Gurmelerden
Posted in

Türkiye’de en çok sevilen suşi California Roll

Çiğ balık olarak bilinen sushi, aslında sirkeyle pişirilmiş pirincin tercihe bağlı malzeme ve dışına sarılan nori adlı yosunla yapılan bir Uzakdoğu lezzeti ve bu lezzet hayatımıza girdiğinden beri önceleri soru işaretiyle bakılsa da büyük bir kitle tarafından benimsendi. Krize girecek kadar tutkunları da var, hamileliğinde sushi aşeren de. Tabii hala merak eden de…

Biz de son 15 yıldır popüler olan sushi’nin hangi çeşitleri Türkiye’de daha çok seviliyor diye merak ettik ve Türkiye’de sushi denince akla gelen iki mekanın Sushico ve Sunset‘in yetkililerine sorduk.

Sushi’nin pek çok çeşidi var ancak bunların arasında en çok sevilenin ‘Califorina roll’ olduğu belirtiliyor. California roll, avokado, yengeç, uçan balık yumurtası, salatalık ve pirinçten hazırlanıyor. En çok tercih edilen diğer sushi çeşitleri ise dragon roll, ebi ten roll ve sake roll. Somon, karides, yengeç ve pişmiş yılan balığı en çok tercih edilen sushi çeşitlerinin malzemeleri arasında yer alıyor ki bu malzemeler Türk damak tatlarına daha yakın olanları…

BİR OTURUŞTA 84 SUSHİ YİYEN VAR
Sushi Türkiye’de Uzakdoğu’da üretildiği gibi üretiliyor zira ustaları da oralardan gelip zanaatlarını burada icra ediyor. Malzemeler de öyle… Uzakdoğu ile Türkiye arasındaki sushi çeşitlerinde herhangi bir fark yok ve Sushi çeşitleri Türkiye’de bizim damak tadımıza göre adapte edilmiyor, Uzakdoğu’nun zengin sushi mutfağından damak tadımıza uygun sushi çeşitleri seçiliyor.

Paket servisiyle sushi’yi evlere sokan ve bu kültürün yayılmasında önemli bir paya sahip olan Sushico yöneticilerine ‘Bir oturuşta en çok kaç sushi yiyen müşteriniz oldu?’ diye soruyorum. ’84 tane sushi yiyen müşterimiz oldu’ cevabıyla, beklediğimin çok üstünde bir rakamla karşılaşıyorum. ‘Hayli yüklü hesap ödemiştir’ diyecek oluyorum ki, firmanın Astoria ve Palladium’da devam eden sınırsız sushi promosyonundan bahsediyorlar. ’44 TL’ye sınırsız sushi’ promosyonun gördüğü ilgiden sonra sushi yiyen ciddi bir kitleden bahsedilebileceğini görüyorum. Peki yerleşmiş bir kültürden bahsetmek mümkün mü? İstanbul’da sushi kültürünün diğer illere göre daha bilinir olduğu ortada ancak Sushico yöneticileri Ankara, İzmir ve Antalya Uzakdoğu kültürünün bilindiğini ama tam anlamıyla yerleşmiş bir kültürden bahsetmenin doğru olmadığını söylüyor. Sunset yöneticileri ise bu kültürün giderek yaygılaştığı kanaatinde.

Peki şimdiye kadar kaç kişiye sushi yedirdiniz soruma ise Sunset yöneticileri ’11 yılda 200 bin kişi’ cevabını veriyor.

Sushi nasıl yenir?
Gelelim sushi ritüeline… Sushi wasabi, gari ve soya sos ile servis ediliyor. Yanına soya sos için kap veriliyor. Soya sosunu, kabına boşalttıktan sonra isteğe göre wasabi eklenerek eriyene kadar karıştırabilirsiniz. Roll veya Nigiri-yani pirinçli sushi- yenirken soya sosuna sushi’nin pirinçli kısmı değil de, balık ya da deniz mahsulü olan malzemenin batırılması gerekir. Yoksa pirinç sosu emer ve dağılabilir ve sushi’nin tadını bozabilir.

Başka bir yol da tabaktaki gari, chopstick yani çubuklar ile soya sosa batırılır ve balığın üstünde gezdirilerek balığın, hem soya sos hem de gari aromasını alması sağlanır. Eğer soslu bir sushi yiyorsanız, sosa hiç gerek yok, şefin sosu ile tatmanız en güzeli.

Farklı sushi’ler deniyorsanız her sushi’den sonra damağınızdaki tadı değiştirmek için küçük bir parça gari yiyin. Sushi’nin tadını alabilmeniz için tek lokmada yemelisiniz.

Aysun Öz Kaşi

Kaynak: Akşam Gazetesi