FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Gurmelerden

Rus lokantasında lezzet macerası

Taksim’den Gümüşsuyu’na inerken yolun her iki yanındaki farklı mimari yapılar yurt dışındaymışsınız hissi yaşatır. Sanki Türkiye’de değil, bir Avrupa şehrindeymişsiniz gibi… Görkemli binalar, eski ahşap yapılarla dolu özel bir semttir burası. Ayaspaşa da bu semtin tarihe tanıklık eden yerlerinden biri… Konsolosluklara, lüks apartmanlara, yabancı mutfaklarıyla ünlü restoranlara ev sahipliği yapar. Ayaspaşa Russian Restaurant da bunlardan biri. 100 metre ilerisindeki Alman restoranı Fishcer’le de birleşen Ayaspaşa Russian Lokantası İstanbullular’a tam 68 yıldır hizmet veriyor. Üstelik lezzetten ve kaliteden ödün vermeden… Ayaspaşa Russian Restaurant’ın sahibi Sivaslı Cemal Ok. Ama restoranı o kurmamış.

Restoran 1943 yılında açılmış, o zamanki sahiplerinden biri Macar asıllı Lucy Yudik. Lucy Yudik 1925 yılında Macaristan’ın Ankara Sefareti’nde aşçı olarak görevlendirilir. Çalışmak için Macaristan’dan Ankara’ya gelen Lucy Yudik, 1927’de kendisi gibi aşçı olan Beyaz Rus Boris Krıscaveski ile tanışıp çok iyi dost olur.

Kısa sürede dostlukları aşka dönüşür, aynı yıl içinde evlenirler. Bir Rus ile evlendiği için Madam Lucy Sefaret’teki işinden olur. Ankara’da işsiz kalan Madam Lucy ve Boris çare bulamazlar ve yolları İstanbul’a düşer. Yeni evli çift şimdiki Libya Konsolosluğu’nun bulunduğu yerde bir pansiyon kurar. Bir süre pansiyon işleten Madam Lucy ve Boris 1943 yılında asıl bildikleri işe dönmeye karar verip Ayaspaşa Russian Restaurant’ı açarlar. 1955 yılında 6-7 Eylül olaylarında çok büyük maddi hasara uğrarlar. Ancak onlar yılmaz ve restoranı tekrar hizmete açarlar. Be sefer Russian Lokantası’nın başına Ayaspaşa ismini ekleyerek…

Yemekler Madam Lucy’nin tarifinden

Restoranın şimdiki sahibi Cemal Ok’un tam da bu yıllarda yolları Madam Lucy’yle kesişir. Cemal Bey 1965 yılında restoranda komi olarak işe başlar ve kısa zamanda çok şey öğrenir. Cemal Ok o yılları şöyle anlatıyor: “20 yaşındayken restorana geldim ve işe başladım. Ben restoranda işe başladığımda Madam Lucy’nin kocası Boris Bey yeni ölmüştü.

Madam Lucy’den çok şey öğrendim, yaptığı bütün lezzetli yemekleri bana öğretti. Yaşlanınca restoranı bir Rum arkadaşa devretti. Ben de aynı yıl sahibinden restoranı satın aldım. Madam yine hep restorandaydı, bizi yalnız bırakmadı. Restoranın sembolü gibiydi. 1986’da 90 yaşındayken öldü. Ben de bana öğrettiklerini yaşatmaya çalışıyorum, şimdiki aşçıya da yemekleri ben öğrettim.” Cemal Bey 46 yıldır İstanbullular’a Rus ve dünya mutfağından lezzetli yemekler sunuyor.

Ruslar’ın ünlü lezzetli Borç çorbası, yine Rus usulü portakallı ördek, tadına doyum olmayan Kievski mekanın favorilerinden. Ayrıca şnitzelleri de çok özel. Neredeyse bir koca tabak büyüklüğünde sunulan şnitzellerin özelliği çok ince ve çok lezzetli olması. Yanında mekana özel patates salatasıyla sunuluyor. Lezzeti Ayaspaşa’yı çoktan aşan Kievski’yi yerken biraz dikkatli olmak gerekiyor. Şekil olarak içli köfteyi andıran kievskinin içindeki lezzet bıçakla keserken dışarı fışkırabiliyor. Gömleğinizin yakasına bir peçete sıkıştırmanız şiddetle tavsiye edilir. Mönüde Rus salatası, kaşar pane, böfstrogonof da dikkat çekiyor. Yemeğin yanına sarı votka ve testi şarabı tavsiye ediliyor. 60 kişilik restoran güne sabah saatlerinde başlıyor ve gece yarısına kadar hizmet veriyor.

Bülent Ecevit restoranın müdavimlerindendi

Cemal Ok mekanın birçok müdavimi olduğunu söylüyor. 64 yıldan bu yana yerli-yabancı birçok diplomat, bürokrat ve sanatçıya hizmet verdiğini belirten Cemal Bey “Eski başbakanlardan Bülent Ecevit bizi çok severdi. Rahşan Hanım’la birlikte sürekli gelirlerdi. Bülent Ecevit İstanbul’a her geldiğinde mutlaka Rahşan Hanım’la buraya gelirdi. Şu köşedeki yuvarlak masaya otururlardı. En sevdikleri yemek Viyana usulü şnitzeldi” diyor. Ayrıca eski bakanlardan Avni Akyol, Vali Nevzat Ayaz, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, sanatçılar Uğur Yücel, Selim İleri, Can Gürzap, Hülya Koçyiğit de restoranın müdavimleri arasında. Sanatçılar, gazeteciler, bürokratlar, yabancı elçilikler de burada yemek yemeyi tercih ediyor.

Eylem Keskin

Kaynak: Posta Gazetesi