FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Mekanlardan
Posted in

Asitane’den geleneksel lezzetlerle dolu Ramazan mönüsü

Posted in

Osmanlı Saray Mutfağının unutulmuş lezzetlerini tarihi reçetelerden uyarlayan ve günümüz Türk mutfağından seçmelerle bir araya getiren Asitane, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının geleneklerini yaşatmaya devam ediyor.

Asitane’nin, Osmanlı aşçılık sanatının en nadide örnekleriyle oluşturduğu İftar Menüsüyle Ramazan sofraları iftariyeliklerle, çorbalarla, böreklerle ve şerbetlerle zenginleşecek. Ramazan boyunca her iftarda udi eşliğinde canlı Türk Sanat Müziği’nin seçme eserlerinin de seslendirileceği Asitane’de Osmanlı’da iftar yemeklerine katılan eşe dosta ‘diş kirası’ adı altında çeşitli hediyeler verilmesi geleneği de yaşanacak.İstanbul’da en zengin Osmanlı mutfağını sunan Asitane’nin menüleri; Topkapı ve Dolmabahçe Sarayları’nın mutfak masraf kayıtları, çeşitli kütüphanelerdeki belgeler, eski Osmanlı sözlükleri ve çok sayıda belgenin gözden geçirilerek oluşturuluyor.

Diş Kirası Nedir?
Ramazanın en önemli özelliklerinden biri de iftar sofralarına davetsiz gidilebilmesiydi. Osmanlı Sarayına Ramazan ayı boyunca iftara davetsiz olarak gelinebilirdi. Bunun haricinde Osmanlı Sarayının özel davetleri de olurdu. Ramazanın ilk on gününde Padişah, ayan ve Mebusan reisleriyle birlikte vükelayı saraya iftar için davet ederdi. Sadrazamın başköşede oturduğu bu sofra, diğer iftar sofralarına göre çok daha mükellef olurdu ve hep birlikte daha çok vakit geçirilirdi.

Bu sofralarda zengin ve leziz yemeklerden ziyade ‘Diş Kirası’ asıl büyük hediyeydi. Kahve, şerbet ve sigaralıklar içilirken Mabeyn Müdürü, Enderun Efendisi ile salona girerdi. Enderun efendisinin elinde büyükçe bir gümüş tepsi yer alırdı. Tepsinin üzerinde davetlilerin isimlerinin yazıldığı hediyeler olurdu. Bu hediyeler kıymetli saatler, tütün tabakalarından oluşurdu.