Mısırlılar tarafından keşfedilen ve Romalıların bolca tüketip dünyaya tanıtlan kuşkonmaz, sapı yeraltında bulunan ve yenebilir kısmı tomurcuk olarak tanımlanan bir sebzedir. Özellikle Fransızların “güneşin kralı” olarak adlandırdıkları kuşkonmaz, 14. Louis tarafından çok seviliyor ve tüketiliyordu. Günümüzde Mart başından Haziran sonuna kadar 3 ayrı cins kuşkonmaz yetiştiriliyor.

Beyaz Kuşkonmaz
Beyaz kuşkonmaz her tür toprakta yetiştirilebildiği gibi özellikle Alsas ve Belçika’da çok yaygındır. Ayrıca Kuzey Afrika’dan da Avrupa’ya ithal edilir. Büyük ve yumuşak olan beyaz kuşkonmaz, belirgin bir lezzete sahip değildir.

Menekşe Kuşkonmaz
Menekşe kuşkonmaz İtalya’da yetiştirilir. Menekşe kuşkonmaz, kuşkonmazın çok lezzetli ve taze meyve gibi kokan, rengi mora çalan bir türüdür.

Yeşil Kuşkonmaz
Kuşkonmaz ailesinin üçüncü türü olan yeşil kuşkonmaz, boyu 15 cm olduğunda toplanır ve lüks tüketime giren bir üründür. Yeşil kuşkonmaz, kuşkonmaz türlerinin içinde en lezzetli olanıdır. Bir de ince ve yeşil renkte hafif acı bir lezzete sahip yabani kuşkonmaz vardır. Yabani kuşkonmaz bu sözünü ettiğimiz 3 türünde dışında olup oldukça lezzetlidir.

Kuşkonmaz türleri de kendi işlevlerine, boylarına, tomurcuklarının türlerine göre sıkı sert lekeli ve lekesiz gibi kategorilere ayrılır. Taze kuşkonmaz, sert, bükülmez, tek renkte ve kırıldığı zaman parlak bir kesite sahip olmalıdır. Nemli bir beze sarılı olarak en fazla 3 gün tazeliğini korur. Besleyici değeri yüksek olmayan kuşkonmazın 100 gramı 25 kalori içerir. Kalorisi düşük olduğu için şişmanlatmaz. A ve C Vitaminleri, seliloz ve fosfor açısından oldukça zengindir.

Sıcak-soğuk soslarla, salata ve tartlarda kullanılan kuşkonmazı graten veya püre olarak tüketebilirsiniz. Kuşkonmazı ayrıca, garnitür ya da beşamelli çorba olarak da hazırlamak mümkündür. Kuşkonmazı her ne şekilde hazırlarsanız hazırlayın mutlaka önceden kaynar suda haşlamanız gerekir.

Kuşkonmazı mevsiminde satın almak elbette ki en sağlıklı tercihtir. Ancak kimyasal madde içermeyen konservelerin besleyici değeri de tazesi ile aynıdır. Sadece tadı tazesine oranla tuzludur. Bütün veya doğranmış konservenin dışında uç kısımlarından yapılmış kuşkonmaz konservelerini de bulabilmek mümkündür. Dondurulmuş kuş konmazların besin değeri de tazesi ile aynıdır.

Kuşkonmazın Faydaları
Yetiştirilmesi zor olan bu sebzenin idrar söktürücü özelliği vardır. Ayrıca sinirleri yatıştırır ve iştah açıcıdır. Ancak kuşkonmaz, ıspanak ve enginarla bağdaşmadığı için aynı öğün içinde tüketilmemelidir.

Kuşkonmazın Türk Mutfağındaki Yeri

Ağzının tadını bilenlerin tercih ettiği kuşkonmaz, pahallı bir sebzedir ve ülkemizde henüz tüm mutfaklara girmemiştir. Yurdumuzun Ege ve Marmara bölgesinde büyük boyutta olmasa da ekimi yapılır.

Beyaz Kuşkonmazların Hazırlanması:
Beyaz kuşkonmazlar mutlaka soyulmalıdır. Uç kısımlarının hemen altından başlayarak tıpkı havuç soyar gibi soyulmalıdır. Soyduktan sonra boylarını kalın olan bölümünden 2 cm. kısaltabilirsiniz.

Yeşil Kuşkonmazların Hazırlanması:
Yeşil kuşkonmazlar beyaz olanlara oranla daha körpedir. Bu nedenle daha ince soyulmalıdır. Uzunluk ve kalınlıklarına göre alt kısmının 1/3’ü atılır. Soyduktan sonra beyazda da olduktan alt uçları 1-2 cm. kesilir.

Leave a Reply

  1. En narin sebzenin dönüşü: Kuşkonmaz

    […] farklı bir mücevher geliyor; senede sadece üç ay yenebilen, sebzelerin en narini beyaz kuşkonmaz… Her yerde yetişmediği için kuşkonmaz mevsimi tüm dünyada heyecanla bekleniyor. […]