Çiğ köfte tarihçesi bir bakıma Urfa’nın da tarihidir. Geçmişi Hz. İbrahim dönemine dayanan çiğ köfte Şanlıurfa mutfağı için belki de en özel yemektir. Yüzyıllar geçtikçe Urfa ile sınırlı kalmayan bu özel lezzet, Gaziantep’de olduğu gibi özgün çiğ köfte tatları oluşmasını beraberinde getirmiş. (Bkz: Antep çiğ köfte tarifi)
Malzemeler
- 500 gr simit (ince köftelik bulgur)
- 250 gr çiğ köftelik et
- 1 su bardağı isot
- 1 soğan (ince kıyılmış)
- 1 demet maydanoz(ince kıyılmış)
- 4 taze soğan (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 4 parça buz
- tuz
- karabiber
Hazırlanışı
İsot bir kâsede ıslatılır. Baharatlar eklenir. Siyah yağsız et, tahta üzerinde iyice kıyılarak satır kıyması haline getirilir. Bir tepside soğan, salça ve ıslatılan baharat hep birlikte yoğrulmaya başlanır. Yavaş yavaş bulgur eklenerek 15 dakika yoğrulmaya devam edilir. Bu arada hiç su eklenmez. Çiğ köfte arada bir ufak buz parçaları eklenerek yoğrulur.
Daha sonra çok az su eklenerek 5 dakika daha yoğrulur. Yavaş yavaş maydanoz ve taze soğan katılarak bir süre daha yoğrulur. Birkaç dakika daha yoğrularak (el hafifçe ıslatılıp) köfte küçük sıkımlar halinde alınarak, hiç bekletmeden servise sunulur. (Not: Çiğ köfte yapımı püf noktalarından birisi, buzla yoğurmaktır. Buz yavaş yavaş elin sıcaklığı ile eridiğinden, köfte birdenbire ıslanmaz. Ve köfte bu şekilde daha iyi tutacaktır.)
[…] Gaziantep mutfağı, eşsiz yemekleri ile ünlü bir kentimiz. Özellikle de çiğ köfte yapımı konusunda Antep’in yeri apayrıdır. Bu anlamda 2 komşu Şanlıurfa ve Gaziantep arasında tatlı bir rekabet söz konusudur. (Bkz: Urfa çiğ köfte tarifi) […]