Mekanlardan
Posted in

Bursa’nın “Hayat” kokan tarihi lezzetleri

Posted in

Mustafa Selek‘in 1947 yılında kurarak ardından, Türk mutfağına özgü sulu yemekleri ve modernize edilmiş yeni lezzetleriyle Bursa’nın ilk lokantalarından biri olma unvanını kazandırdığı Hayat Lokantası ismini, kuruluş aşamasında Mustafa Selek’in arkadaşı olan tabelacının fikriyle almış. 2008 yılında yeni şubesine kavuşsa da halen daha dedelerinden yadigar kalan ismi eski esnaf şubelerinde yaşatan lokantanın ortakları, “Asıl hayatın orada doğması” düşüncesiyle, gerek gündeme gelme gerekse markalaşma konusunda emektar olan şubeye oldukça hassas davranıyor.

Bursa’nın Santral Garaj Mevkiinde Ulubatlı Hasan Bulvarında 12 masa ve 50 kişilik sunum kapasitesiyle macerasına başlayan Hayat Lokantası, Mustafa Selek’in ardından farklı departmanlarda görev yapan dört ortakla yoluna devam etmiş. Dedelerinden yadigar kalan adı yaşatmaya her birinin ayrı ayrı özen gösterdiğini söyleyen Ferhan Selek, burada herkesin özverili çalışma ve müşteri memnuniyeti odaklı eski şubeye yakışır şekilde Mustafa Selek Gıda İnşaat ve Turizm A.Ş. olarak hizmet verdiğini belirtiyor.

Modern esnaf lokantası
Kuru fasulyeden nohuda, ıspanaktan fasulyeye birçok sulu yemek alternatifinin yanı sıra, salçalı, terbiyeli, sebzeli, sulu köfte çeşitleriyle de beğeni toplayan Hayat Lokantası mönüsü, modernleşmiş bir esnaf lokantasına yakışır haşlama ve tandıra kattığı farklı inovasyonlarla dikkat çekiyor. Kuzu etinde haşlama ve tandırla sınırlı kalmayan lokanta şefi Murat Akgül mönüye kattığı dana antrikottan tandır, canlı kesim dönemine denk getirilerek pişirilen hindi, kayısı gibi meyvelerin farklı bir aroma kattığı kuzu etinden ve Türk mutfağına özgü soslarla hazırladığı dana etinden yemekler müdavimlerini Hayat Lokantası’na hayran olmakta haklı kılıyor.

Soğuk yemek ve tatlı alternatiflerinde de farklı seçeneklere yer sunan lokantanın mönüsünde, taze fasulye be ıspanağın yanında, ıspanak kökünden hazırlanan yemekler, kereviz, yer elması, kendi yetiştirdikleri doğal enginar ve börülceye rastlamak mümkün. Bursa’nın lokantacılık sektöründeki en önemli temsillerinden biri olan Hayat Lokantası’nın kurulduğu günden bu yana mönüsünde yer etmiş süt helvası ise, yıllar geçtikçe lezzetlenerek buraya gelenlerin ağzından düşürmediği bir tat haline geliyor. Akgül, sade, elma rendeli, tarçınlı gibi farklı aromalarla renklendirdiği Ayva tatlısından örnek vererek, yeniliğe ve deneyime açık mönünün bu tür lezzetlerle ön plana çıkmasını ön görüyor.

Günlük 70 çeşit lezzet alternatifi
Soğuk ve sıcak lezzetler olmak üzere günde 70 çeşit alternatifi mutfağından çıkaran lokanta 1300 kişiye kadar misafirlerini ağırlamakla birlikte Ramazan’da ve mevlit, cemiyet gibi toplantılarda da yerinde hizmet politikasıyla müşteri memnuniyeti odaklı; kalite standartlarının üzerinde sunum yapıyor. Selek, 60 senedir hizmet veren Hayat Lokantası’nın ileriye dönük projelerini hayata geçirmek için biraz daha zamanlarının olduğunu sözlerine ekleyerek, catering ve Türk mutfağına kattıkları yeniliklere hız kesmeden devam edeceklerini önemle belirtiyor.