Omlet dediğiniz o güzel yemek yalnızca sabah kahvaltılarının değil, brunchların, güzel bir öğle yemeğinin hatta akşam yemeğinin bile baş tacı olabilir. Özellikle akşamları kahvaltılık olarak bir şeyler atıştırmayı seviyorsanız.
O yüzden güzel bir omlet yapmanın da yeri bambaşkadır. Yani dememiz o ki benzersiz bir omlet yapmanın püf noktaları nedir, nelerdir? Bunları bildikten sonra daha önce yaptığınız omletler size kötü gelmeye başlayabilir. E tabii, insanoğlu birazcık öyle değil mi 🙂 En güzelin peşinden bulup o güzeli bulunca öncekileri unutan.
Şaka bir yana, iyi bir omlet yapmak istiyorsanız takip etmeniz gereken adımlar ve püf noktaları vardır. Gerisi ise oldukça kolaydır. O zaman adımlamaya başlayalım.
Malzemelerinizi hazırlayın: Omletinizi neli yapmak istersiniz? Sebzeli, salamlı, peynirli ya da bol otlu. Hiç fark etmez, yumurta çok çabuk piştiği için tüm malzemeleri önceden hazırlayın. Eğer sebzeli yapmak istiyorsanız sebzelerinizi önceden tavadan geçirip omletin içine girebilecek hale getirin.
Yumurtaya birazcık su ekleyin: Kulağa garip gelebilir ancak yumurtaları bir kaseye kırdıktan sonra bir kahve fincanının yarısı kadar bir suyu yumurtalara ekleyin ve bu şekilde çırpın. Hem yumurtanızı daha homojenik bir şekilde karıştırabilirsiniz hem de pişerken dışarı çıkana su buharı omletinizi daha da yumuşak ve puf hale getirir.
Tavanızı iyi ısıtın: Ancak tavanızı yakmayın. Orta ateşte tavanızı güzelce ısıttıktan sonra tavanın tabanını tamamen kaplayabilecek şekilde bir tereyağ ekleyin. Tereyağ tavanın içinde yüzmesin, yalnızca tavanızın her yerine tereyağ gelsin. Tereyağ baloncuklar yaptığında tavanızın da ısındığını anlamış olursunuz.
Yumurtayı tavanızın her alanına yayın: Çırptığınız yumurta ve su karışımını tavaya dökün ve yumurta tavanın her yerine yayılana kadar bekleyin. Eğer tam olarak yayılmıyorsa tavanızı çok hafif bir şekilde hareket ettirebilirsiniz.
Pişen yumurtayı hafifçe ortaya çekin: Aslında burada bahsettiğimiz nokta tam olarak şu, yumurtanın pişmeyen kısımlarını pişirebilmek için pişen yumurtaları tavanın ortasına doğru hareket ettirerek pişmeyen kısmın tavanın kenarlarına doğru geçmesini sağlamak. Yani bir nevi yer değişimi gibi.
Artık malzemeleri ekleyebilirsiniz: Kullanmak istediğiniz malzemeleri yumurtanın üzerine ekleyin. Eğer yumurtanız hala yumuşaksa yani tam olarak pişmemişse hiç sorun değil çünkü omleti ikiye katladığınızda pişme işlemi devam edecektir.
Omleti katlayıp tavada bir kez de öyle pişirin: Omletinizi dilerseniz iki tarafından ortaya doğru bir dikdörtgen yapacak şekilde katlayabilirsiniz, isterseniz de doğrudan ikiye. Hangi yöntemi seçerseniz seçin mutlaka üstte kalan kısmı da bir kez çevirip pişirin. Eğer iki tarafından ortaya doğru katladıysanız tam olarak zarfın kapanma bölgesini tavada pişirin. Böylece zarf kısmını mühürlemiş olursunuz.
Böylece artık omletinizi servis edebilirsiniz. O güzel pofidik omleti de bir ömür yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.