FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Gurmelerden
Posted in

Haftasonu kahvaltılarını zenginleştiren tarifler

Posted in

Cumartesi-pazar sabahları edilen kahvaltının tadı bir başkadır. Bütün ailenin bir arada olduğu bu kahvaltılara daha çok özenilir; yumurta, bal, reçel, biber, domates, peynir masadan eksik olmaz. Bu sofrayı zenginleştirecek iki tarif veriyoruz…

Hafta sonu… Adı üstünde haftanın yoğunluğunun bitip tatilin yüzünü gösterdiği iki şanlı gün. Ben yıllardır hafta içi-hafta sonu ayrımı yapmadan çalışılan sektörlerde faaliyet gösterdiğim için, çocukluğumda kurduğumuz kahvaltı sofralarından uzun zaman uzak kaldım. Hani şu klasik evin babasının bir gün de olsa kahvaltı sofrasını hazırlamak ya da en azından sahanda yumurtayı kendi özel usulünce pişirmek için mutfağa girdiği o özel günlerden bahsediyorum. Bizim evde de güzel olurdu hafta sonu kahvaltı sofraları. Tek çocuk olduğum ve aile apartmanında oturduğumuz için gazete-ekmek almak asli görevimdi. Uyandığımda babam zaten hazırlıklara, annem de sofra düzenine başlamış olurdu. Gazeteekmek alıp gelme faslını müteakiben vakit kaybetmeden oturulurdu sofraya. O özel hafta sonu kahvaltı sofrası, masada aşırı sıra dışı bir şeyler olmamasına rağmen bir güzel görünürdü gözüme. Zaten rahmetli babam hep anlatırdı bugünkü yumurtayı nasıl hazırlamış, peynirleri nasıl kesmiş, pastırmaya pişirirken azıcık nasıl su koymuş ki kurutmamış gibi ince detaylarını. Annem de hafiften tebessüm ederdi…

İnsanın günlük beslenme ihtiyacı açısından en önemli öğün olarak kabul edilen kahvaltı, dediğim gibi bizim aile için hafta sonları ayrı bir önem kazanırdı. Hafta içi tüm aile erken saatlerde iş ve okul için yollara düştüğümüzden, bari hafta sonu beraber vakit geçirelim diye aşırı özen gösterilirdi kurulan sofraya. Bal-reçel eksik olmazdı, zaman zaman filanca ustanın akrabasının falanca yerden yolladığı özel kaymak, pastırma ya da petek balı olurdu masada. Ama her şeyden eğlencelisi, yemeği aile olma olgusuna dönüştüren o sofraydı zihnimde kalan. Her Türk erkeğinin bilmesi gereken, yumurtaya şamandıra kültürünü de bu hafta sonu kahvaltılarında öğrendim. Babam anneme ekmeği uzatırken, “Ah elimden düştü,” diye menemenin içine atıp, sonra da “Al sana başka bir dilim,” diyerek menemene şamandıra yapıp bir güzel yerdi. Vallahi sizi bilmem ama yıllar içinde bende fazlasıyla yer etti bu şamandıra kültürü. Sadece kahvaltıda değil, balık sofrasında domates salatasına da sıklıkla elimden düşürdüğüm olmuştur koca dilim ekmeği… O dilim ekmek çatalla alınmaz. Baş, işaret ve orta parmaklarla bir kıskaç yapılır, o kıskaç da hemen alınıp ağza atılmaz, tavada geniş bir tur attırılarak kenar köşe mümkün olduğunca sıyrılır… Şamandıranın raconu budur. Domates üzeri kekik, pul biber, zeytinyağı, yanına incecik yeşil bahçe biberleri, tam yağlı güzel bir beyaz peynir, anneannenin yaptığı bir ev reçeli, baba tarafından hazırlanan spesiyal günün yumurtası, anne tarafından hazırlanan güzel hamurişleri… Sonra da bana diyorlar ki “Neden çocukluğunu özlüyorsun?” Böyle bir sofrayı kim özlemez ki… Babamın hazırladığı o yumurtalardan feyz alarak, ben de sizler için hazırlaması kolay ama masaya geldiğinde sunumuyla gözleri bayram ettirecek bir yumurta hazırladım. Yanındaki pan cake ise sofraya oturmak istemeyen bütün afacanları mıknatıs gibi masaya çekmek için birebir…

HAMUR YATAĞINDA YUMURTA
MALZEMELER

  • Milföy hamuru
  • Yumurta
  • Pastırma
  • Dil peyniri

YAPILIŞI
Milföy hamurundan iki parçayı yan yana koyun. Diğer parçadan yarım santim kalınlığında parçalar kesin. Milföy hamurunun kenarlarını yükseltecek şekilde yapıştırın. İki kat yeterli olacaktır. Kenarlarını iyice yapıştırın ki içine koyacağımız malzeme dışarı kaçmasın ve milfoy şiştikçe formu bozulmasın. Bu dikdörtgen, kalıp gibi olacak. İçerisine pastırmaları büyük parçalar halinde koyun. Bir yumurtayı ortasına kırın ve bir çatal yardımıyla sağa sola yayılmasını sağlayın. En üste dil peynirlerini koyun ve fırına verin.

PAN CAKE
MALZEMELER

  • 350 gram un
  • 3 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 300 ml. süt
  • 1 yumurta
  • 3 kaşık tereyağ

YAPILIŞI
Dağ meyvelerini tavaya alın ve üzerine biraz şeker ekleyin. Şeker eriyinceye kadar bekleyin, meyveler iyice suyunu salıp şeker de eriyince, karamelize olmadan sıvı bir halde ateşten alıp, pancakelerinizin üzerine dökerek servis edin.

Dağ meyvesi sosu için :
Dağ meyvelerini tavaya alın ve üzerine biraz şeker ekleyin. Şeker eriyinceye kadar bekleyin, meyveler iyice suyunu salıp şeker de eriyince, karamelize olmadan sıvı bir halde ateşten alıp, pancakelerinizin üzerine dökerek servis edin.

Arda Türkmen

Kaynak: Sabah Gazetesi