Gurmelerden
Posted in

Rıhtımda yemek: Divan Bebek Brasserie

Bebek’te eski Divan Pastanesi’nin deniz üzerindeki salonları şimdilerde “brasserie” olarak hizmet veriyor. Brasserie’nin pastaneden, lokantadan farkı nedir? Bana anlatıldığına göre brasserie, Paris’e Alsace’tan göç eden, Alman bira kültürüne aşina kişilerin açtıkları, ayaküstü yemek yenen kahvelere verilen isim imiş.

Divan’ın Bebek’teki brasserie’si mutfağı ile dekoru ile servisi ile lokanta, hem de doğru dürüst bir lokanta. Uzun yıllar Türkiye’deki Four Seasons otellerini açan, genel müdürlüğün yanında zincirin Ortadoğu Genel Müdürlüğü sorumluluğunu taşıyan Marcus Bekhit, şimdilerde Divan Grubu’nun başına geçti. Sayıları artan Divan otellerinin, lokantalarının ve pastanelerinin tamamının sorumluluğunu üstlendi.

Levrek külbastıya bayıldım
Marcus Bekhit’in elinin ilk değdiği yerlerden biri de Bebek Divan Pastanesi olmuş. Pastaneyi binanın ortasına almış. Yol üstündeki bölüme masalar diziliyor. Alt katta deniz üzerindeki geniş salon lokanta salonu olmuş. Yaz aylarında camlar açılacak, rıhtımda yemek yenilecek.

Bebek Divan sabah 8’den gece yarısına kadar açık. Sabahları kahvaltı servisi, gün boyu pasta-çay servisi, öğle ve akşamları yemek servisi var.

Mutfak ekibi Levent Şahin, Aydın Demir ve Özay Akar’dan oluşuyor. Biz akşam yemeğinde ustaların en iddialı oldukları yemekleri tatmak istedik. Servis ve şarap şefleri Aydın Koca ile Bekir Özgür önerdi, biz yarımşar porsiyon ısmarlayarak paylaştık. Önce listede “tavuk anglotti” olarak yazılan tavuklu İtalyan mantısını tattık. Sebzeli ve sulu mantı sıcak sıcak, çorba niyetine midemize iyi geldi. Ardından uskumru dolması yedik. Bütün uskumru değil, parmak kalınlığında iki dilim dolma. Kırmızı pancar ve yeşilliklerle tatlandırılmıştı. Asma yaprağında ızgara bıldırcın benim kalemim değildi. Ama bilenler beğendiklerini söyledi. Izgara sebze ve köz biber üzerine oturtulmuş küçük bir parça levrek külbastıya bayıldım. Bir daha gidersem ondan yerim. Ağır ateşte pişirilmiş dana kürek ile yemeği tamamladık.

Birer bardak Umurbey Sauvignon Blanc, Sevilen Centum 2006 içildi. Tatlı olarak sakızlı yoğurtlu panna cotta ile Muscat tatlı şarap yedik.

Öğle vakti fiks mönü
Bizim yemek faturamız kişi başı 100 TL’yi aştı. Yandaki masalarla sohbet ettik. Onlar kişi başı 70 TL dolayında ödeme yaptıklarını söylediler.

Çorbalar 9 TL; soğuk başlangıçlar 20-24 TL; ızgara kuşkonmaz, beyaz şaraplı kum midyesi gibi sıcak başlangıçlar 18-22 TL; doyumluk salatalar 14-20 TL; makarna ve risottolar 24-26 TL; et yemekleri, ördek 30 TL dolayında; sandviçler 25 TL; tatlılar 15 TL dolayında.

Öğleleri 39 TL’lik fiks mönü var. Bir giriş, bir ana yemek, bir kadeh şarap veya alkolsüz içki dahil. Akşamları için ise 65 TL’ye etli, deniz ürünlü özel bir mönü hazırlamışlar.

Ali Rıza Kardüz

Kaynak: Milliyet Gazetesi