Güvenli olmayan gıdalardan kaynaklı hastalıklar, dünya genelinde yılda yaklaşık 600 milyon vaka ile hastanelere başvurulmasına neden oluyor ve 420 bin kişinin yaşamını yitirmesine yol açıyor. Bu durum, özellikle 5 yaş altı çocuklar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Sabri Ülker Vakfı Beslenme ve Bilimsel İletişim Yöneticisi Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü vesilesiyle, yaz aylarında artan taze sebze ve meyve çeşitliliğine dikkat çekerek temel hijyen kurallarına uyulması gerektiğini vurguluyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya genelinde yılda 125 bini 5 yaş altı olmak üzere toplam 420 bin kişi, güvensiz gıdalar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Güvensiz gıdalar, düşük ve orta gelirli ekonomilerde her yıl yaklaşık 95 milyar dolar üretkenlik kaybına neden oluyor.

Gıda Güvenliği İçin Temel Adımlar

  1. Alışveriş Seçimi: Taze ve iyi durumda olan meyve ve sebzeleri seçin. Kötü kokulu, hasar görmüş veya küflü besinleri satın almayın.
  2. Depolama: Ürünleri eve getirdiğinizde bekletmeden temiz, soğuk (5°C) bir buzdolabına yerleştirin.
  3. Taze Ürün Kullanımı: Çabuk bozulabilen et, yumurta, süt ve balık gibi besinleri açıkta bekletmeyin. Meyve ve sebzeleri yemeden önce bol su ile yıkayın.
  4. Çapraz Bulaşma: Çiğ ürünleri doğradığınız tahta ve bıçağı diğer besinler için kullanmadan önce iyice yıkayın.
  5. Hazırlık ve Saklama: Hazırlanan meyve salatalarını ve kesilmiş ürünleri buzdolabında saklayın, 4 saatten fazla dışarıda bekletmeyin.

Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun, gıda güvenliğinin hafife alınmaması gerektiğini, basit önlemlerle bu tür sorunların önlenebileceğini belirtiyor. Özellikle yaz aylarında, dışarıda açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmasını öneriyor.

Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun Hakkında

Uzman Diyetisyen Özge Dinç Coşkun, 2016’da Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü birincilikle tamamladı ve 2018’de uzmanlık unvanını kazandı. 2020’den bu yana Sabri Ülker Vakfı Beslenme ve Bilimsel İletişim Yöneticiliği görevini yürütüyor ve doktora çalışmaları kapsamında Duygusal Yeme ve Mindfulness araştırmalarına devam ediyor.