FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Yararlı Bilgiler

Aman Dikkat! Mantar Zehirlenmesi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Mantar, yüklü yağmurlardan sonra açan güneşle birlikte adeta pıtrak gibi ortaya çıkan bir besindir. Aslında oldukça besleyici ve yararlı olan mantar, aynı zamanda dikkat edilmezse zehirli de olabilir. Mantar zehirlenmesi, özellikle Ekim ayında oldukça sık görülür ve bu dönemde mantar zehirlenmesi belirtileri daha sık görünmeye başlanır.

Mantar zehirlenmesindne kaçınmanın en iyi yolu bildiğiniz manav ya da marketten alışveriş yapmak, bilmediğiniz mantar türlerini ise tüketmemektir. Eğer bulduğunuz bir mantarı yemek isterseniz bu konuda deneyimli ve bilgi sahibi olan kişilere sormalısınız. Emin olmadığınız takdirde ise hiçbir mantarı tüketmemenizi öneririz.

Peki mantar zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Nasıl anlayabilirsiniz?

mantar-zehirlenmesi-belirtileri

Zehirlenme belirtilerini sırasıyla aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:

– Zehirli mantar tüketildikten birkaç saat içerisinde zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

– Şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve vücudun soğuması en bilinen belirtilerinden bazılarıdır.

– Ardından halsizlik baş gösterir ve mantar türüne göre bilinç kapanmaları 2 ile 12 saat arasında gerçekleşmeye başlar.

– Bazı mantar türleri etkisini oldukça kısa bir sürede 1 ya da 2 saat içerisinde gösterirken bazı mantar türlerinde bu süre 12 saate kadar uzayabilir. Bu nedenle bilmediğiniz yerde ya da bilmediğiniz bir mantarı yediğinizde mutlaka belirtilere dikkat etmeli ve takip etmelisiniz.

– Bilinenin aksine mantarları kızartmak ya da pişirmeden önce haşlamak zehrin gitmesine neden olmamaktadır. Eğer bir mantar zehirliyse ve bu mantarı tükettiyseniz zehirlenme ihtimaliniz neredeyse %99’dur.

– Tüm bunların yanı sıra mantar zehirlenmesi belirtileri ortaya çıktığı anda doktora gitmeli ve gerekli tedavileri olmalısınız.

Mantar zehirlenmesi tedavisi nasıl yapılır?

mantar-zehirlenmesi-nedir

İlk olarak doktora gittiğinizde belirtileri söylemeniz ve eğer yanınızda taşıyabiliyorsanız yediğiniz mantarı götürmelisiniz.

Kusma işlemi henüz başlamadıysa doktorlar tarafından verilen ilaç yardımıyla kusturma işlemi gerçekleştirilir.

Kusmayla birlikte kaybedilen su ve diğer sıvılar yine takviye ilaçlarla vücuda verilir, böylece vücuttaki sıvı dengesi tekrar eski haline döndürülmüş olur.

Tedavi süreci de oldukça uzundur. Eğer ortada bir mantar zehirlenmesi varsa 7 ile 10 gün arasında müşahede altında tutularak tedavi süreci devam ettirilir.

Mantar zehirlenmelerinde ölüm oranları oldukça yüksek olduğu için erken tanı ve teşhis mantar zehirlenmesi tedavisinde en önemli noktadır. Aksi halde ölümle sonuçlanabilir.