Mekanlardan
Posted in

Trabzon’un 156 yıllık pilavı Taksim’e geldi

Posted in

Trabzon’da derler ki “Trabzon’a kadar gelip Kalkanoğlu pilavını yemediyseniz, Trabzon’u görmüş sayılmazsınız.” Birinci Abdülmecid’in pilavcıbaşısı Süleyman Ağa tarafından Trabzon’da 1856’da açılan Kalkanoğlu Pilav, hala hizmet veriyor.

Trabzonlu Kalkanoğlu ailesi, 156 yıldır, küçük bir dükkanda pilav yapıyor ve porsiyon olarak değil kiloyla satılıyor! Kalkanoğlu Pilav, yoğun istek üzerine artık Taksim’de de hizmet veriyor. İstanbul’daki şubeyi dördüncü kuşaktan Hüseyin Kalkanoğlu işletiyor. Pilavcının kuruluş öyküsünü anlatırken Birinci Abdülmecid dönemine uzanıyor: “Sultan’ın pilavcıbaşısı Süleyman Ağa, Kırım Savaşı sırasında Trabzon’a gelmiş. ‘Moloz’ diye bilinen Pazarkapı’da caminin karşısına tezgah kurmuş. Bakır tencerelerde pişirdiği pilavı yiyen, bir başkasına anlatmış. Ünü tüm Karadeniz’e yayılmış. Süleyman Ağa’dan sonra oğlu İmam Hafız Ahmet, sonra torunu Hüseyin Rüştü çalıştırmış dükkanı. Şimdi bizler işletiyoruz. ”

KİLOYLA SATIYORUZ
Peki nedir bu pilavın sırrı? Kalkanoğlu işin sırrının malzeme olduğu görüşünde: “Yapımında et ve kemik suyu kullanılıyor. Kemik ve kemik iliğini 24 saat boyunca büyük bir kazanda kaynatıyoruz. Zaten pilavın sunumunda bir kepçe kavurma da ekliyoruz. Pirinç, Samsun Terme, tereyağı Maçka Hamsiköy’den geliyor. Günde iki büyük tencere pilav pişiriyoruz. ‘Kepçede hile olur, terazide olmaz’ ilkesiyle önce okkayla sattığımız pilavı, şimdi kiloyla satıyoruz. Kimsenin hakkı bize geçsin istemiyoruz. Trabzon’daki şubemiz kiloyla satış yapıyor biz daha burada yeni olduğumuz için insanlar gelip mekanda yemeyi tercih ediyor.”

Kaynak: Star Gazete