Doğu mutfak kültürünün vazgeçilmez tadı çiğ köftenin kıvamını tutturmak için ne yapmalı, nasıl hazırlanmalı ve tüketilmeli diyorsanız…
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Genel Sekreteri Hasan Fehmi Hayırlı, Şanlıurfa’da mutfak kültürünün vazgeçilmez tatlarından çiğ köftenin hazırlanışı ve muhafazası ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı makale hazırladı.
Çiğ köftenin tescili için başlatılan çalışmaları yürüten Hayırlı, 3 ayda bir yayınlanan ŞUTSO dergisinin son sayısındaki “Şöhreti ülke sınırlarını aşmış mahalli yiyeceğimiz” başlıklı makalesinde, çiğ köftenin yapılışı hakkında önemli bilgilere yer verdi.
Hayırlı, makalesinde, kentteki yaygın kanaate göre, çiğ köfte tarihinin Hz. İbrahim’e kadar dayandığına, hemen bütün evlerin sofralarını süsleyen, özel günlerin en önemli ikramı olduğuna değiniliyor.
Çiğ köftenin, özel olarak hazırlanmış kalaylı bakır kaplarda, ev yapımı isot (pul biber), kara et, köftelik bulgur, salça, tuz, baharat, yeşil soğan ve sarımsağın yoğrulmasıyla yapıldığını belirten Hayırlı, kaliteli çiğ köfte hazırlanışında, bol su yerine buz kullanılması tavsiyesinde bulundu.
Limonla tüketilmez
Avucu terleyen bir kişi tarafından hazırlanan çiğ köftenin makbul sayılmadığına işaret eden Hayırlı, çiğ köftenin yoğrulduktan kısa sonra tüketilmesi gerektiği, aksi halde buzdolabında muhafaza edilen çiğ köftede mikroorganizmaların kolaylıkla üreme imkanı bulduğunu kaydetti.
Yıllardır birçok ortamda limonla birlikte servis edilen çiğ köftenin aslında bu şekilde tüketilmesinin doğru olmadığının belirten Hayırlı, iyi bir çiğ köftenin az su veya buzla yoğrulması ve bol yeşillikle tüketilmesi gerektiği vurguladı.
Aşağıda bir çiğ köfte tarifi videosunu izleyebilirsiniz.
hocam siz çiğ köfte nasıl yapılır diğe yazmışınız.bunları yazarken içinde kullanılacak malzemeleri ve ne kadar kullanması gerektigini eklemeyi unuttunuz galiba arkadaşlar…iy çalışmalar
[…] ustalarımızdan biri olan, Byotell Mutfak Şefi Ahmet Yılmaz’ın bizimle paylaştığı bir çiğ köfte tarifini vermek […]
[…] İyi çiğ köfte isotla yapılır denmektedir. İsotun tatlı bir acı (hatta ekşimsi bir acı) olduğuna dair rivayetler çoktur. O yüzden pul bibere oranla isotun daha çok kullanılması tavsiye edilir. İyi bir çiğ köftenin kırmızı değil siyaha yakın olması gerektiği savunulur. Çiğ köftenin olup olmadığını anlamak için tavana yapıştırmak da gelenekselleşmiştir. Yapışırsa çiğ köfte yenmeye hazırdır, yapışmazsa ya devam edilir yada ustanın eline emeklilik diploması verilir. Çiğ köfte tepsisi de özel bir tepsidir. Geniş ve derindir. Hatta son zamanlarda çiğ köfte merasimleri için hazırlanan özel tırtıklı tepsiler de piyasada bol miktarda bulunmaktadır. […]
Sayın hocam böyle çiğköfte tarifi olmaz hiç kusura bakma ayrıca urfalı arkadaşlar kusura bakmasın isot girince çamur gibi oluyor bi zahmet Gaziantep li ustalardan sorarsanız köfte nasıl yapılırmış öğreniversinler..
örnek imam çağdaş ve develi gibi …..
Herzaman ki gibi çok güzel bir yazı. Teşekkür ederiz.
Teşekkürler çok güzel tarifler http://CigKofteSiparisi.com ‘ dan sipariş te verebiliyorsunuz.
Arkadaşlar şubelerde satılan hazır etsiz köfte tarifidir.
Hiç bir yerde bulamayacağınız bu mukemmel tarif için adresimizi
ziyaret edin
http://etsizcigkofteci.blogspot.com/
Tarifi köfteciler 5000tl ye satıyorlar
ben kıvamı tutturamıyom