Kokulu aroması, sulu tadıyla sevilen bir meyve olan kavun, özellikle yaz mevsiminin sonuna doğru pazar ve manav tezgahlarında boy göstermeye başlar. Çok sayıda türü olmasına rağmen, en sevilenleri sulu ve hoş tadıyla ünlü Kırkağaç kavunu ve topatan kavunudur.
Sade olarak yenilebildiği gibi, dondurmalarda, tatlılarda, meyve salatalarında, kokteyllerde katkı olarak kullanılabilir. Henüz ham ve küçükken toplananları ile turşusu da yapılır. (Bkz: Kelek turşusu)
Büyük yapraklı, sarı çiçekli, sürüngen bir bitki olan kavun sulu ve kokuludur. Bol miktarda su barındırmasının yanında A ve C vitaminlerince de zengin bir besindir. Ayrıca iyot ve krom gibi mineralleri de içinde barındırır.
Faydaları
Vücudu serinletir. İdrar söktürücüdür. Kabızlığı giderir. Romatizma ve basur şikâyetlerini azaltır. Böbrekleri temizler. Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur. Yatıştırıcı etkisi ile rahatlık verir ve uykusuzluğa iyi gelir. Cildin taze görünmesini sağlar.
Nasıl Kullanılır?
Kavun taze olarak yenir. Ayrıca, kabukları ve çekirdekleri de kullanılır. Çekirdekleri dövülüp suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse göğüs ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Yanıklara kavun konursa ağrıyı hafifletir ve iyileşmesini hızlandırır. Cilt bakımı için de faydalı bir besin olan kavun, ezilip soğuk süte katıldıktan sonra yüze sürülürse cildi nemlendirir. Özellikle kuru ciltlere çok faydalıdır. Kavun tam olarak olgunlaşmadan yenmemelidir. Ayrıca, Ülseri ve sindirim sistemi iltihabı olanlara tavsiye edilmez.