FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Mekanlardan
Posted in

Nişantaşı’nda Amerikan yemek kültürü: Egg&Burger

Amerika’da yemek kültürü denince akla ilk olarak “diner”lar geliyor… Diner adını “dining car” yani yemekli vagondan alıyor. Genellikle büyük bir bar, bar sandalyeleri ve bunun gerisinde yemek hazırlama alanı olarak tasarlanıyor ve gerçekten bir vagonu andırıyor…

İşçi sınıfının soğuktan korunarak yemek atıştırdığı bu mekanlar, restoranların kapandığı geç saatlerde de müşterilere hizmet vermeye başlayınca popülerlikleri de artıyor. İşte tam da bu konsepte uyan bir mekan sonunda İstanbul’da da açıldı. Nişantaşı’nda Teşvikiye Camii’nin bir alt sokağında açılan Egg&Burger tipik bir Amerikan diner’ı. Biz de bu mekanı Türkiye’de yaşatmaya çalışan Egg&Burger’in İşletme Müdürü Zeki Anlağan ile Food in Life dergisi hoş bir sohbet gerçekleştirdi…

Zeki Bey; 2007 yılına kadar 20 yıl profesyonel gıda ve perakende sektöründe yöneticilik yapmış. İlk iş hayatına ise 1988 yılında Koç Grubu ile başlamış. Sonrasında Dia’ların ilk ticaret kuruluş ekibinde görev almış. Orada satın alma ve satış pazarlama sorumlusuymuş. 4 sene sonra Metro Grubuna geçmiş. 2007 yılında ise kurumsal hayatı bırakarak, birkaç iş takibinden sonra hobisi olan işi profesyonel hayata çevirmeye karar vermiş. 2009’un Aralık ayında ise Teşvikiye şubesini açmışlar. Egg&Burger’in toplam 5 şubesi var. Anadolu yakasında yeni yeni büyüyorlar. 2014 yılında franchising vermeye başlayacaklarmış. Zeki Bey bu işe ilk önce tek olarak başlamış. Daha sonrasında 20 yıllık bir arkadaşı ortak olarak beraber bu işi büyütmeye karar vermişler. Ama büyürken dikkat ettikleri en önemli şey, ilk şubenin kalitesinden taviz vermeden aynı kalitede üretim yapabilmek olduğunu söylüyor. Egg&Burger’de her şey Zeki Bey’in kontrolünde yapılıyor.

21 çeşit burger var!
Egg&Burger’i kurmaya nasıl karar verdiniz diye soruyoruz Zeki Bey’e; “Dediğim gibi gıda ile ilgili bir şey yapmak istiyordum. Dünyada iki tane ürün her yerde satar. Köfte ekmek ve pizza. Pizzacı çok olduğuna göre, bende köfte ekmek yapmak istedim. İyi et kullanırsınız, katkı maddesi yapmazsınız, içine güzel malzemeler koyarsınız. Güzel de bir ekmekçi bulursunuz. O ekmeği de yaptırırsınız. İyi bir burger yaparsınız” diye anlatıyor. Burgerlerden aslında yemek mönüsü yaratmışlar. Burgerleri çeşitlendirerek farklılaştırmışlar.

Kendi hamburgerini kendin yarat!
Egg&Burger’de kendi hamburgerlerinizi kendiniz yaratabiliyorsunuz. Burada 21 çeşit hamburger çeşidi bulunuyor. Sizi diğer restoranlardan ayıran özellik nedir diye sorduğumuzda ise Zeki Bey; “Kendi hamburgerini yaratma fırsatın var. Basit bir yemeği çok farklı bir hale getirebiliyoruz. Herkese hitap edecek lezzetler koymaya çalışıyoruz. Bluecheese diye bir ürünümüz var. Rokfor peyniri dilimi konuluyor hamburgerin içine. Üzerine karamelize soğan ve altına da ceviz var. Ceviz ve rokfor peynir çok güzel uyum sağlayan peynirler. Karamelize soğan zaten hepsi ile uyum sağlayan ürün. Damak tatlarına hitap eden lezzetler yaratmaya çalışıyoruz.

Müşteri ne seviyorsa spesiyal odur!
Egg&Burger kısa süre içinde kulaktan kulağa popüler olmuş bir mekân. Nişantaşı çevresinde çalışanlar öğlen burayı dolduruyor. Gelemeyenler de paket servisle sipariş veriyorlar. Tek başına gelenler de var, grup olarak gelenler de. “Müşteri ne seviyorsa spesiyal de odur.” diyor Zeki Bey…

Tatlı olarak iki çeşit tatlıları varmış. Tezpişti ve Pancake. İki ürünü de kendileri yapıyorlarmış. Tezpişti Musevi tatlısıymış. Onların Hamursuz Bayramı’nda yaptıkları, bizim revaniye benzeyen, irmikli undan yapılmış bir tatlıymış. Müşterilere dondurma ile servis ediliyormuş.“İnsanlar ürünleri yedikten sonra tatlıya gerek duymuyorlar. Tatlı bizim birinci dereceden tercih edilen bir ürünümüz değil.” diye belirtiyor Zeki Bey.

Ürünleri nereden tedarik ettiklerini sorduğumuzda ise; “Yumurtalarımızı ve kuru gıdalarımızı aldığımız bir tedarikçimiz var. O iyi bir yerden yumurta alıyor. Oradan alıyoruz. Bizim için en önemli şey ekmek ve et. Et için özel bir butik kasabımız var. Balıkesir bölgesinden alıyoruz. Günlük olarak hazırlanıyor. Biz kendimiz onu hamburger şekline sokuyoruz. İçine hiçbir katkı maddesi katmıyoruz. Ekmeklerimizi de Kavacık tarafında butik bir pastane fırınımız var. Onlar da bize günlük taze bir şekilde geliyor. Yerimiz kısıtlı olduğu için şu an için patatesimiz ev yapımı değil. Ama onda da piyasanın en kaliteli ürününü kullanıyoruz.”

Zeki Bey; hijyen konusunda ne kadar hassas olduğunu söylüyor bizlere. Her hafta pazartesi mutlaka eğitimler oluyormuş ve bütün eğitimlerde de hijyen konusuna sürekli değiniliyormuş. “Mutfağın düzenli olması, ürünlerin her zaman taze ve sağlıklı şekilde korunabilmesi. Bütün bunlar en çok dikkat ettiğimiz konular” diye belirtiyor bizlere son olarak.

Kaynak: Food in Life Gastronomi Yayınları

Comments are closed.