Mersin mutfağının en bilinen tatlısı olan cezerye için, yüksek kalorili özelliği ile yöresel bir enerji yiyeceğidir diyebiliriz. İsmini havucun Arapça adı “cezer“den alan cezerye, geçmişten günümüze Mersin-Tarsus yöresinin en bilinen tatlısıdır. Havuç, ceviziçi (Bazen yerfıstığı ya da Antep fıstığı da kullanılabilir), şeker ve hindistancevizi ile yapılan bir tür pestil tatlısı olan cezerye Mersin’den Türkiye’ye yayılmış bir üne sahip. Mersin ve Tarsus’da başta kuruyemişçiler olmak üzere hemen her yerde bulabileceğiniz cezeryeyi, kolay yapılışı nedeniyle evde de hazırlayabilirsiniz.
Evde cezerye yapmak isterseniz yarım kilo havucu yıkayıp temizleyip küp küp doğrayın. 2 su bardağı tozşeker ekleyin. Şekeri ıslatacak kadar su ekleyin ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Tahta kaşıkla ezerek püre haline getirin. Koyu bir macun kıvamını alınca ateşten indirin. Kıvamı kontrol etmek için kaşıkla leblebi büyüklüğünde bir parça alıp bunu iki parmağınız arasında yuvarlayın. Macun parmağınızdan birine yapışıyorsa kıvamına gelmiş demektir.
İri parçalar halindeki 5 su bardağı cevizin 1.5 bardak kadarını ayırıp kalanını macuna ekleyin. Karışımı cam bir kaba alıp spatula yardımıyla bastırarak sıkıştırın. Kalan cevizleri üzerine yerleştirip soğumaya bırakın. Bıçağın ağzını ıslatarak yarım santim kalınlığında parçalar halinde kesin ve hindistancevizine bulayın. Cezeryeniz afiyetle yenilmeye hazırdır.
[…] zenginliğine yansımış durumda. Mersin mutfağı denildiğinde ilk akla gelen elbette tantuni ve cezerye. Deniz kültürüne de sahip olması nedeniyle deniz ürünü çeşitleri de bol. Mersin’in […]
hep merak etmişimdir harika