FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Gurmelerden
Posted in

Emek Kahve yeniden açıldı

Posted in

Yeniköy’ün klasiği, ailece kahvaltı edebileceğiniz Emek Kahve’nin iki yıllık “molası” bitti. Emek Kahve iki yıldır kapalı idi. Komşu yalılardan birinin sahipleri şikayet etmişti. Binasının bir bölümü yıkıldı. Kanuni formaliteler tamamlandı. Ve de yeniden açıldı. Emek Kahve eskiden biz Yeniköylülerin kahvesi idi. Şimdi İstanbulluların kahvesi oldu. İstanbul’un her köşesinden özellikle genç kızlarımız geliyor. Avrupa yakasında denizin üzerinde başka kahve mi kaldı ki? Yalı sahipleri duvarları yükselttiğinden Boğaz’ı göremez olduk.

Eskiden beş-on yalıdan sonra denize inen bir sokak vardı: Yalı sahipleri denize inen o sokakları kendi bahçelerine kattı. Boğaziçi imar da belediyeler de ses çıkarmıyor. Eskiden yalı duvarlarının göz hizasından yüksek olmayacağı şeklinde bir kaide vardı. Şimdilerde yalı duvarları kale duvarı gibi oldu.

Yeniköy’deki birçok eski bina gibi Emek Kahve’nin deniz kıyısındaki bahçesi ve binası da Rum Panayiya Kumaryotis Kilisesi Vakfı’nın mülküdür. Eskiden bu mülkün sokak üzerindeki kısmında Rum asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Yordan’ın bakkal dükkanı vardı. Yordan arkadaki, deniz üzerindeki bahçeyi de balıkçı kahvesi olarak işletirdi.

1963 yılında bu mülkü Osman Özbaşı isimli bir Yeniköylü kiraladı. Bakkal dükkanını kahveye çevirdi. Bu kahve Yeniköylü esnafın, emeklilerin, balıkçıların toplanıp sohbet ettikleri bir yerdi. Osman Özbaşı işçi olarak Almanya’ya gitti. Kahveyi akrabaları işletti. 1992 yılında Almanya’dan dönünce kahveye çekidüzen verdi. Deniz üzerindeki bahçeyi düzenledi. Bu bahçede kahvaltı servisine başladı. İşte o tarihten sonra İstanbullular Emek Kahve’nin müdavimi oldu. Özellikle öğrenciler, yazar-çizer takımı, aileler gün boyu kahveyi doldurmaya başladı.

Denizin üzerinde oturuyorsunuz. Boğaz’ı seyrediyorsunuz. İsterseniz bir çay içiyor, isterseniz 4 TL’ye bir sucuklu sandviç ile karnınızı doyuruyorsunuz. Bundan âlâsı olur mu?

Ortadaki bölüm yıkılınca Osman Özbaşı mutfağı ve çayocağını öndeki kahveye taşımış. Eski klasik mahalle kahvesi “kafe”ye dönüşmüş. Bahçe gene eski bahçe. Kasanın başına Osman Özbaşı’nın torunu, İstanbul Üniversitesi’nde Alman Edebiyatı okuyan Muhittin Özbaşı isminde bir genç geçmiş.

Açık mutfak ve çayocağı pırıl pırıl. Her masanın üzerinde eski Hayat mecmuası kapaklarının içinde fiyat listeleri duruyor. Burası gerçek kahvedir. Alkollü içki bulunmaz. Hafta sonları yer bulmak için beklemek gerekebilir. Hafta içi günün her saatinde geliniz. Boğaz’da denizin hemen kenarında keyif yapınız.

Menemeni ve sahanda yumurtası meşhur
Emek Kahve’nin menemeni ve sahanda yumurtası meşhurdur. Sucuklu menemen 10 TL, sahanda sucuklu yumurta 7,5 TL, sahanda sade yumurta 5 TL, salatalar 4 TL. Tostlardan beyaz peynirli tost 3 TL, yengen 4 TL. Emek Kahve’ye çok kişi kahvaltı için gelir. Komple kahvaltı (haşlanmış yumurta, domates, salatalık, salam, tereyağı, bal, zeytin, kaşar, beyaz peynir) 10 TL.

Öğleleri hafif yiyecekler hazırlıyorlar. Tavuk pane, sosis tava 7 TL, patates kızartma 4 TL, hamburger 3 TL.İçeceklerden çay 2 TL, kahve 3 TL, sıkma portakal suyu 4 TL.

Ali Rıza Kardüz

Kaynak: Milliyet Gazetesi

Comments are closed.