yer alan MSG, bilincimizle oynadığı için doğal ürünler önem kazanıyor. Biz de daha doğal bir şekilde et suyunuzu yapabilin ve saklayabilin diye et suyu nasıl yapılır onu açıklıyoruz. Öncelikle tarifle başlayalım.
Et Suyu Tarifi
- Malzemeler:
- 1 kilo dana kemik
- 1 adet orta büyük soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 sap pırasa
- 3 sap kereviz (yapraklarıyla birlikte)
- 1 tatlı kaşığı pirinç
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 diş karanfil
- 1 diş sarımsak
- 1 diş sarımsak
- 2,5 litre su
Hazırlanışı:
- Kemikleri derin bir tencereye alın. Üzerine suyu ilave edip orta ateşte kaynatmaya başlayın.
Soğan, havuç, pırasa, soğan ve sarımsağı soyarak iri iri doğrayın. - Kaynayan kemiklerin köpüklerini aldıktan sonra içine kalan tüm malzemeyi ilave ederek 1,5 saat kadar kısık ateşte kaynatın.
- Et suyunu süzün ve soğuduktan sonra küçük karton bardaklara bölüştürün ve dondurun.
Tarif için mutfaksirlari.com’a teşekkür ederiz.
Şimdi bir de et suyu yapmanın püf noktalarına geçelim ve konumuzu böylece kapatalım.
Et suyu yapmanın püf noktaları nelerdir, et suyu nasıl saklanır?
- Et suyu hazırlarken iyice kaynatmaya özen gösterin. Kemikleri ne kadar iyi kaynatırsanız suya o kadar çok lezzeti geçmiş olacaktır.
- Kaynayan kemiklerin köpüklerini almak lezzet açısından ve et suyunuzun bozulmaması açısında çok önemlidir, bu noktayı sakın atlamayın.
- Elde ettiğiniz et suyunu dilerseniz buz kalıplarına dökerek tek kullanımlık hale getirebilirsiniz, böylece yalnızca ihtiyacınız olduğu kadar et suyu kullanmış olursunuz.
- Son olarak et suyuna tat vermesi için biraz da biberiye katabilirsiniz. Bu sayede çok daha baharlı bir et suyu elde etmiş olursunuz.
Afiyet olsun.