Moleküler gastronomi, bildiğiniz pişirme teknikleri ve sunum yöntemleri yerine tamamen kendine has bir dinamiği olan, bilimsel bir yemek öğretisidir. Moleküler gastronomide öncelikli olan, yemeklerin geçirdikleri tüm kimyasal ve fiziksel süreçleri gözlemleyebilmek, onlara dair yeniliklerde bulunmak, farklı yöntemleri ve ürünleri bir araya getirerek yepyeni formlar oluşturmaktır.

1988 yılında Oxford’lu fizikçi Nicholas Kurti tarafından ilk kez “Molelükler Gastronomi” söz öbeği söylenmiş ve o günden itibaren yemekler üzerinde gerçekleştirilen bu efsane tarz bu isimle anılmaya başlanmış. Avant-garde mutfak, tekno mutfak ya da progressive mutfak olarak da anılan bu mutfak türü, ortaya çıktığı ilk günden bu yana kendi alanında uzmanlaşmış özel şefleri de büyütmüş.

Moleküler gastronomi yiyeceklerin geçirdikleri evreleri incelerken aynı zamanda farklı pişirme teknikleride kullanır demiştik. Tamamen haklıyız. Örneğin sıvı nitrojene dokunabilir misiniz? Bizce asla dokunmamalısınız, çünkü vücudunuza değdiği anda o alanı müthiş bir hızla dondurur ve yok eder. Ancak moleküler gastronomiye gönül vermiş şefler bazen bir çilek özü çıkarmak için onu büyük dondurucularda bekletir, parçalara sıvı nitrojenle ayırırlar.

molekuler-gastronomi-nedir

Aynı zamanda kullanıdıkları kimyasal ancak yıkanabilir maddelerle şekillere sokabilirler. Örneğin su tanecikleri, kokteyl tanecikleri, daha doğrusu hayvarları yapabilirler. Bir bakmışsınız ki karşınızda duran koca bir kokteyl bardağının içinde yalnızca tanecikler var. Tanecikleri patlattığınızda ise kokteylinizi içebilir hale geliyorsunuz.

Bu mutfakta mesele doymak değil, mesela tatmak ve hitap etmektir. Hem göze hem de mideye hitap edebilecek yepyeni kombinasyonları ortaya çıkarabilmektir.

Eğer siz de mutfağın daha farklı bir boyutuna geçmek isterseniz hazırlıklarınızı küçükten yapabilirsiniz. Minik moleküler gastronomi kitlerini yurt dışından sipariş edebilir, evinizde bilim insanı gibi hissederek yemekler hazırlayabilirsiniz.

Nasıl olsa keyif sizin, damak sizin, afiyet sizin. Bir de moleküler bir afiyetiniz olmuş olur.

Afiyetler olsun efendim 🙂

Leave a Reply