Mekanlardan
Posted in

Kasımpaşa’da keşfedebileceğiniz lezzet durakları

Akşam Gazetesi’nin Lezzet Kaşifleri, geçen hafta başladıkları Kasımpaşa keşiflerine bu hafta da devam ediyor. 5 farklı noktada, toplam 42,5 TL’lik bir tur yapan kaşiflerin durakları arasında turşucu da var, kebapçı da…

1- Kasımpaşa Turşucusu
Turumuza başlamadan önce iştahımızı açmamız gerekiyor. Bu nedenle ilk durağımız, Kasımpaşa Turşucusu. Sahibi Yağız Tepelerden. Bol acılı turşuları ve turşu suları şahane; ‘Az acılı isteyen tatlıcıya gitsin’ diyor. Üzerine film bile çekilmiş olan ‘Turşuya sirke mi, limon mu katılır?’ sorusuna, ‘Tercihe göre değişir. Türkiye’de yüzde 80-90 limonlu sevilir, biz de limonlu yapıyoruz’ diye politik bir yanıt veriyor. 20 çeşit turşu arasında pancar, lahana, salatalık ve havuç vazgeçilmezlerden. Vitrini rengarenk, cıvıl cıvıl, iştahımızı en acısından bir turşu suyuyla kabartıyoruz, fiyatı 1,5 TL.

2-Söğüşbaşı Başçısı
Söğüş denince aklınıza, doğranmış domates geliyorsa, yanılıyorsunuz… Gerçek söğüşün ne olduğunu bilen için Kasımpaşa’daki Söğüşçübaşı, bulunmaz bir nimet. İzmir’de çokça tüketilen ve koyun kellesinden yapılan bir sakatat türü. Tabii burada kelle değil, baş deniliyor; söğüş baş. İstanbul’un her semtinden müşterileri var. Dükkanın üçüncü kuşak işletmecisi Niğdeli Emin Tosun Bey’e göre, Başbakan Erdoğan da çok meraklıymış. ‘İzmirliler söğüşü Kasımpaşa’dan öğrendi; biz de Rumlardan. Pahalı bir iş’ diyor ve kıvırcık cinsi koyunların başından yaptığı yarım porsiyon söğüşü 8 TL’ye satıyor.

3-Anteplizade
2006’da açılan Anteplizade, Kasımpaşa’da küçük bir tatlıcı dükkanı. Günde 15 çeşit tatlının sunulduğu mekan, özellikle akşam iş çıkışı eve dönenlerin uğrak noktası. Geleneksel bir tat olan halka, onca baklava ve şerbetli tatlının yanında en çok sevilen ürün. Tanesi 1 TL olan halkalar, öğrenci tarifesi soran gençler için 50 kuruşa iniyor. Maya, sıcak su ve Gaziantep’ten gelen özel unla yapılan halka, kızgın yağda kızartılıp taze olarak sunuluyor. ‘Burada halka yedikten sonra, başka halkaların yüzüne bakmazsınız’ diyor hem mekan çalışanları, hem de sohbet ettiğimiz müşteriler. Bürokratların da uğrak yeriymiş, kutu kutu sipariş veriyorlarmış. Halkanın yanında baklava çeşitleri ve fıstık sarmadan oluşan bir tatlı tabağı yaptırmak isterseniz de fiyatı 7 TL. Biz parmaklarımızı yedik, size de tavsiye ediyoruz.

4-Sait Lokantası
1968’de kurulan Sait İskender, İstanbul Lokantacıları Odası ve Türk Lokantacılar Federasyonu Başkanı Sait Bey’in mekanı… Geçmişte, yakındaki film stüdyolarından çok sayıda sanatçı ağırlayan lokantanın, bugün Laleli ve İstinye’de birer şubesi var. Yayık ayranı tadı, berraklığı ve bol köpüğüyle favorimiz. İskender’in özelliği, dönerin oldukça ince ve lezzetli olmasından. Etler Balıkesir, Gönen ve Bandırma’dan; sebzeler Yalova’daki çiftlikten. İskender sosunda ve künefede kullanılan tereyağı da Gönen’den. Zira künefe bir başka… Pide çeşitleri ve lahmacun da oldukça nam salmış. İncecik kağıt gibi hamurdan, içi yumuşak, dışı çıtır çıtır lahmacunu öneriyoruz (2,5TL). İskender’in porsiyonu 14 TL, ayran 2 TL.

5- Kasımpaşa Baharatçısı
Sırada dertlere deva, hastalıklara şifa bir nokta var; semtin en eski esnaflardan biri, 85 yıllık Kasımpaşa Baharatçısı. Kasım Tunç Keseratar’ın dedesi işe takunya ve baharat satarak başlamış. Takunya kullanılmaz olunca dükkan tamamen baharatçı olmuş. Özel kavanozlarda zencefil, kişniş, bamya tohumu, damla sakızı, hardal tohumu, fesleğen, zerdeçal, safran, haşhaş, tarçın; ne ararsanız var. Bizim dikkatimizi kardeşkanı çekiyor. İsmi kadar çare olduğu dert de ilginç. Kardeşkanı korkuya iyi geliyormuş. Kilosu 50 TL ama 5 TL vererek aldığınız 100 gramıyla korkmuş birine bardak bardak ‘kardeşkanı’ içerebilirsiniz; içirdiğiniz kişiye adını söylemezseniz korkuya belki iyi gelebilir ama ismini duyarsa korkusu daha da artar; bizden uyarması…

6-Bahriye Fırını
Son durağımız, Kasımpaşa’nın Haliç’e doğru açılan en işlek caddesi olan Bahriye Caddesi’ndeki Bahriye Fırını, 100 yılı aşkın süredir burada. Mermer tezgahları ve taş fırınıyla tarihi dokusunu koruyan mekanda un kurabiyesinden galetaya, susamlı simitten kandil simidine her türlü unlu mamul var. Önceden ekmek fırını olan bu mekanda, artık odun ateşinde pişen enfes mi enfes kurabiyeler satılıyor. Akşam çay sohbetimiz için 5 TL’lik bir paketi yanımıza alıyoruz.

Evde çay sohbetine ne gerek var derseniz, zamanında Türk filmlerinin stüdyosu haline gelmiş, ünlü aktör Eşref Vural’ın Kasımpaşa Kızılay Meydanı’ndaki kahvesinde, taptaze bir çay alıp, etraftaki sohbet dolu masaları gözlemleyebilir, hem de kurabiyelerin tadına taze taze bakabilirsiniz…

Kaynak: Akşam Gazetesi