Mekanlardan
Posted in

Cercis Murat Konağı’ndan Süryani mutfağı lezzetleri

Posted in

Cercis Murat Konağı, Ocak ve Şubat konsepti olan Süryani mutfağının en özgün lezzetlerinin sunulduğu “Süryani Mönüsü” ile göz dolduruyor. Cercis Murat Konağı, her ay müşterilerine farklı ve mistik tatları içeren menüler sunmaya devam ediyor. 10.000 yıllık yemekleri günümüze taşımakla kalmayıp aynı zamanda bu yemekleri 10.000 yıllık usullerle üreten ve konuklarına sunan Cercis Murat Konağı’nın, Ocak ve Şubat ayında Süryani mutfağının en güzel lezzetlerinin yer alacağı Süryani menüsünde, Kilice çöreği, meze, salata, ara sıcaklar, sıcak salatalar, ana yemek ve tatlı alternatifleri ile süryani köylerinde üretilen özel Süryani şarabı yer alıyor.

Süryani mutfağının sunumu mönüde yer alan Süryani Çöreği hikayesi ile başlıyor. İçerisinde birçok baharatın kullanıldğı Kilice adı verilen bu özel çörek “İyi Başlangıçları” simgeliyor. Süryani kültüründe kilisede nikahı kıyılan çiftler iyi başlangıçlar için bu çöreği birlikte kırıyorlar ve birbirlerine söz veriyorlar. Bu ilginç hikaye garsonlar tarafından yemek öncesi anlatılıyor ve yemek daha keyifli bir hale getiriliyor.

1932- 1977 yılları arasında konakta yaşamış olan Süryani ailenin adını taşıyan Cercis Murat Konağı, Süryani mutfağına özgün keşfedilmiş lezzetleri ve özel sunumlarını günümüze taşıyarak yıllardır Süryani kültürünü her yönüyle yaşatmaya çalışıyor.

Cercis Murat Konağı Süryani Mönüsü (Kişi Başı Fiyat Limitsiz 65.00 TL)

  • Başlangıç: Kilice – Süryani Çöreği (Hayat Çöreği)
  • Mezeler: Özel Sunumlu Cercis Murat Konağı Süryani Yemekleri Mönüsü Meze Tabağı
  • Zeytinyağlılar: Özel Soslu Pazı Sarması
  • Salata Alternatifleri: Soslu Semizotu Salatası, Kurutulmuş Narlı Roka Salatası, Fettuş
  • Ara Sıcak Alternatifleri: Kibbe, Nar Ekşili Lahmacun, İkbeybet (Haşlanmış İçli Köfte)
  • Sıcak Salatalar: Alluciye(Ekşili Erik Yahnisi)&Incasiye(Pekmezli Erik Tava)
  • Ana Yemekler Alternatifleri: Dobo (But Dolması)*, Kuzu Gerdanlı Keşkek, Kitel Raha (Lokum Köfte)**, Vişne Kebabı, Ayvalı Kavurma
  • Tatlı Alternatifleri: Pekmezli İsfire, Sütlaçlı Zerde, Fıstıklı Kahiye
  • İçecekler: Özel Sunumlu Cercis Murat Konağı Süryani Şarabı, Cercis Murat Konağı Üzüm Suyu

*Sarımsak ve badem ile dolduruluyor.
**Rahipler için yapılan bir yemek.

Süryani Mutfağı Hakkında
Ortadoğu’nun en önemli halklarından biri olan Süryaniler, en fazla etkileşim içinde olan kültürlerden birisi olup, zengin birikimiyle çevresine duyarsız kalmayan mütevazi bir topluluktur. Ne yazık ki günümüzde Mardin’de azınlıkta olan Süryaniler’in kendi kültür ve geleneklerini bir sonraki nesle aktarmadıklarından dolayı bazı tatlar ve gelenekler yok olmaya başladı. Bu sebeple bu kültürü yaşatmak daha önemli bir hale geliyor.

Süryani mutfak kültürünün en temel malzemesi olan tahıl ürünlerin yanı sıra son dönemlerde et ve et ürünlerin yer bulduğu sofralara, yumurta ve yörenin sade yağ adı verilen yağ türü de dahil olmuştur.

Mardin mutfağının özünü oluşturan Süryani Mutfağı’nda et yemeklerinde meyve kullanılıyor, baharat çeşitliliği oldukça fazla ve acı kullanılmıyor.

Cercis Murat Konağı Hakkında
Cercis Murat Konağı mimar Lole tarafından Tüfekçioğlu ailesi için 1888 ‘de inşa edildi. Son olarak Hacı Hıdır Yılmaz’ın satın aldığı konak, 1992-1998 yılları arasında Mardin İl Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası olarak hizmet verdi. Tarihi ve turistik bir mekan olması nedeniyle bir müze niteliği taşıyan konak, 2001 yılından itibaren turizmci Ebru Baybara Demir tarafından yeni bir anlayış ve otantik değerleri korunarak düzenlendi.

Geleneksel Mardin mutfağının en iyi örneklerinin sunulduğu Cercis Murat Konağı, Mardin’in yanı sıra İstanbul’da da meraklılarına hizmet veriyor.

Ödüller ve Başarılar:
Cercis Murat Konağı’nın sahibi ve işletmecisi Ebru Baybara Demir pek çok ödül ve başarılara sahiptir.
– 2009 yılında İstanbul Kadıköy Rotary Kulübü tarafından “Meslekte üstün Başarı” ödülü.
– 2008 yılında Türkiye Turist Rehberliğinin verdiği “en otantik mutfak” ödülü.
– 2007 yılında, ABD’nin Ohaio Eyaleti’ndeki Kent State Üniversitesi tarafından “Kadının sosyal statüsünün değiştirilmesi için liderlik ve sürdürülebilir girişimcilik” konusunda dünya çapında ‘dört örnek kadın liderden bir olarak Amerika daveti.
– 2007 yılında Milliyet Gazetesi tarafından verilen sosyal girişimcilik ödülünün üç adayından biri.
– 2001 yılında ulusal bir gazete tarafından Türkiye’nin en başarılı iş kadınlarından biri.