Genel Bilgiler
Posted in

Kupes

Posted in

Kupes balığı Ege sahillerinde, özellikle Foça’dan Edremit Körfezi’ne kadar geniş bir alanda bolca avlanan bir balık. Yüzeye ve sahile yakın sığ suları sevmesi olta avcılığı ile yakalanmasını mümkün kılmakta. Yöresine göre “kupez, gopez, kupa balığı, altınkuşak” olarak da adlandırılan kupes (Latince “Boops boops”), Sparidae familyasından ticari açıdan önemli bir balık çeşidi. Genelde “levreksiler” denilen türün bir alt familyasına dahil olan kupes, levreğe kimi yönleriyle benzer. Örneğin kupeslerde levreksilerde olduğu gibi iki sırt yüzgeci vardır. Kafasından kuyruğuna kadar uzanan soluk altın renginde çizgileri ve göğüs yüzgecinin kökünde siyah bir lekesi vardır. Görünen en büyükleri 40 cm’ye yaklaşır.

Yayılımı da oldukça geniştir. Atlas Okyanusunun doğusunda Kuzey Denizi’nde Norveç’ten Güney Afrika’da Angola’ya kadar yaygındır. Akdeniz ile Karadeniz’de bolca görülür. Kıyılara yakın bölgelerde 0 – 350 metre derinlikte yaşarlar. Geceleri sürü halinde yukarıya çıkıp, bitkisel ve hayvansal plankton ile küçük kabuklular ile beslenirler.

Beyaz etli, lezzetli bir balık olmasından dolayı ticari açıdan önemli bir balıktır. Buna rağmen oldukça da kılçıklıdır. Yağlı bir balık da değildir. Yağsız ve kılçıklı oluşu onu tipik bir tava balığı yapar. Izgarası, fırın ya da buğulaması tercih edilmeyen kupes, kızgın yağda bolca kızartıldığında oldukça lezzetlenir. Bunun dışında Foça’da sarımsaklı yoğurtlu olarak bolca tüketilir. (Bkz: Yoğurtlu kupes tarifi)