Yiyecekler
Posted in

Kayseri’nin adı, Kastamonu’nun tadı: Pastırma

Posted in

Kastamonu`da doğal koşullarda kurutulan pastırmasının ünü yayılıyor. Kastamonu pastırması, Kayseri`ye bile gönderiliyor. Pastırma üreticisi Sedat Tabakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu pastırmasının, lezzetini, kestikleri hayvanların yaylalarda yetişmiş olmasından ve ekim-kasım aylarında halk arasında pastırma yazı olarak bilinen 45 günlük dönemde açık havada kurutulmasından aldığını söyledi.

Diğer illerde fabrikalarda yapılan pastırmanın fırında kurutulduğunu ifade eden Tabakoğlu, “Kastamonu`da 10-15 tane pastırma imalathanesi var. Hepsi de elde yapılır ve pastırma yazında, açık havada kurutulur. Kalitemizden taviz vermemek için üretimi artırmayı düşünmüyoruz“ dedi. Kentte çemenli ve çemensiz olmak üzere iki çeşit pastırma yapıldığını belirten Tabakoğlu, yapımından dilimlenmesine varıncaya kadar elle yapılmasının Kastamonu pastırmaya ayrı bir lezzet kattığını ifade etti.

Türkiye`nin her yerine gönderiliyor
Yılda 100 hayvan keserek pastırma yaptığını dile getiren Sedat Tabakoğlu, “Türkiye`nin dört bir tarafından sipariş geliyor. Siparişleri karşılamakta zorlanıyoruz. Pastırma memleketi olarak bilinen Kayseri`den müşterilerim var, kargoyla pastırma gönderiyorum. Değil Kayseri, Ankara, İstanbul, Hollanda, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden sipariş alıyoruz ve gönderiyoruz“ diye konuştu.

Tabakoğlu, çemensiz pastırmanın, Kastamonulular tarafından genellikle “pastırmalı ekmek“ yapılarak tüketildiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

Kastamonuluların dışında çemensiz pastırmayı pek bilen yok. Bunu sadece Kastamonulular biliyor. Çemenli pastırmada da dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağını kullanıyoruz, bu sarımsak da çemene ayrı bir lezzet katıyor. Kastamonulu aileler özellikle pazar günleri pastırmalı ekmek yaparlar. Et yerine pastırma kullanılır. Bölgemizde bir söz vardır, `hoş olur pastırmalı ekmek, elle yenilirse`. Pastırmalı ekmeğe tatil günleri ve pazar açılan günlerde çok talep olur.

“Lezzetleri farklı”
Kayserili pastırma imalatçılarının ürettikleri pastırmanın lezzetiyle, kendi ürettiklerinin karşılaştırılmaması gerektiğine işaret eden Tabakoğlu, “Biz bunu söyleyince Kayserililer alınıyor. Alınmaya gerek, onlarınkinin lezzeti farklı, bizimkinin farklı. Kayserili meslektaşlarımız, bunu söylüyoruz diye bize alınmasın“ dedi.

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Öztosun da pastırmada Kayseri-Kastamonu çekişmesinin geçmiş yıllarda defalarca yaşandığını hatırlatarak, “Kastamonu pastırmasını bilen biliyor. Reklama da gerek yok. Kayserili imalatçılar daha çok pastırma üretebilmek için fırında bir günde kuruturlar, bizim imalatçılarımız ise 45 günlük pastırma yazında, açık havada kuruturlar. İşin sırrı bu. Kayserili fabrikada yapıyor, bizimkiler elde yapıyor. Tercih ve karar vatandaşın“ şeklinde konuştu.

8 Replies to “Kayseri’nin adı, Kastamonu’nun tadı: Pastırma”

  1. KAYSERİLİ

    Kayseri Pastırması Her Zaman 1 Numaradır. Kastamonu Pastırması diye birşey yoktur aslında. ORDA AÇIKLAMA YANLIŞ OLMUŞ ASLINDA KASTAMONULULAR GELİP PASTIRMAYI KAYSERİDEN ALIYORLAR.

    1. kemal

      sen kastamonu pastırması yememişsin belli. bir kere bu lezzeti tatsan ben şimdiye kadar pastırma yememişim dersin. kesimi bile ustalık ister zar gibidir bıçakla kesilir. kayseri ise bu işin endüstri lideridir. kastamonu pastırması ise el emeğidir. kastamonu pastırması 45 gün kurutulur. kurudukça fire verir lezzetlenir daha tok bir hal alır. bu sebeple bıçak kesimi ile zar gibi kesilir. kayserili tüccar fireyi sevmez. ürün kurutulmadığı için daha canlıdır. makine ile kalın kesilir.

      1. Ömer

        Ağzına sağlık arkadaş.

      2. ahmet

        Sende bilmeden yazmissin, bir kere kayseridede pastirma elle kesilir , ikincisi firinda kurutma diye birsey yok kayseride, fabrikalarda 4 ile 8 sekiz hafta arasinda kurutulur

    2. çok gezen

      Kastamonu pastırmasını da yedim kayseri pastırmasını da bu ara konya pastırmasını unutmamak lazım. Ben derim hepsinin lezzeti farklı beğenir beğenmezsiniz renkler ve tadlar tartışılmaz. Benim favorim Kastomonu, burdaki pastırmayı yemeden de yorum yapanlar kusura bakmasınlar boş konuşuyorlar. Saygılarımla

  2. pastirmamarket.com

    Yapılış itibari ile pastırma yapmanın o kadarda zor olmadığını herkes bilir.
    Mühim olan pastırma yapan ve yapılan bölgedeki hayvan yetiştiriciliği, o bölgenin havasıdır. Kayseride, kastamonuda karasal iklime sahiptir ve kaliteli pastırma sadece karasal iklimde doğal koşullarda yapılırsa kaliteli olur.

    Yani kimi çıkıpta kayseri pastırması daha iyi kastamonu pastırması daha iyi gibi yorumlar yaparak, bu tatları sevenlere çokda iyi fikirler vereceğini zannetmiyorum. Zamanında sucuk içinde aynı şey yapılmıştı hatırlarsanız. Bugün sektörün liderlerine bakarsanız, aslında halkın niçin kayseri’de üretilen pastırma ve sucuğa daha çok rağbet ettiğini anlarsınız.

    Bugün yaklaşık 40-50 bin ton üretilen pastırmanın 30 bin tonu kayseride üretilmektedir.

    Saygılar

  3. harun

    VEDAT MİLOR’un yorumu arkadaşlar: “Kastamonu pastırması dünyanın en nadide şarküteri ürünlerinden biri.”
    linki aşağıda
    http://www.dailymotion.com/video/xmcntf_kastamonu-tabakoylu-pastyrmasy-vedat-milor-tady-damayymda_shortfilms#.UZopAbXwnZ4

  4. ayberk

    sayın yorumcular kayserı artık buyuk sanayılesmıs kastamonulu pastırmacılar dogal dededen gorduklerı gıbı yaparlar dogal 45-60 gun arasında guneste kurur kayserılı pastırmacılar reklam verırken bıle fırını gosterıyorlar cok satmak mesele değil klaıtelı ve duzgun satmak onemlı tabi KASTAMONUDA KAYSERİ GIBI AT ETİ ESEK ETİ BULUNMAZ BUNUDA BILIN KASTAMONULULAR DA KAYSERIDEN PASTIRMA ALMAZLAR GIRIN DE INTERNETE BAKIN KURUTMAYA NASIL KURUTUYORLAR KAYSERİ YETKILI ADAM ANGUS KESIYOZ DYE KONUSUYOR BILINDE YORUM YAPIN

Comments are closed.