FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Mekanlardan
Posted in

Orta Asya’dan gelen lezzetler

Bizde Doğu mutfağı denince akla hemen Japon ve Çin mutfakları geliyor. Bir iki Hint, İran ve Thai restoranı da var. Peki ya, her fırsatta “oradan geldik” dediğimiz Orta Asya’nın yemekleri? İstanbul Topkapı’daki Kültür Parkı içinde, yaklaşık 1.5 yıldır hizmet veren Türk Dünyası Zinnet Restoran, çok zengin bir menü sunuyor. Uygur, Kazak, Kırgız, Türkmen ve Özbek mutfaklarından onlarca yemek bulabiliyorsunuz. Sahibi eski bir gazeteci olan Doğu Türkistanlı Abdülaziz Uygur. Gazetecilikten aşçılığa ve işletmeciliğe geçişinin ilginç hikayesini dinledik. Eşi Zarife Uygur da tercüme konusunda yardım etti. Çin’e bağlı Doğu Türkistan’da doğup büyüyen Abdülaziz Uygur (39) beş yıldır Türkiye’de. Burada iş kurdu yine burada evlendi. Hükümete muhalif bir yazısından sonra Çin hükümeti tarafından gazetesinden istifaya zorlanmış eski bir gazeteci.

“Yerel bir devlet gazetesi olan Geçlik’te (Akşam) sekiz yıllık muhabirdim. Bir yazımda ‘Neden Sincan diyoruz da Doğu Türkistan diyemiyoruz?’ diye soru sorunca, işimi hükümet zoruyla bıraktım” diyor.Türkçesi bozuk olduğundan gazetecilik yapamadığını, başka meslekler öğrenmeye çalıştığını anlatıyor. Yemek yapmayı öğrenmesi böyle olmuş: “Holiday Inn otelinde arkadaşlarım vardı. İşimden ayrılınca 1.5 yıl boyunca onlardan aşçılık eğitimi aldım. Sonra Suudi Arabistan ve Suriye üzerinden Türkiye’ye geçtim ve Kayseri’de yaşamaya başladım. Kayseri’deki 2 yılım sonucunda Türk vatandaşlığına geçtim.”Kayseri’deki Türkmen mahallesi ‘Türkistan Evleri’nde kaldı. Sonra İstanbul’a gelip bir turizm firmasında eğitim gördü, çalıştı. Şirketi tarafından, Çin ve Uygur yemekleri üzerine açılan bir lokantanın organizasyon işlerini yapması için Arnavutluk’a gönderildi.

Kültürü Tanıtmanın En Kolay Yolu Yemek
Abdülaziz Uygur, yaklaşık 1,5 yıldır Zarife Uygur ile evli. Zarife Uygur (36) restoranın ilk sahibi. Şangay Üniversitesi’nde tekstil mühendisliği okumuş, İstanbul Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler doktorası yapmış ve neredeyse 10 yıldır İstanbul’da yaşıyor. Restoranın açılış öyküsünü şöyle anlatıyor: “İstanbul’a ilk geldiğimizde insanlar hemen ‘Çinli misiniz?’ diye sorardı. Memleketimizin yemeklerini yiyebileceğimiz bir yer yoktu. Orta Asya Türk kültürünü tanıyanların çok az olduğunu anladım. Bir kültürü tanıtmanın en kolay yolu, yemeklerini tanıtmaktır. Bu fikirlerle yola çıkıp bir lokanta açmak istedik ama paramız çok kısıtlıydı. Kadir Topbaş’a durumumuzu anlattık ve burayı kiralamamız konusunda çok yardımcı oldular. Fakat iyi aşçı bulmak konusunda da sıkıntımız vardı…” İşte o noktada devreye Abdülaziz Uygur girdi. Önce Arnavutluktan geçici olarak gelip yardım etti, sonra birbirlerine aşık olunca temelli döndü.

Orta Asya Mutfağı Burada Eksiksiz
Türk Dünyası Zinnet Restoran’da Uygur mutfağının tamamının yanında Kazak, Tatar, Türkmen ve Özbek gibi Orta Asya’nın önemli mutfaklarından toplamda ikiyüze yakın çeşit var. 30 çeşit salata, 30 çeşit yöresel çay, 20’ye yakın kebabın yanında taze ve el yapımı makarna tadabiliyorsunuz. Orta Asya kültüründe pek tatlı olmadığından, sadece meyveli tatlılar var. Kımız da içebilirsiniz. Her şey siz siparişi verdikten sonra yapılmaya başlanıyor. Hamurların tamamı elde açılıyor. Baharatlarla aranız iyiyse burası tam size göre çünkü Orta Asya’da karşınıza çıkabilecek tüm bitki ve baharatlar burada da var. Baharatların birçoğu her ay başında Doğu Türkistan’dan geliyor. Etler en az 4 – 5 saat terbiye ediliyor. Masaların ortasında döner bir mekanizma var. Çünkü kimseye özel porsiyon gelmiyor, herkes ortadaki yemeği paylaşıyor.

Kaynak: Hürriyet Cuma / Barış AKPOLAT

Comments are closed.