FREE WORLDWIDE SHIPPING OVER $100

LAST CALL: LOWEST PRICE GUARANTEE 50% OFF. EXPLORE

Mekanlardan
Posted in

Kuzguncuk Kosinitza, kış aylarını 6 farklı Akdeniz balık çorbasıyla karşılıyor

Posted in

Kuzguncuk’taki ünlü deniz ürünleri restoranı Kosinitza, 2011 sonbahar kış aylarında Akdeniz ülkelerinden seçtiği 6 farklı balık çorbasıyla özel bir mönü hazırladı. İstanbullu balık severlere yeni lezzetler tanıtmakta iddialı olan Kosinitza, Akdeniz Balık Çorbaları Mönüsünde 4 Aralık 2011 tarihine kadar tanıtım promosyonu da uygulayacak.

Kuzguncuk’un gurme balık restoranı Kosinitza 2011 sonbahar-kış aylarında 6 farklı Akdeniz Balık Çorbası’ndan oluşan özel bir mönü ile İstanbullu balık severlerin içini ısıtacak. Fransa’dan Bouillabaisse ile Bourride, İspanya’dan Zarzuela, İtalya’dan Cioppino ile Cacciucco ve son olarak da Yunanistan’dan Kakavia isimli çorbalardan oluşan Akdeniz Balık Çorbaları Mönüsünde, ayrıca 4 Aralık 2011 tarihine kadar tanıtım promosyonu uygulanacak.

En lezzetli Akdeniz balık çorbalarını araştırarak İstanbullu balık severlerin beğenisine sunan Kosinitza’nın kurucusu İbrahim Özyürük bu özel mönüye nasıl karar verdiklerini şöyle anlattı:

Kendini Kuzguncuk’un eski adıyla adlandıran Kosinitza, artık beşinci yılını geride bırakıyor. İlk günden itibaren mutfağımızda denizden gelen lezzetleri, Akdeniz’li bir anlayışla yorumladık. Bu sürede, sunduğumuz yemekleri, çeşitleri tazeledik, yeni reçetelerin peşinde olduk, önerilere kulak verdik. En önemlisi lezzet kaşiflerini tanıdık, damak tadı mutfağımızın lezzetleri ile uyuşan yeni dostlar edindik. Yeni mevsim hazırlığımızı yaparken de yeni lezzetlerin peşine düştük. Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler tabiatın onlara sunduğu mahsulleri, zengin ve neşeli sofralarına taşırken kendi yerel tatlarını katmışlar yemeklerine. Biz de , bu sıcak insanların içini ısıtan deniz mahsulleri çorbalarının öyküleri, benzerlikleri ve yerel dokunuşlarını Kosinitza sofralarında dostlarla paylaşalım istedik.

4 ülke mutfağından 6 eşsiz formül:
Kosinitza Akdeniz Balık Çorbaları Özel Mönüsü’nü oluşturan ve en az iki kişilik olarak hazırlanarak servis edilen 6 balık çorbasının öyküleri şöyle:

Bouillabaisse
Genellikle ağda kalan küçük ve değersiz balıkları ve/veya kabuklu deniz mahsullerini değerlendiren balıkçılar tarafından pişirilen deniz mahsulleri çorbalarının en ünlüsü Bouillabaisse’dir. Mitolojide Yunan Tanrılarının Olimpos’a gelirlerken bu çorbadan içmek için Marsilya limanında mola verdikleri söylenir. Çorbanın adı hazırlanış şeklinden gelir: Bouille = kaynat ve abaisse= kıs.

Marsilya’da metal bir lenger içinde, odun ateşi üzerinde pişirilen çorbanın rayihası Marsilyalı restorancıların ilgisini çekmiş ve 19. Yüzyıl’da seçkinlere servis edilmek üzere, artık ve ayıklanması zor balıklar yerine, daha kıymetli balıklardan yapılmaya başlanmış. Otantik Bouillabaisse, lezzet veren soğan, sarımsak, rezene, kereviz gibi sebzelerle birlikte, iskorpit ve türevlerinden yapılıyor. Balıklar pişirildikten sonra ayıklanıyor, sebzeler kevgirden geçiriliyor. Kaliteli safran ve baharatlar ile lezzetlendirilen çorba bir süre koyulaştırıldıktan sonra servis öncesi sek beyaz şarap ile tatlandırılıyor. Çorbanın ana malzemesi olan balık etleri içinde veya yanında, bir tür mayonez olan Aioli sos ve kızarmış sarımsaklı ekmekle servis ediliyor.

Bourride
Fransız kökenli bir başka deniz mahsulleri çorbası olan Bourride, Provence bölgesinde Cagnes sur Mer’deki Fagedas kasabasında yapılmaya başlanmış. Yapılması uzun zaman alsa da emeğin karşılığını veren bu çorba levrek, çipura, fener, barbun gibi balıkların uyumlu bir birlikteliğidir. Biraz daha zenginleştirilmek istenirse pişirmenin sonuna doğru iri jumbo karides ilave edilebilir. Lezzet verici sebzeler, safran, baharatlar ile taze domates karışımı içinde balıklar kısa bir süre pişirilip dışarıya alınır. Kaynatma devam eder, süzgeçten geçirilen karışım ağır ağır bol sarımsakla hazırlanmış Aioli sosa ilave edilir. Sarımsaklı zeytinyağı sürülmüş kızartılmış ekmekle servis edilir.

Zarzuela
İspanya’nın Katalan mutfağından bu ünlü çorba Barcelona’dan çıkmış. Kum midyesi, kara midye, vongole, kerevit, pavurya bacağı gibi kabuklu deniz ürünleri, tarak eti ve tek çeşit beyaz etli balıkla yapılan bu çorbaya, daha varlıklı bölgelerde servis edilirken iri karides de ilave edilebilir.

Cioppino
Adını, 1800’lü yıllarda San Francisco kıyılarına yerleşmiş bulunan Portekiz ve İtalyan balıkçıların, ağlarını ayırırken birbirleriyle şakalaşmalarından alan bu lezzetli çorbanın anavatanı İtalya’nın Linguria bölgesi. İyi cins balık, kabuklu deniz ürünleri, ahtapot ve kalamar ile birkaç küçük tarak eti, lezzet verici sebze ve baharatlarla beraber pişirilerek, çukur tabakta dibinde kızarmış sarımsaklı ekmekle servis edilir.

Cacciucco
İtalyan mutfağından bir başka deniz mahsülleri çorbası olan Cacciucco’nun çıkışı, Toscana bölgesindeki Livorno limanıdır. Ahtapot, karides, kum midyesi, kırlangıç, dülger ve bazı küçük balıklarla, hiç su koymadan, kendi sularında ağır ateşte sebzeler ve patatesle birlikte pişirilir. Koyu kıvamda olduğundan “İtalyan deniz mahsulleri yahnisi” de denir. Çukur tabakta dibine zeytinyağlı, sarımsaklı kızarmış ekmek konularak servis edilir.

Kakavia
Mevsimine göre, kaynamaya uygun küçük balıklar ve deniz mahsülleri ile benzerlerine oranla daha kısa sürede pişirilir. Yunan mutfağına özgü balıkçı çorbası olan Kakavia, soğan, kabuklu sarımsak, havuç, kereviz, patates, kabak, domates, bir kaç defne yaprağı, sızma zeytinyağ ve bolca limon suyuyla hazırlanır. Bolca kıyılmış taze maydanoz ve yanında kızarmış somun ekmek ile servis edilir.