Mekanlardan
Posted in

Karizma, lezzet ve keyif: Şans Restaurant

Posted in

İstanbul’un iş yemeklerinde deyince akla gelen mekanı Şans Restaurant, muazzam lezzetleri ve kusursuz servisi ile iş ve özel buluşmaların vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Geleneksel lezzetleri barındırdığı mönüsü ve yaklaşık 20 yıldır değişmeyen konsepti ile hizmet veren Şans Restaurant’ı genel müdürü Niso Adato ve mutfak şefi Ali Sarıgül ile konuştuk. İstanbul’un klasikleşen mekanlarından Şans Restaurant, Haziran 1992’de başladığı lezzet serüvenine; değişmeyen ekibi ve adresi, her geçen yıl yükselen kalite çizgisi, klasikleşen lezzetleri ile devam ediyor. Şans Restaurant, Türkiye’nin en iyi iş yemeği mekanı seçilen ve dünyanın en eski gurme kuruluşu olan Chaine des Rotisseurs üyesi olmayı başarmış bir işletme.

Lezzetli yemekler şık sunumlar
Niso Adato,en başta dünya mutfağı üzerine kurulan Şans Restaurant’ın daha sonra Akdeniz Mutfağına yöneldiğini, ağır yemeklerden uzak, sağlıklı ve hafif tarzın Şans’ın mutfağının belirleyicisi olduğunu söylüyor. Lezzetin ön planda tutulduğu yemeklerin şık bir sunumla misafire aktarıldığı işletme İstanbul’da kalite arayanların öncelikli tercihleri arasında. Niso Adato da İstanbul’da kaliteli restoranların sayısının az olduğunu düşünüyor ve senelerdir aynı konsept ile yoluna devam eden Şans Restaurant’ın en büyük referansının sunduğu kalite olduğunu belirtiyor.İş merkezlerine yakınlığı sebebiyle yoğun öğle servisi geçiren Şans Restaurant, 2 katlı bir binadan oluşuyor. Kurumsal firmaların toplantı ve yemeklerine göre dizayn edilen üst katın yanı sıra Şans Restaurant akşamları romantik ve keyifli yemek isteyenlerini de ağırlıyor. Niso Adato, Şans Restaurant’ı farklı kılanlardan bir diğerinin ise yaz kış misafire açık bahçeleri olduğunu söylüyor.

“Yabancı misafirler Türk mutfağı ve Türk şarapları tadım mönüsü ile büyüleniyor”
Şarap mönüsü Şans Restaurant’ta oldukça zengin. Mönüdeyaklaşık 170 çeşit farklı şarap bulunuyor. Yerli şarapların ağırlıkta olduğunu belirten Niso Adato, yüzde 70’ini Türk şaraplarının oluşturduğu mönüde ünlü yabancı markaların da yer aldığını söylüyor. Bunun yanı sıra seçilen yaklaşık 25 farklı şarabın şişe açtırılmaya gerek kalmadan bardakta servis edilebildiğini söyleyen Adato, Türk şaraplarının dışında Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkelerin şaraplarının da bardak şaraplar mönüsünde yer aldığını belirtiyor. Yabancı misafirler için özel tasarlanan tadım mönüsünde ise şarapların yemekle eşleştirilmiş olduğunu söyleyen Adato bu sayede Türk mutfağı tadım mönüsündeki yemeklerin yabancı misafirlere sunulabildiğini belirtiyor. Misafir taleplerine göre yemeklerin Türk şarapları uyumu ile de servis edildiğinin altını çizen Adato Şans Restaurant’ın mönüsünü 3 ayda bir yenilediklerini belirtiyor. Niso Adato mevsimsel ürünlerden faydalanmanın ve mönüyü mevsiminde taze ürünler ile donatmanın çok önemli olduğuna inanıyor

Şans Restaurant, yenilikleri takip ediyor
Şans Restaurant’ın Executive Chef’i Ali Sarıgül ise1970 yılından bu yana aşçılık mesleğini yürütüyor. Uzun yıllar birçok otel ve restoranda çalışmış olan Ali Sarıgül, Şans Restaurant’ı son durak olarak nitelendiriyor.İşletme olarak iyi bir takım oluşturduklarını söyleyen Sarıgül, 19 yıldır aynı düzen içerisinde devam ettiklerini de belirtiyor. Mönü oluşturulurken, Şans’taki takım arkadaşlarının ve misafirlerin de taleplerini göz önünde bulundurduğunu anlatan Ali Sarıgül, misafir istediklerine açık olduklarının da altını çiziyor. Niso Adato ise içinde bulundukları sektörün yeniliklerini takip ederek mönülerine yansıtmalarının da kendilerinin bir diğer farkı olduğunu belirtiyor.

“Restoranların kalitesini takdir edecek insan sayısı arttı”
İstanbul’da yiyecek içecek sektörünün gün geçtikçe gelişme gösterdiğine inanan Niso Adato:“Yaklaşık 15 sene öncesinin İstanbul’u bugün ile kıyaslandığında restoranların kalitesini takdir edecek insan sayısı oldukça artmış durumda.” şeklinde konuşuyor. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de pastanın büyüdüğünü belirten Niso Adato, yeniliklere adapte olamayan ve kendini geliştiremeyen işletmelerin pastadan pay alamadığına inanıyor.

“Eğitimli şeflerin Türk gastronomisine büyük katkıları olacak”
Türk mutfağının tanıtılması konusunda görüşlerini aktaran Niso Adato, eskiye oranla aşçılık mesleğine ilişkin okulların oldukça fazlalaştığını söylüyor. Bu okulları tercih eden gençlerin çoğunun yabancı dile de sahip olduğundan bahseden Adato artık usta çırak ilişkisi ile meslek edinmek istemeyenlerin okul okuyarak bir yerlere geldiğini, bunun da Türk gastronomisine büyük katkıları olacağınainanıyor.

Yerel lezzetleri araştıracak bir genç nesil yetişiyor
Bu doğrultuda gelecek yıllarda yurtdışında daha çok Türk şef ismi duyacağımıza da inanan Niso Adato, böylece Türk mutfağının yurtdışına açılmasına okullu şeflerimizin katkı sağlayacağını düşünüyor. Türkiye’deki hiç tanınmamış yerel lezzetleri araştırıp bulabilecek ve yurtdışına taşıyabilecek potansiyele sahip bir genç kesimin yetiştiğini söyleyen Niso Adato, eğitimli gençlere bu konuda güvendiğini belirtiyor. Konuya ilişkin Mehmet Gürs’ü örnek gösteren Niso Adato, Mehmet Gürs’ün takdir edilecek bir şef olduğunu ve Türk mutfağının tanıtılmasına oldukça büyük katkı sağladığını belirtiyor. Türkiye ekonomisinin düzelmiş olmasının Türk mutfağına da yansıyacağını düşünen Niso Adato, Türk mutfağının dünyanın en eski mutfaklarından biri olduğunu ve Türkiye’nin dünyada gerek ekonomisi gerek ise farklı sektörlerdeki başarıları ile adından bahsettirmesinin de Türk mutfağına faydalı olacağına inanıyor.

Yerel lezzetlerden Şans Restaurant’ta faydalanılıyor
Türk kahvesini örnek gösteren Niso Adato, Türkiye’de dünya çapında tanınabilecek Türk kahvesi gibi binlerce lezzet olduğunu da ekliyor. Şans Restaurant Executive Chef’i Ali Sarıgül, mönülerde yerel lezzetlerden mümkün olduğunca faydalandığını söylerken, yöresel yemeklere ilişkin özel bir çalışmaları olmadığını ancak Türk mutfağına özgü lezzetleri mönülerinde mutlaka bulundurduklarını belirtiyor.

Kaynak: Food in Life Gastronomi Yayınları