Mekanlardan
Posted in

En iyi börek mekanları

Kıymalısı, peynirlisi, patateslisiyle fırından yeni çıkmış sıcacık bir börek ve yanında çay kimin kalbini çalmaz ki? Günümüzde böreğin dünya gastronomisi için yeri; Anadolu, Balkanlar, Orta Doğu ve Yunan coğrafyasına özgü bir değer olarak konumlanıyor. Food in Life Dergisi bu sayısında “gurmelerden en iyiler” köşesinin konuğu olarak, böreğin en usta adreslerini derlemiş:

1895’ten günümüze gelen Meşhur Sarıyer Börekçisi
1895’ten günümüze dek, açıldığı ilk günkü keyifle faaliyet gösteren Meşhur Sarıyer Börekçisi, Sarıyer Merkez’den Tellibaba’ya giderken Yeni Mahalle Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı tarihi bir binada hizmet veriyor. Asırlık binada, Türkiye’nin dört bir yanından gelen müşterilere, yılların vermiş olduğu tecrübe ve deneyimle Sarıyer böreğinin leziz tadı sunuluyor. Meşhur Sarıyer Börekçisi, profesyonel kadrosu ve kaliteli malzemeden vazgeçmeyen anlayışla ve modern donanımlarıyla çalışarak, leziz ve zengin çeşitlerini hijyenik ortamlarda üretiyor. Misafirler Sarıyer böreğinin tadına varırken deniz manzaralı salonlarda boğazın eşsiz güzelliğinin seyrine doyuyorlar. Bu tarihi börekçide; peynirli, kıymalı, patatesli, ıspanaklı ve sade Sarıyer böreklerinin yanında su böreği ve kol böreği de bulabilirsiniz.

Boğaz’a nazır Tarihi Bilice Börekçisi
İsmini Bingöl’ün bir köyünden alan Tarihi Bilice Börekçisi, Sarıyer’in Çayırbaşı semtinde tarihi caminin yanı başında, boğaz manzaralı ve iki katlı bir mekânda konuşlanmış. Bilice köyü, Kürt böreğinin doğduğu yer. Mekânda Kürt böreğinden başka bu semte özgü kol böreği olan Sarıyer böreği de bulunuyor. Bu kol böreği, kavrulmuş soğanlı kıymaya çamfıstığı ve kuşüzümü ilave edilerek hazırlanmış malzemeyle pişiriliyor. Arzu edene sade kıymalı börek, peynirli, patatesli, ıspanaklı kol böreği ve peynirli su böreği de servis ediliyor. Bu mekâna özgü spesiyal ise tavuklu börek. Sarıyer’in yanı sıra Bahçeköy, Ayazağa ve İTÜ Maslak Yerleşkesi’nde de şubeler de mevcut.

Karaköy Güllüoğlu’nun su börekleri denemeye değer
1800’lü yıllardan beri baklavacılıkla uğraşan Güllü ailesinin baklavada klasikleşmiş markası Karaköy Güllüoğlu’nun ününü ve lezzetini bilmeyen yok. Baklavada lezzet ustası olan Karaköy Güllüoğlu’nun su böreği de çok beğenilen lezzetler arasında. Su böreğinde Karaköy Güllüoğlu farkını keşfetmeyi unutmayın!

Serpme böreğin en iyilerinden: Börekçi Tevfik
Antalya’ya özgü serpme börek denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Börekçi Tevfik Usta 1930’dan bugüne dededen toruna aktarılmış bir lezzet mirası sunuyor. Ay pasajının içinde saklı bir köşede bulunan Börekçi Tevfik, Antalya’nın en eski lezzet duraklarından biri olarak, çoğu insanın şehre geldiğinde ilk uğradığı adreslerden. Tevfik Usta’nın mermer üzerinde hünerle açtığı hamur ve yadigâr fırını mekânın unutulmayacak serpme böreklerinin temel taşlarını oluşturuyor. Özellikle pudra şekerli, lor peynirli ve kıymalı çeşitlerini denemenizi öneririz.

İlk günkü gibi doğal, lezzetli ve sağlıklı; Ceviz Ev Yapımı
2006 yılında Göktürk’te kurulduğu yıllarda, büyümek için hiç bir atılım yapmamasına rağmen çok kısa bir sürede müşterilerinin takdirini kazanan Ceviz, talep üzerine önce Bahçeköy, sonra da Etiler’de hizmet vermeye başladı. Yıllardır ev yapımı tadını hiç bozmayan Ceviz Ev Yapımı, kalitesinden taviz vermeden, üretimini aynı ellerden yapmaya devam ediyor. Üretiminde 20’yi aşkın börek çeşitlerinden kol böreği, Boşnak böreği, su böreği ve ıspanaklı beşamelli börekleri ilk sıralarda yer alıyor. Bütün börek çeşitleri iç malzemesi ile birlikte el açması ve günlük üretilir şekilde hazırlanıyor. Sebze ve meyvelerin besin değerlerini kaybetmemesi için ürünlerin ön hazırlık aşaması bulunmuyor. Tüm yeşillikler aynı gün içerisinde doğranıyor. Böreklerin hamurunda katı yağ kullanılmıyor. Hazırlanan börekler, alttan ateşli fırınlarda sürekli çevrilip yer değiştirilerek bir kişinin gözetiminde kısık ateşte pişiriliyor. Böreklerin besin değerini kaybetmemesi adına börek tezgâhlarında ısıtıcı kullanılmadan hem masa servisi hem de paket servisi olarak taze satış yapılıyor.

Hızla büyümesine rağmen mütevazı yapısını hiç değiştirmeyen Ceviz’in bundan sonraki hedefi; eski tatları yeni nesillerle buluşturup, katkısız doğal ürünleri üretmeye devam etmek.

Kırım’dan gelen muhteşem tat: Kırım Çiğ Börekçisi
Ünü İzmir’in sınırlarını aşıp Türkiye’ye yayılan Kırım Çiğ Börekçisi alanında en iyilerden biri. Ailesi 1893 yılında Kırım’dan göçen Kırım Börekçisi’nin sahibi Bülent Erdem, babasından devraldığı geleneği bugün de sürdürüyor. 1978 yılında açılan Kırım Börekçisi’nin lezzetine doyum olmayan çiğ börekleri, dede yadigârı 150 yıllık bir kazanda pişiriliyor. Çayların ikram olduğu mekânda kıymalı ve peynirli çiğ böreklerin muhteşem tadını yaşamak için dükkânın önünde uzayan kuyruk bile sizi yıldırmayacak.

İzmir Kemeraltı’nın leziz börek durağı: Antalya Börekçisi
İzmir Kemeraltı’nda yer alan Osman Usta’nın Antalya Börekçisi, müdavimleri için hiç unutulmayan çocukluk anıları gibi yerleşmiş bir lezzetin temsilcisi. 1976’dan beri Kemeraltı’nın börek klasiğini oluşturan Antalya Börekçisi’nde ıspanaklı, kıymalı, patatesli ve mantarlı börekler sipariş anında pişirilerek misafirlerine sıcacık servis ediliyor. Kahvaltılar için çokça tercih edilen küçük börekçinin dillere destan böreklerini tatmak ve Osman Usta’nın görenleri hayrete düşüren hamur şovunu izlemek için Kemeraltı’na yolunuz düşerse mutlaka buraya da uğrayın.

Çamlıhemşin’den Sarıyer’e uzanan serüven: Meşhur Kireçburnu Fırını
Boğaza karşı bir börek ziyafeti deneyimlemek için herkesin bir gün Meşhur Kireçburnu Fırını’na uğraması gerekiyor. 1957’den bugüne gelen Kireçburnu Fırını’nın Çamlıhemşin’in Zilkale köyünden başlayan bir serüveni var. Şevki ve Semi Bostancı kardeşlerin Çamlıhemşin’den İstanbul’a göçüşü ve Kireçburnu’nda fırıncılığa başlamaları bu harika böreklerin yapıldığı mekânı bugünlere getirdi. İstanbul’da kuş üzümlü kıymalı böreğin en sevilen adreslerinden biri olan Kireçburnu Fırını’nın kurabiyeleri de oldukça meşhur. Talaş böreğine benzeyen Üsküdar böreği ve gül böreği de denemeye değer. Burada börek yemenin keyfine doyamayacaksınız.

17. yüzyıldan gelen tarihin lezzetleri “Tarihi Yeniköy Börekçisi”nde!
Kökeni 17. yüzyıla kadar uzanan ve Yeniköy’deki eski bir Rum fırınının gelenekleri üzerine inşa edilen Tarihi Yeniköy Börekçisi’nin ürünleri, günlük olarak taş fırında odun ateşiyle pişiriliyor. Yeniköy’ün en sevilen kahvaltı noktalarından biri olan mekânın böreklerinde Rum tariflerinden esintiler bulunuyor. Kuş üzümlü kıymalı böreği ve su böreği ile bir Yeniköy klasiği olan börekçinin aynı zamanda üzümlü peksimetleri, anasonlu kıtırları ve un kurabiyesi de çok meşhur. Tarihi Yeniköy Börekçisi, yolunuzu Yeniköy’e çevirmek için bir fırsat!

‘Tepsi tepsi lezzet uygarlığı’; Tarihi Karaköy Börekçisi
Köklü bir geçmişe sahip olan Tarihi Karaköy Börekçisi, 1800’lü yıllara dayanan bir geçmişe sahip. Ankara’da fabrikasını açan börekçi, ‘tepsi tepsi lezzet uygarlığı’ sloganıyla börek sevenlere hizmet veriyor. Fıstıklı, üzümlü, bol soğanlı, çıtır çıtır börek denince akla ilk gelen yerlerden biridir. Hamuru tel tel dökülen börekleriyle Karaköy Börekçisi’nin olmazsa olmazı; 99 kattan oluşan özel bakır tepside pişen su böreğidir. Haftanın yedi günü saat 10.00′a kadar kahvaltı servisiyle güne başlayan Tarihi Karaköy Börekçisi, günün ilerleyen saatlerinde özel tatlarla da konuklarına farklı deneyimler yaşatıyor. Birinci Sınıf İşletme Ruhsatı’na sahip, kapalı ve açık mekâna sahip Tarihi Karaköy Börekçisi’nde her lezzet, müşterileri için özel olarak üretiliyor; kahvaltıda yer alan reçellerden poğaça çeşitlerine kadar…

Dünya markası olma yolunda ilerleyen; Aslı Börek
Lezzetini geleneksel Türk Mutfağı’ndan alan Aslı Börek, su böreğinin üretimine 1994 yılında İstanbul Göztepe’de başladı. Kadınların el emeği ile hijyenik koşullarda hazırlanan ürünler, Aslı Börek markası altında tüm müşterilerin beğeni ve takdirini kazanıyor. 15 bin metrekarelik kapalı modern tesislerinde gıda mühendislerinin titiz kontrolleri eşliğinde üretmiş olduğu su böreğinin ihracatını yapan firma, 62′si franchise sisteminde olmak üzere toplam 106 şube ile hizmet veriyor. Marka, insan sağlığına en duyarlı ülkelerden olan İsviçre’den alınan sağlığa uygunluk belgeleri ile Aslı kalitesini yurt dışında da gösteriyor. Aslı Börek; peynirli, kıymalı ve ıspanaklı su böreği, peynirli, kıymalı ve ıspanaklı Boşnak böreği, peynirli, kaşar peynirli, ıspanaklı, kıymalı ve patatesli sigara böreği çeşitleriyle lezzetli börek duraklarından biri.

İki asırlık lezzet hikâyesi; Beyaz Fırın
Serüvenine eski İstanbul’da bir poğaça fırını olarak başlayan Beyaz Fırın, İstanbul’un iki yakasını dolaşan, Kadıköy’de büyüyüp serpilen ve İstanbul ile yoğrulan bir başarı hikâyesi. Beyaz Fırın, 2000’lerde yavaş ama emin adımlarla yeni şubeler açarak Anadolu yakasının farklı yerlerinde konuşlanıyor. Beyaz Fırınlar, online satış sistemi, minik ironik arabalarla yapılan paket servis ve sevgiyle açılan hamurun etkisiyle tüm Türkiye’de müdavimler kazanmaya devam ediyor. Ev böreği çeşitleri, ıspanaklı tepsi böreği, kol böreği çeşitleri ve su böreği vazgeçilmez ürünleri arasında yer alıyor.

Bir Beyoğlu klasiği: Saray Muhallebicisi
İlk olarak 1935 yılında Beyoğlu’nda açılan Saray Muhallebicisi’nin bugün 19 şubesi bulunuyor. Tatlı konusunda uzun bir geçmişe sahip olan Saray’da su böreğinin sadece peynirli ve kol böreğinin peynirli, kıymalı, patatesli çeşitleri bulunuyor.

Boşnak böreğinin İzmir’deki adresi: Ayşa Boşnak Börekleri ve Ev Yemekleri
İzmir Alsancak’ta küçük bir esnaf lokantası olan ‘Ayşa Boşnak Börekleri ve Ev Yemekleri’, Boşnak böreği severler için en ideal seçimlerden biri. Mekânın sahibi ve aşçısı Ayşe Karadan bundan yarım asır önce Bosna’dan göçmüş ve yaklaşık dokuz yıldır da burayı işletiyor. Boşnakların önemli günlerde misafirlerine ikram ettikleri lezzetler İzmir’de Ayşe Karadan tarafından yaşatılıyor. Boşnak böreği ile ünlü olan mekân aynı zamanda ev yemekleri için de tercih ediliyor.

Diyar Burma, tatlılarının yanı sıra börekleriyle de dikkat çekiyor
1980 yılında ilk olarak Feneryolu’nda açılan Diyar Burma, tatlılarıyla sağladığı lezzet beğenisini börekleriyle de koruyor. Türk mutfağının geleneksel tatlılarını sofralara taşıyan lezzet ustaları Salih Altunhan ve Ömer Pabuçcu, dede mesleğini bugün toplamda 10 şube ile devam ettiriyorlar. Kalite, hijyen ve ustalık unsurlarını temel kabul eden Diyar Burma’da su böreği ve kol böreği çeşitleri lezzetten ödün vermiyor.

Asu; “Aslında Sadece Un; maharet ustasında”
Asu Börek, Çorumlu Asuman ve Osman Dedebaş’ın sahip olduğu 20 yıllık bir aile işletmesi. İlk olarak Kasım 1990’da Göztepe’de açılan Asu, ilk başlarda müşterilerine ağırlıklı olarak Çorum’a özgü su böreği, hamur işleri ve tatlılar sunmaktaydı. İlerleyen yıllarda müşteri profilini ve hizmet ağını genişleten kuruluşun bugün ürün listesinde zeytinyağlılardan tatlılara, mezelerden sıcak yemeklere kadar pek çok çeşit var. 2007 yılında Kavacık’ta açılan ikinci şubesiyle birlikte ürün çeşitliliği daha da genişleyen markanın dükkânlarında 40’ı aşkın ürün satışa sunuluyor. Peynirli, patatesli ve kıymalı kol böreği, peynirli, kıymalı ve ıspanaklı su böreği, ıspanaklı-peynirli, patlıcanlı-kıymalı kol böreği, haşhaşlı-cevizli börek, peynirli gül böreği ve Çin böreği börek çeşitleri tatmaya değer.

Galata Muhallebicisi lezzetli dokunuşlarını börekleriyle de sergiliyor
1879’da Galata’da kurulan Bankalar Muhallebicisi’nin bilgi birikimini miras alan Galata Muhallebicisi; 2009 yılından beri sütlü, hamurlu tatlılar ve unlu mamulleriyle misafirlerini ağırlıyor. Bugün İstanbul’da 4 şubesi bulunan Galata Muhallebicisi, sütlü tatlılarıyla olduğu kadar börekleriyle de beğeni topluyor. Geleneksel tariflere sadık kalırken modern dokunuşlar sunmayı da ihmal etmeyen Galata Muhallebicisi’nde; kıymalı, peynirli, patatesli ve ıspanaklı kol böreklerini deneyebilirsiniz.

Kaynak: Food in Life Gastronomi Yayınları