Enginar, Akdeniz ve özellikle de Ege bölgesinin bahar-yaz döneminde sevilen bir sebzesidir. Sebze yemeklerinde aranılan bir lezzettir. Örneğin enginar dolması Ege sofralarının en önemli mezelerinden biridir. Enginar mor çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Bir sebze olarak kabul edilmesine karşın yenilen kısmı henüz açmamış çiçek tomurcuğu olduğundan aslında meyve sınıfına girebilir. Tüm sebze ve meyvelerde olduğu gibi enginarın düzenli olarak tüketilmesi sağlığa oldukça faydalıdır.
Enginar aslında papatyalarla aynı familyadan gelmektedir. Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkelerinde yetişir. Çok eski tıp kitaplarında enginarın sağlığa faydaları, özellikle sindirimi kolaylaştırma özelliğine sıkça değinilmiştir. Eski Yunanlılar enginarı bir afrodizyak olarak kabul etmekte, cinsel isteği arttırıp, ilişki süresini uzattığı bilinmektedir. Bazı inanışlar erkek çocuk doğurmak isteyen kadınların enginar yemesini öğütlemektedir.
Dünyada bilinen 50 enginar türü vardır. Ortalama büyüklükteki bir enginar 25 kalori ve 3 gramdır. C, B vitaminleri, folat ve magnezyum içerir. Ayrıca yapraklarında bulunan “sinarin” kolesterolü düşüren bir maddedir. Enginarın faydası bunlarla da sınırlı değildir. Anemi, romatizma, gut hastalığı, hazımsızlık, cilt kaşıntıları ve hatta böcek-yılan ısırmalarında kullanılagelmiştir.
Huzursuz ya da sinirli bağırsak sendromu olarak bilinen (irritabl bağırsak), spastik kolon sorununda olsukça faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırarak hastalığa özgü acı, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal ve kabızlık bulgularını düzeltmektedir.
Özellikle zeytinyağlı enginar, kötü kolesterol olarak bilinen HDL oranlarını düşürmektedir. Özellikle yaprak kısımları kötü kolesterolle savaşmaktadır.
Alkol tüketiminin neden olduğu akşamdan kalmalık olarak değerlendirilen ve vücudun alkole verdiği tepki olarak değerlendirilen baş ağrısı, yorgunluk ve ağız kuruluğu belirtilerini hızlıca gidermektedir.
Enginarın bir diğer faydası iştah kaybını gidermesidir.
Organları temizleyen, zihinsel kapasiteyi arttıran enginar antioksidan özellikte olup, toksik maddelerin atılması ve yaşlanmanın geciktirilmesini de sağlamaktadır.
Enginar karaciğeri uyaran bir madde olduğundan safra sorunları, taşı olanların çok fazla tüketmemeleri önerilmektedir. Ayrıca sıklıkla rastlanan papatya ve kasımpatı bitkilerine alerjisi olanlar aynı aileden olan enginarı yememelidir.
Not: Zeytinyağlı enginar tarifleri için yemek tarifleri bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.
[…] 5 adet enginar […]
[…] Enginar, iç bakla, can erik ve çilek son demlerinde; çağla bademi bitti bitiyor… İncir reçeli yapmanın, taze peynir siparişi vermenin tam zamanı. Mevsim bahardan yaza dönerken hangi sebze ve meyveler son günlerini yaşıyor, hangisi en lezzetli döneminde. Yemek yazarları, şef ve mekân sahiplerine sorduk, leziz tarifler eşliğinde anlattılar. […]
[…] Enginar, mineral bakımından en zengin sebzelerden biridir. Anayurdu Akdeniz ülkeleri olan enginar, Amerikan Tarım Dairesi’ne (USDA) göre en iyi antioksidan kaynağıdır. Toprağı zengin, iklimi yumuşak ve nemli olan pek çok ülkede kolaylıkla yetiştirilebilen bu şifa deposu sebzenin faydaları da en az sahip olduğu katmanlar kadar çoktur. Hatta, 16.yüzyılda yaşayan ve o çağın ünlü hekimlerinden kabul edilen Castro, hastalıkları tedavi etmeden yüksek ateşte haşlanmış enginar suyu kullanırmış. […]
[…] Enginar, özelikle anneler tarafından çocuklarına mutlaka yedirilmesi gereken olmazsa olmaz sebzelerden biri. […]
[…] Pub ve Brasserielerde, 13 Mayıs’tan tarihinden itibaren “Enginar Günleri” düzenleniyor. Sunulan mönüde, salata ve yemekleri gurme lezzetlere dönüştüren […]
[…] Pub ve Brasserielerde, 13 Mayıs’tan tarihinden itibaren “Enginar Günleri” düzenleniyor. Sunulan mönüde, salata ve yemekleri gurme lezzetlere dönüştüren […]
[…] Enginar suyunu kesinlikle atmayın. İçinde değerli minerallerin bulunduğu bu suyu çorba yapımında kullanabilirsiniz. […]