Yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin ünlü 44 mezesini belirlendi. Çalışması kapsamında Türkiye’nin hemen her bölgesine özgü yemek çeşitlerini araştırdığını anlatan Birol Toraman, ”Araştırmalarımın sonucunda, Türk mutfağı ile bazı ülke mutfakları arasında benzerlikler gördüm. Ama Türk mutfağını diğer mutfaklardan ayıran en belirgin özellik tencere yemekleridir. Yemeklerimizde protein, vitamin ve mineraller bir aradadır. Bu özellik hiçbir ülke mutfağında…
Türkiye Akdenizi’nde lezzetli bir mutfağın öyküsü ve tadları Muna‘nınki… Yaz rüzgarına karışan soğuk çorbalar, büyülü ayva reçeli, gözleri kamaştıran likörler, reçeller ve ünü şehre yayılan kıbbeler… Kitabın baş şefi Muna, annesi Jorjet’ten aldığı muhteşem geleneği aktarıyor, ailesi ve dostları için sunduğu lezzetleri bizlerle paylaşıyor. Arap-Ortodoks-Ermeni kültürlerini sentezleyen Muna aile mutfağı, Mersin’deki ve Hamburg’daki günlerinde daha…
Ortadoğu mutfaklarının bu sevilen çorbası, mercimek, nohut, pirinç ile gelen besleyici özelliği ve lezzetiyle dikkat çekiyor. Malzemeler 2 su bardağı kırmızı mercimek ½ su bardağı pirinç 2 adet limonun suyu ½ su bardağı haşlanmış nohut 6 diş sarmısak 1 yemek kaşığı kuru nane 1 çay bardağı sıvıyağı 10 dal ıspanak Hazırlanışı İlk olarak ıspanakları iyice…
Haşladığınız nohutları iyice ezdikten sonra (Kızartma için olan sıvıyağı hariç) tüm malzemeleri ekleyip yumuşak ama sıkı bir karışım elde edin. Karışımı 2,5 cm. çapında toplar haline getirip yuvarlayın ve unlayın. Geniş bir tavada sıvıyağı kızdırın. Hazırladığınız topları tavaya atıp 2-3 dakika açık kahverengi bir renk alana kadar kızartın. Tavadan çıkardığınız nohut toplarını kağıt peçete üstünde…
Ortadoğu mutfaklarının, özellikle Suriye, Filistin, Lübnan sofra kültürünün önemli lezzetlerinden biri olan fettuş (Fattoush) bol malzemeli bir salata türüdür. Coğrafi yakınlık nedeniyle Adana, Hatay, Gaziantep sofralarında da yer alır. Kızartılmış veya fırınlanmış pide veya kuru ekmek parçalarıyla hazırlanır. Malzemeler 2 adet pide 10 adet siyah zeytin 100 gr tulum peyniri 200 gr (2 küçük boy)…
Humus ve künefe gibi artık tüm Ortadoğu mutfak kültürüne mal olmuş bir yemektir falafel. Daha çok ara sıcak olarak yenilir. Tat olarak değil ama hazırlanış bakımından ile mücveri anımsatır. Malzemeler 1 su bardağı nohut 1 su bardağı iç bakla 1 demet maydanoz 1 diş sarmısak 1 adet soğan 1 demet nane 1 demet kişniş 2…
Arap mutfağının hamur işlerinden olan fatayer, muska böreğinin ıspanakla hazırlanan bir çeşididir. Üstü açık pide şeklinde yapılan tarifi de vardır. Malzemeler Hamur için 2 buçuk su bardağı un 1 tatlı kaşığı instant maya Yarım su bardağı ılık süt Yarım su bardağı ılık su 1 çay kaşığı toz şeker Yarım çay bardağı ayçiçeği yağı İç harcı…
Aslen Arap yemeği olan Aside, Arap mutfağından İstanbul mutfağına girmiş özel lezzetlerden biri. Yazın taze bamya ve yeşil biberle daha az acılı olarak da yapılabiliyor. Malzemeler: 250 gr. kurutulmuş bamya 2-3 kurutulmuş arnavut biberi 3 soğan 2 su bardağı et suyu 5 çorba kaşığı un tuz Hazırlanışı Kurutulmuş bamyaları iplerinden çıkarın. Bir bez içinde ovarak…
Ortadoğu’nun vazgeçilmez lezzetlerinden falafel, özellikle Arap ülkelerinde ’fast food’ yemeği olarak büyük ilgi görüyor. Baklanın, çeşitli ot ve baharatlarla birlikte ezilmesinin ardından farklı şekillerde, köfte boyutlarında yağda kızartılarak hazırlanan falafel, özellikle Mısır, Suriye, Ürdün, Lübnan ve Filistin’de insanların hemen hemen her gün yedikleri yemekler arasında yer alıyor. Ortadoğu’da farklı isimlerle anılan falafel, bir vejetaryen yiyeceği…
Fatih’in sempatik, araçlara kapalı meydanı Kadınlar Pazarı, İstanbul’da Arapların en yoğun olduğu bölgelerden. Burayı ziyaret etmek, İstanbul’dan ayrılmadan Doğu’ya gitmek gibi. Meydandaki bakkal ve kasaplarda bal, peynir, baharat ve ‘memleketten gelme’ bilumum lezzet bulmak mümkün. Meydanda ayrıca büryan kebabı ve perde pilavı yapan yığınla lokanta var. Bu iki yemek de Siirt’e özel lezzetler. Arapça’da ‘perive’…