Kastamonu MutfağıKastamonu elması, üryani eriği, Tosya üzümü, İnebolu kestanesi, Azdavay armudu, Taşköprü sarımsağı ve Tosya pirinci gibi Kastamonu‘ya özel ürünler, 500’e yakın yöresel yemeğin ortaya çıkmasını sağlamış.

Kastamonu iline 29 kilometre uzaklıkta olan Daday ilçesinde bulunan İksir Resort Town Yaşam ve Tatil Kasabası’nın sahibi İksir Aydın, yöreye özgü en sevilen yemekleri Food in Life dergisine anlattı.

Kastamonu’nun ve özellikle de Daday’ın turizmde büyük bir potansiyeli olduğunu kaydederek, “Turizm yatırımcılarını, Kastamonu ve Daday’a yatırım yapmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Etli Ekmek
Kastamonu yöresine özgü etli ekmek, dağ kekikleri ile beslenerek lezzetlendirilmiş etlerle yapılması, ince açılmış yufkaların yarım ay şeklinde kapatılarak, saçta veya fırında pişirilmesi ile meşhurdur.

Simit Tiridi
Kastamonu simidi, diğer bütün simitlerden farklı olarak, böreklik unla mayalanıp yoğrulduktan sonra hamur simit halkası haline getirilir ve 10 -15 dakika dinlendirilir. Dinlenmiş hamur, kaynayan elma pekmezinde haşlanır. Daha sonra fırında kızartılır. Simit tiridi için simitler doğranıp tabağa dizilir, üzerine, sıcak et suyu dökülür. Bunun üzeri sarımsaklı yoğurt ile döşenir. Yoğurttan sonra, ağır ateşte kavrulmuş kıyma dökülür. En üste eritilmiş tereyağı gezdirilerek servis edilir.

Haşul Pilavı
Yarma buğdaydan yapılır. Buğday haşlanır. İyice yumuşayınca süzülür. Tencereye, tereyağı koyulur, ince yemeklik doğranmış soğan pembeleşinceye kadar kavrulur, salça ilave edilip kavurmaya devam edilir. Çok az su ilave edilip, haşlanıp süzülmüş buğdayda ilave edildikten sonra, biraz dinlendirilir. Yayık ayranı veya elma ekşisi ile haşul pilavı lezzetli bir öğün oluşturur.

Paça
Kastamonu MutfagiPatates, nişasta, yumurta, yoğurt ve sarımsak ile yapılır. Patatesler, haşlanıp püre haline getirilir. Ayrı bir kapta, 3 yumurta içine bir kaşık nişasta, yoğurt ve sarımsak eklenerek çırpılır. Bu karışım, daha sonra patatesler ile birleştirilir. Yayvan bir kapta tereyağı kızdırılır ve kırmızı pul biber eklenir. Hazırlanan patates harcı, kızgın yağda çok ağır ateşte veya fırında pişirilir.

Üryani Hoşafı
Bölgeye özgü üryani eriği hoşafı hazmı kolaylaştırma özelliğinden dolayı, özellikle ramazan sofralarının vazgeçilmez serinleticisidir.

Cevizli Kadayıf Sarma
Kadayıflar, düz bir yerde tel tel ayrılır. İstenen ebatlara göre parçalar ayrılır. Bir kenarına, bolca dövülmüş ceviz konur. Yaprak sarma şeklinde sarılır. Yağlanmış tepsiye, yan yana dizilir. Her bir kadayıf sarmanın üzerine, bir parça tereyağı konulur. 180 derecelik fırında, pembe renkte pişirilir. Şerbeti eklendikten sonra üzeri cevizle süslenerek servise hazır hale gelir.

Kaynak: Food in Life Gastronomi Yayınları

Leave a Reply