Görgü Kuralları

Pratik Yemek Sunumu İpuçları

Pratik Yemek Sunumu İpuçları – Mutfak Rehberi

Yemek sunumu, yemeğinizi sadece lezzetli değil, aynı zamanda görsel olarak çekici hale getirmenin önemli bir yolu. Bu yazımızda, yemek sunumu ile ilgili bazı pratik ipuçlarına göz atacağız.

Tereyağın Ekmek Üzerine Sürülmesi

Taze veya kızarmış ekmek dilimlerine, hatta bisküvilere bile tereyağ sürebilirsiniz. Ancak unutmayın ki küçük dilimlere küçük tereyağ parçaları sürmek daha iyi bir tercih olabilir. Ayrıca, sebzelerinize tereyağ koymaktan kaçının, çünkü bu aşçılara saygısızlık olarak algılanabilir.

Baharatlar ve Çeşniler ile Lezzet Katma

Yemeğinizi daha lezzetli hale getirmek için baharatları ve çeşnileri kullanabilirsiniz. Kırmızı turp, nane jeli, hardal, top tereyağı ve cranberry sosunu servis kaşığıyla tabağınıza koyarak yemeğinize çeşni katabilirsiniz. Ayrıca, nane, kiraz veya kayısı sosları gibi sıvı çeşnileri makul miktarlarda kullanarak yemeğin tadını bozmamaya özen gösterin.

Reçel ve Konserveleri Sunumu

Yuvarlak ekmekler ve biskiviler için servis edilen reçel ve konserveleri yağ tabağınıza alabilir veya küçük ekmek parçalarının üzerine bıçakla sürebilirsiniz. Servis yapmak için kaşık yoksa, bıçağınızı tabağınızın kenarına temizleyip kase veya kavanozdan jölenizi alabilirsiniz.

Körili Yiyeceklerin Sunumu

Hindistan cevizi, fıstık, chutney gibi körili yiyecekleri tabağınıza kaşıkla alarak körü ile karıştırarak yiyebilirsiniz. Chutney’i diğer çeşnilerle karıştırmadan, sade çeşni olarak da tüketebilirsiniz.

Garnitürlerin Sunumu

Kereviz, zeytin, turp gibi garnitürler servis tepsisi üzerinde ikram ediliyorsa, servis kaşığını kullanarak yağ tabağınıza alabilirsiniz. Eğer yağ tabağınız yoksa yemek tabağınızı kullanabilirsiniz. Garnitürleri hemen yemek yerine, tuzluğunuzun kenarına koyduğunuz bir miktar tuzun içine batırarak yiyebilirsiniz. Zeytin çekirdeklerini çıkarmak için kibarca yumruk şeklinde yapacağınız elinizin içine çıkarın ve yağ tabağınızın kenarına koyun.

Turşuların Sunumu

Turşular, sandviçle birlikte elle yenir. Ancak ana yemek yanında servis ediliyorsa çatal ve bıçak kullanarak yenmelidir.

Yeşilliklerin Sunumu

Dereotu, maydanoz, tereotu gibi yeşillikleri çatal ile yemeğinizin bir parçası olarak yiyebilirsiniz. Salata veya sosla servis edilmediği durumlarda elle yenilebilirler.

Limonun Dekoratif Kullanımı

İnce limon dilimleri yemeğinizi dekore etmek için kullanılabilir. Limon dilimlerini veya yarımlarını sıkılmak üzere tabağınıza koyabilirsiniz. Çatalınızı kibarca limonun ortasına batırarak yemeğinizin üzerine sıkabilirsiniz. Bazı restoranlarda limon suyunun sıçramasını önlemek için limon dilimlerini tülbente sararlar.

Salça ve Sos Kullanımı

Salça veya sosları her zaman karışık bir şekilde tabağınızdaki yemeklerin üzerine koymayın. Hangi yemek için servis edildilerse ayrı ayrı kullanılmalıdır. Geri kalan sosu yemek isterseniz, küçük bir parça ekmeği sosun içine bırakın, çatalınızla geri alarak yiyebilirsiniz. Her seferinde küçük ekmek parçaları kullanmaya özen gösterin.

Bal Servisinin Kolay Yapımı

Bal servisini kolayca yapmak için gereken kaşığı bal kasesi içinde çevirmektir. Bal ne kadar ince olursa, kaşık çevirme hareketi de o kadar kolay olur.

Tuz ve Biber Kullanımı

Yemeğin tadına baktıktan sonra tuz veya biber eklemek her zaman iyi bir fikirdir. Aksi takdirde, önceden tuz veya biber eklemek aşçıya karşı saygısızlık olarak kabul edilebilir. Tuzluğun ağzı açıksa içindeki kaşığı kullanın. Eğer kaşık yoksa bıçağınızın ucunu kullanabilirsiniz. Tuzlamak istediğiniz şeyi yağ tabağınıza veya yemek tabağınıza koyun. Eğer tuzluk size aitse parmak uçlarınızla biraz tuz alabilirsiniz.

Bu pratik yemek sunumu ipuçlarıyla yemeklerinizi daha çekici hale getirebilir ve misafirlerinizi etkileyebilirsiniz. Umarız bu ipuçları size yardımcı olur. Afiyet olsun!

Comments are closed.