Et & Kebap Restoranları

Sultani

Ardı ardına restore edilen binalar,yeşillenmiş ve çevre düzenlemesi yapılmış sahil şeridi ile geçmişe ait anılar yeniden yaşanmaya başlıyor gibi. Cibalinin ayrıcalıklı yaşamını ve dokusunu hissettiren yeni ve iddialı mekanlardan biri de Sultani.

Sultani Restaurant eski İstanbul’un gözdesi olan Haliç kıyısındaki tarihi bir rum binasında zengin güneydoğu mutfağı ile hizmet vermeye başladı. İşletme sahipleri Yüksel ve Danişmend bu tarihi mekanı lokantaya çevirirken orijinal tuğla işçiliğine zarar vermeden, ahşap ve ferforje ile süsleyerek son derece hoş bir yemek ortamı yaratmışlar.

Üç katlı olan binanın giriş bölümünde nefis kebapların ve pidelerin hazırlandığı ocak ve taşfırının yanı sıra özel mezelerin günlük olarak üretildiği bir mutfak yer almakta. Birinci katta özenle dekore edilmiş seksen kişilik, ikinci katta ise kırkbeş kişilik diğer bir yemek salonu bulunmakta. Bu küçük salon her türlü iş veya geniş aile yemekleri için kapatılabiliyor, aynı zamanda bu salonda bulunan barkovizyon sistemi ile nezih bir ortamda maç izlemek isteyenler unutulmamış. Büyük salonun büyülü atmosferinde haftada iki kez düzenlenen (Çarşamba-Cumartesi) fasıl geceleri mekanla bütünleşiyor ve haliç ruhunu yeniden canlandırıyor. Ayrıca Cuma günleri Ali Erenus’un Fransızca, İngilizce, Türkçe Hitlerden oluşan programı da çok eğlenceli geçiyor.

Sultani’nin mutfağı çok zengin.Güneydoğu mutfağına aşina olanların çok iyi tanıdıkları adana kebap, urfa kebap, patlıcanlı kebap, ezmeli kebap, beyti kebap ,alinazik, çöp şiş, terbiyeli kuzu şiş, küşleme, oruk kebabı, halep işi,fıstıklı kebap, tavuk kanat,terbiyeli tavuk şişlerin yanısıra sadece Sultanide bulabileceğiniz zeytinli kebap, sultani kebap, susamlı kebap çok özel tatlar.Bu çeşitlere bir de mevsimine göre meyveli kebaplar ekliyorlar ki denemeye değer: yeni dünya kebabı, ayvalı kebap, erikli kebap…

Sofraya oturduğunuzda önünüze iştah açıcı özel Sultani sos “zamazingo” ile Antalya cin biberleri ve hemen ardından fırından yeni çıkmış puf pideler, hakiki Vakfıkebir tereyağı, Erzincan tulumu ile birlikte konuyor. Meze tepsisine gelince, babaganuş, gavurdağı salatası, közde biber turşusu, yoğurtlu patlıcan, Antalya usulü tahinli piyaz, hakiki ezine beyaz peyniri, mantar salatası, sultani zeytin salatası, pancar turşusu en gözdelerden. Hafta sonları bu listeye eklenen çiğ köftenin de tadına doyum olmuyor.

Ara sıcak olarak Sultaninin sunduğu fırında pastırmalı humus, kağıtta pastırma, fındık lahmacun ve fındık pide,içli köfte sonradan gelecek lezzetlerin habercisi gibiler…

Üst katta kurulan barkovizyon sistemi ile maç meraklılarına nezih bir ortamda leziz yemeklerle ve özel bir servis anlayışıyla maç izleme olanağı yaratılmış.

Sultani’nin iki ortağı da Mekteb-I Sultani mezunu. Zaten restaurant’ın ismi de buradan geliyor. Lisede oluşan bu arkadaşlık,üniversite dönemimde başlayan profesyonel turist rehberliği boyunca da devam etmiş ve Sultaniye hayat vermiş.Yıldırım YÜKSEL (1967) ve Emre DANİŞMEND (1969) sektörde edindikleri tüm deneyim ve birikimlerini Haliç’te İstanbullura sunmaktalar…