FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Genel Bilgiler
Posted in

Somon Balığı

Posted in

Ortaçağ aristokrat sofralarının aranılan lezzeti Somon balığı, günümüzde de seçkin davetlerin gözde tatlarından… Ekonomik değeri yüksek somon balığı genellikle pişirilerek ve tütsülenerek tüketilir. Özel ağaçlarda gerçekleştirilen tütsüleme işlemi bu son derece besleyici balığın lezzetine lezzet katar.

Somon, göçebe bir balıktır. Açık denizlerin bol oksijenli sularında yaşayan somon, üremek için tercih ettiği tatlı sularda avlanır. Tatlı sularda ortalama iki yıl kalan yavru somonlar, boyları 15-20 cm.’ye ulaştıklarında tekrar özgürce var olabilecekleri tuzlu sulara geri göç ederler. 3 yaşından küçük olan somonlar tüketilmek için idealdir.

Somon balığının pek çok çeşidi vardır. Geleneksel yöntemlerle tütsülenen yabani somon, en değerli somon cinsidir. İsveç ve Norveç somonu da günümüzde çokça tüketilen ve bilinen somon türleri arasında yerini alır. Danimarka ve Kanada somonları ise az tercih edilen somon çeşitlerindendir.

Tütsülenmiş somona lezzetini kazandıran, tütsüleme işleminin yapıldığı ağaçlardır. Kayın, meşe, dışbudak gibi ağaçlarda tütsülenen somona, adaçağı ve ardıçla aromatik kokular kazandırılır.

Somon balığı Omega 3 yağ asitleri açısından tüm diğer balık ve et türlerine oranla daha zengindir. Göğüs ve bağırsak kanseri gibi hastalıklara karşı adeta kalkan görevi gören somon balığı aynı zamanda beyni de güçlendirerek alzeheimer gibi rahatsızlıklarında önüne geçer.

İster tütsülenmiş ister taze ya da dondurulmuş çeşitleri ile olsun somon balığını sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. Özellikle yaz aylarında çok daha hafif beslenme ihtiyacı duyulduğu göz önüne alınırsa, hazırladığınız salatalarınızı somon balığı ile çeşitlendirebilir, böylece sağlıklı bir beslenme programı uygulayabilirsiniz.

One Reply to “Somon Balığı”

  1. silber

    peki hangi şarapla gider; bu konuda da bilgi verirseniz..

Comments are closed.