Görsel: sofrasunumstil
Türk kahvesini hepimiz biliyoruz ve çok seviyoruz. Yeni kahveleri de her geçen gün deneyimliyoruz. Peki mırra kahve nedir, nasıl yapılır? Bunu da bilirsek kahve kültürümüzü neredeyse tamamlamış oluruz. O zaman tüm merağınızı gidermek için harekete geçiyoruz ve cevaplıyoruz.
Mırra kahve, aslında Arap coğrafyasında oldukça sıklıkla tüketilen bir kahvedir. Onu diğer kahvelerden ayıran en büyük özelliği ise oldukça acı olmasıdır. Çünkü kelime anlamıyla da mırra, Arapça “mur”dan yani “acı”dan gelir. Bu kadar acı bir kahve tabii ki büyük bardaklarda değil minik fincanlarda servis edilir. İtalyanların espresso’na göz kırpan bu kahvenin kendine ait gelenek ve görenekleri de vardır.
Türkiye’de ise özellikle Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin’de bolca tüketilir. Eğer iyi bir mırra içmek istiyorsanız bir Şanlıurfalı’dan, bir Gazianteli’den ya da Mardinli’den rica etmeniz çok daha mantıklı olacaktır 🙂
Mırra kahve nasıl hazırlanır?
Görsel: farorganizasyon
Mırra kahve için tercih edilmesi gereken özellikle bir kahve yoktur. Dilediğiniz kahveden mırra hazırlayabilirsiniz. Ancak mırranın özelliği dibek adı verilen bir havanda dövülmesi ve kahvenin çok inceltilmeden bir forma kavuşturulmasıdır.
Hazırlanışındaki en önemli nokta ise kaynatma evresidir. Kahvenin kaynama süresi, diğer yöntemlere göre oldukça uzundur. Aşama aşama hazırlanır. Önce kahvenin telvesi ayrılıp karışıma su eklenir. Yani çekilmiş kahvenin üzerine su eklenir ve kaynatılır. Bir kıvam tutturulduktan sonra tortudan ayırmak amacıyla mutbak denilen özel bir kaba aktarılır süzülerek. Mutbakda yer alan bu kahveye bir daha su eklenir. Kahve tortusundan ayrılana kadar bu işlem devam eder. Tortudan ayrılan kahve su katılarak yine mutbaktan geçirilir. Oldukça zor bir işlemdir yani.
Sunum sırasında geleneksel olarak kulpsuz bir fincanda verilir. Kahve fincanın yarısına gelecek kadar doldurulur, ardından misafire sunulur. Misafir ilk mırrayı içen ve ardından servis eden kişi ikinci mırrayı doldurur. İkinci mırra da içildikten sonra servis yapan kişi kahve fincanının ağzını silerek diğer konuklara aynı bardaktan mırra sunar.
Bu geleneğin yanı sıra mırrayı içen kişi eğer fincanı servis eden kişiye vermek yerine yere ya da masaya koyarsa;
Fincanı altınla doldurmak, kahveyi servis edenle evlenmek, kahveyi servis edeni evlendirmek ya da kahveyi servis edenin çeyizini hazırlamak zorundadır.
İşte mırra böylesine geleneksel ve aynı zamanda uğraşlı bir kahvedir. Eğer mırra içiyorsanız oldukça meşakkatli hazırlanmış bir kahve içtiğinizi hatırlamanız gerekir.
dikkat etmek lazım içerken. az ve kıvamında fazlası çarpar..:)