Aşure, Muharrem ayının yaşandığı şu günlerde damaklarda tadını hissetirmeye başladı. Anadolu’nun dört bir tarafında yöresel malzemelerle hazırlanan aşurenin, Gaziantep mutfağından bir tarifini denemek ister misiniz?

Malzemeler

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 2 çorba kaşığı bal
  • Yarım su bardağı nohut
  • 2/3 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı fasulye
  • Tuz
  • 1 kahve fincanı lolaz (kuru börülce)
  • Fıstık, ceviz, badem
  • 1 çorba kaşığı pirinç
  • Meyve şekerlemeleri
  • 1 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı gül suyu
  • 1 adet portakal
  • 2 çorba kaşığı üzüm pekmezi
  • Kestane
  • Nar taneleri
  • Mayana (rezene)

Yapılışı
Aşurelik buğdayı geceden bir iki taşım kaynatarak ıslatın. Sabahtan en az bir saat pişirin. Nohutu ve fasulyeyi ıslatın ve düdüklü tencerede pişirin, suyunu dökmeyin, gerekebilir. Börülceyi de geceden ıslatıp sabahtan 25 dakika haşladıktan sonra süzün, suyunu dökmeyin. Aşurelik buğdayı pişirirken 50’inci dakikada pirinci yıkayıp tencereye ilave edin. Bu arada diğer malzemeleri hazırlayın. Fıstık ve bademin kabuklarını soyun. Cevizi rendeleyin veya ince ince kıyın. Portakal kabuğunu rendeleyin. Kuru kayısı, incir vb koyacaksanız onları küçük küplere doğrayın. Kestaneyi mikro dalga fırında, normal fırında ya da haşlayarak kabuğu soyulacak kadar pişirip, soyup küçük küplere doğrayın. Kenarda bekletin. Aşurelik buğday pirinçle pişerken bir taraftan da pişmiş nohutu ve fasulyeyi ekleyin. Haşladığınız börülceyi koyun.

Tüm malzemeler arzu ettiğiniz kıvamdaysa şekerini koyun (şeker miktarını damak tadınıza göre artırabilirsiniz). 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Bu arada suyunu kontrol edin, muhallebiden daha suluca olmalı. Eğer su koyacaksanız kaynar su koymalısınız. Sütü, pekmezi, meyve şekerlemelerini, doğramış olduğunuz kestaneleri, fıstık, ceviz ve bademi ilave edin. Şekerini ve kıvamını son kere kontrol ettikten sonra ocağın altını kapatın. Şimdi balı, portakal kabuğu rendesini ve gül suyunu koyabilirsiniz. Çekilmiş ceviz ve nar taneleri ile süsleyin. Üzerine mayana (rezene) serperek, servis yapın.

Kaynak: Ayıntab’tan Gaziantep’e Yeme İçme – Ayfer T. Ünsal

Leave a Reply

  1. Aşure Tarifi | Yemek Tarifleri

    […] Aşure derin dini anlamları olan bir yiyecek. Sadece bir kaynağa bağlı olmadan, çok sayıda çıkış öyküsü var aşurenin. En bilineni elbette Hz. Hüseyin’in, yakınları ve yandaşları 72 kişiyle beraber, Muharrem ayının 10. günü Kerbela’da Emeviler tarafından katledilmesini anmak ve bu acıyı paylaşmak için yapılan bir tatlı geleneği olmasıdır. Bunun yanında Nuh peygamberin, tufanın son günlerinde gemisinin ambarında arta kalan erzakla yaptığı yiyecek gibi, birçok dini önderin (Hz. Muhammed, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa, Hz. Yusuf ve Yunus peygamberler) gerçekleştirdiği ya da yaşadığı kimi olayların Muharrem’in 10. günü olduğu inancıyla bir kutlu paylaşım geleneği olarak yapılır aşure. Öyle ki, zamanla kültürlerin kaynaşması ile farklı inançlara sahip topluluklarda da yer eder aşure. Aynı coğrafyada yüzyıllardır Müslümanlarla birlikte yaşayan Hristiyan Ermeniler, Rumlar, Süryaniler ya da Museviler de aşure ya da aşure benzeri tatlılar yapmaktadır. Örneğin Ermenilerin “anuşabur” tatlısı bir tür aşuredir. Bir bakıma, ayrılıkların ortadan kalktığı bir paylaşım ve kardeşlik yemeğidir aşure. Kelime olarak Arapça “aşara”, yani on rakamından gelen aşure, o özel 10. günün anısına atfedilen özel bir tatlıdır bu nedenle. […]

  2. Aşure nasıl yapılır?

    […] Aşure derin dini anlamları olan bir yiyecek. Sadece bir kaynağa bağlı olmadan, çok sayıda çıkış öyküsü var aşurenin. En bilineni elbette Hz. Hüseyin’in, yakınları ve yandaşları 72 kişiyle beraber, Muharrem ayının 10. günü Kerbela’da Emeviler tarafından katledilmesini anmak ve bu acıyı paylaşmak için yapılan bir tatlı geleneği olmasıdır. Bunun yanında Nuh peygamberin, tufanın son günlerinde gemisinin ambarında arta kalan erzakla yaptığı yiyecek gibi, birçok dini önderin (Hz. Muhammed, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa, Hz. Yusuf ve Yunus peygamberler) gerçekleştirdiği ya da yaşadığı kimi olayların Muharrem’in 10. günü olduğu inancıyla bir kutlu paylaşım geleneği olarak yapılır aşure. Öyle ki, zamanla kültürlerin kaynaşması ile farklı inançlara sahip topluluklarda da yer eder aşure. Aynı coğrafyada yüzyıllardır Müslümanlarla birlikte yaşayan Hristiyan Ermeniler, Rumlar, Süryaniler ya da Museviler de aşure ya da aşure benzeri tatlılar yapmaktadır. Örneğin Ermenilerin “anuşabur” tatlısı bir tür aşuredir. Bir bakıma, ayrılıkların ortadan kalktığı bir paylaşım ve kardeşlik yemeğidir aşure. Kelime olarak Arapça “aşara”, yani on rakamından gelen aşure, o özel 10. günün anısına atfedilen özel bir tatlıdır bu nedenle. […]