Gurmelerden
Posted in

İsviçre’de bir İtalyan’ın yarattığı eşsiz tatlı

Posted in

Hepimizin market ve pastane raflarında sıkça gördüğümüz ama bir türlü yapmaya cesaret edemediğimiz bir tatlı olan “Meringue” ve Türkçe adıyla “Beze”yi sizlere yakından tanıtmak istedim. Her ne kadar dışarıdan hazır alınanlar evde yapılanların yerini tutmasa da bezenin her türlüsü benim için çok keyiflidir. Peki nedir beze? Çırpılmış yumurta beyazı ve şekerin karışımından oluşmuş muhteşem bir tatlıdır. “Sadece bu iki malzeme mi” diye merak ediyorsanız, evet sadece bu iki malzeme… Beze yani dünya da bilinmiş diğer adıyla “Meringue” İsviçre”nin Meiringen kentinde “Gasparini” isimli bir İtalyan şef tarafından yaratılmış bir tatlıdır. İlk olarak 1692 yılında Françoise Massialot”un kitabında tarifi verilmiştir. Bezenin üç tür yapılışı vardır; İtalyan bezesi, Fransız bezesi ve İsviçre bezesi. İtalyan bezesi çırpılmış yumurta beyazının, sıcak ve sıvı hale gelmiş şeker ile karıştırılmasından ve bu karışımın fırınlanmasından oluşur. İsviçre bezesi yumurta beyazlarının şekerle çırpılarak “bain-marie” üzerinde yumurtalar pişene kadar çırpılması ve daha sonra fırınlanması ile yapılır.

Bezelerin tam piştiğini anlamak için kağıttan çıkarın
Fransız bezesi bizim çoğunlukla gördüğümüz ve yediğimiz bezenin yapılış şeklidir ve diğer iki yapılışa göre daha az zahmet ister. Tahmin edersiniz ki, bizim bugün yapacağımız tarif kolaylığı nedeniyle Fransız bezesidir. Fransız bezesini doğru yapabilmek için her yumurta beyazı için 50 gr şeker kullanmanız yeterli olacaktır. Normal şeker de kullanabilirsiniz ama bu çok daha riskli ve zor bir yapım ister, o yüzden pudra şekeri kullanmanızı tavsiye ederim. Şimdi beraber tarifimizi yapmaya ve bezemizi hazırlamaya başlayalım. 4-5 adet yumurta beyazından bir ev için yeterli olacak sayıda beze çıkartabilirsiniz. Biz 5 yumurta beyazı kullanacağımız için bize 250 gr pudra şekeri lazım olacak. Yumurta beyazlarınızı içine hiç bir yumurtası sarısı akmayacak şekilde (aksi taktirde yumurta beyazlarınız düzgün bir şekilde kabarmayacaktır) ayırın ve çırpma kabınıza koyun. İçine şekerinizin yarısını dökün ve sert kıvama gelene kadar çırpın. Kalan şekeri de ekleyip spatula yardımıyla yavaşça karışımınıza yedirin. Uğraşmak istemiyorsanız, bütün şekeri en baştan çırpıp, sert kıvama gelene kadar karıştırabilirsiniz. Karışım sert kıvama gelip şekeri yediği zaman inci gibi parlak bir hal alacaktır, bu beze karışımınızın doğru olduğunu gösterir. Bezelerinizi bir sıkma torbası veya kaşıklar yardımıyla yağlı kağıdınızın üzerine 2-3 cm’lik aralıklarla yerleştirin.

Daha önceden ısıttığınız 90-100 derecelik fırında kuruyana kadar (bezeninizin boyuna göre süresi değişecektir) pişirin. Bezelerin tam olarak piştiklerini anlamak için yağlı kağıttan çıkarmayı deneyin. Hiç zorlamadan kağıttan ayrılıyorsa hazır demektir. Ben bezeyi en çok kremşanti ile yemeği seviyorum, üzerine biraz çilek, biraz da portakal likörü dökerseniz muhteşem olacağına eminim. Üzerine biraz da badem mi atsak acaba? Daha sonra yemek isterseniz, hava almayan kaplarda 1-2 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Hepinize afiyet olsun…

Esen Hünal Blake

Kaynak: Gazete Vatan

Comments are closed.